Ik moet vaak poepen: wat is normaal?

Vaak poepen! Vaak poepen!

Iedereen moet naar het toilet om te poepen, dagelijks of meerdere keren per dag. Het is voor veel mensen niet duidelijk wat normaal is. Door deze onduidelijkheid ontstaan vaak ook zorgen over de mogelijke (gevaarlijke) oorzaken van dit frequente toiletbezoek. Poepen is iets dat nodig is. We poepen om onszelf te ontdoen van afvalstoffen, dit kan in vast vorm (poep) of in vloeibare vorm (urine). Hoe vaak we naar de wc moeten is mede afhankelijk van de lichamelijke conditie en ons voedingspatroon. Sommige mensen moeten wel drie keer per dag poepen, terwijl een ander maar een keer per twee dagen een bezoek aan het toilet nodig heeft. Wat is normaal? Hoe vaak poep jij? Moet je, je zorgen maken als je vaak moet poepen? 

Vaak poepen is niet altijd raar

Iedereen moet naar de wc om zich te ontdoen van afvalstoffen. Alle afvalstoffen worden samengeperst tot poep en dit verlaat ons lichaam via de anus. Hoe vaak we naar het toilet moeten om ons te ontdoen van deze afvalstoffen kan van persoon tot persoon verschillen. De een moet een aantal keren per dag en de ander om de twee dagen. Vaak moeten poepen kan verschillende oorzaken hebben. Bekend is dat roken de stoelgang op gang kan brengen doordat nicotine de sluitspier verslapt. Ook cafeïne, alcohol en fructose kan de darmflora aantasten en de stoelgang beïnvloeden. Heb je diarree dan zal het aantal toiletbezoeken ook sterk in aantal toenemen, maar dit is tijdelijk met als oorzaak een vervelend virus. Wat als je altijd meerdere keren per dag moet poepen? Is dit dan wel normaal? 

Vorm en kleur belangrijker dan frequentie! 

Hoe vaak poepen is normaal?

De meeste mensen moeten een keer dag naar de wc om te poepen. We kunnen dus zeggen dat dit normaal is, maar is meerdere keren per dag dan abnormaal en slecht/gevaarlijk? Nee, dit is niet zo. Het is veel belangrijker je poep en/of plotselinge veranderingen in frequentie in de gaten te houden. De vorm, kleur en geur zeggen veel over je gezondheid. ''Gezonde'' poep is bruin en ziet er worstvormig uit. De volgende indicaties kunnen aangeven dat iets mis is met de stoelgang:

Zwangerschap de boosdoener?

Het kan voorkomen dat de ontlasting er normaal en goed uitziet, toch moet je vaak naar de wc om te poepen. Mogelijk ben je zwanger en is zwangerschap de oorzaak van het toenemend aantal toiletbezoeken.

Gezonde voeding = gezonde stoelgang

Gezonde voeding resulteert in veel gevallen in een gezonde stoelgang. Gezonde voeding wil onder anderen zeggen: regelmatig, vezelrijk en gevarieerd. Verandert je voedingspatroon dan merk je vaak snel dat je stoelgang ook anders wordt. Daarnaast neemt de ontlasting in veel gevallen een andere vorm aan. Vezelarme voeding is moeilijk te verteren, het aantal toiletbezoeken zal waarschijnlijk afnemen. Een vezelrijk dieet zal daarentegen kunnen zorgen voor een toename in frequentie. 

Moet ik naar de huisarts?

Vaak moeten poepen is geen directe aanleiding om naar de huisarts te gaan. Ga altijd naar naar de huisarts bij een plotseling aanhoudende sterk afwijkende stoelgang met bijvoorbeeld bloed en/of slijm pus.Deze aanwijzingen kunnen duiden op onderliggende ziekte en of aandoening. 

Het prikkelbare darm syndroom

Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) is de darmwand overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Deze overgevoeligheid kan leiden tot vervelende darmborrelingen en diarree. Je moet door het prikkelbare darm syndroom in veel gevallen vaker poepen dan normaal en de ontlasting is vaak in de vorm van diarree. Overprikkeling van de darmen ontstaat vaak door (vette) voeding die we niet vaak tot ons nemen. Denk bijvoorbeeld aan: pannenkoeken, pizza of chinees. Meer weten over kramp en diarree na chinees eten?

Laatst aangepast op vrijdag, 09 juni 2017 13:16

Reageer op: "Ik moet vaak poepen: wat is normaal?"

1 Reactie

  • Reactielink dineke van zijp dinsdag, 08 augustus 2017 07:22 Geplaatst door dineke van zijp

    soms moet ik in de ochten 3 xpoepen maar verder niet ziek

    groetjes dineke

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk