Ik moet vaak poepen door mijn zwangerschap; is dit normaal?

Alweer naar de wc? Alweer naar de wc?

Na de bevruchting verandert er van alles in het vrouwelijk lichaam. Vooral het zwangerschapshormoon HCG is verantwoordelijk voor de veranderingen. De productie van dit hormoon begint na de innesteling van de eicel in de baarmoederwand. HCG kan ervoor zorgen dat de darmen van slag raken, waardoor je vaak moet poepen. Deze verstoring is ook wel bekend onder te term rommelende darmen. Rommelende darmen wil niets anders zeggen dat de werking van de darmen niet meer soepel verloopt en de darmen gevoeliger zijn. Dit kan resulteren in verstoppingen, maar ook in diarree. De hoeveelheid HCG in het lichaam kan van persoon tot persoon verschillen, waardoor de klachten ook kunnen verschillen.

Vaak poepen tijdens de zwangerschap

Vaak poepen tijdens een zwangerschap is niet bijzonder, maar ook het hebben van een opstopping of obstipatie komt veel voor. De darmen raken tijdens een zwangerschap vaak verdrukt, de werking wordt hierdoor beperkt waardoor een onregelmatige stoelgang kan ontstaan. De onregelmatigheid kan zich uiten in diarree, maar ook in een obstipatie waardoor je juist niet vaak naar wc kunt. De obstipatie ontstaat vaak mede doordat de darmen langzamer gaan werken onder invloed van hormonen.

Houd je vocht in balans

Diarree of tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het zwangerschapshormoon HCG aangemaakt. Ook neemt de druk op de darmen toe en kan de zwangerschap de weerstand verminderen. Deze factoren kunnen leiden tot geprikkelde darmen. Door de groei van de van de baarmoeder ontstaat er druk op darmen, het kan voorkomen dat de stoelgang hierdoor niet meer optimaal kan verlopen en diarree ontstaat. Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat je vaak naar de wc moet om te poepen. Belangrijk om in acht te houden, bij het hebben van diarree tijdens de zwangerschap, is de opname van vocht. Heb je veel diarree? Drink dan genoeg, want bij diarree verlies snel en veel water/vocht. Naast voldoende drinken is goed eten ook belangrijk. Tips voor bij diarree tijdens de zwangerschap:

  • Zorg voor twee tot drie liter vochtopname per dag (goed verdeeld over de dag).
  • Eet vezelrijk. Vezelrijk voedsel neemt vocht op, waardoor de diarree zal verminderen.
  • Drink geen vruchtensappen. Vruchtensappen kunnen diarree veroorzaken door de vergisting van suikers.

Wanneer is diarree gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Een afwijkende stoelgang tijdens de zwangerschap is niet abnormaal, maar diarree is niet gezond. Het is in ieder geval aan te raden contact met huisarts op te nemen als:

  • De diarree langer dan drie dagen aanwezig is.
  • De diarree leidt tot andere klachten.
  • Er sprake is van een verhoogde lichaamstemperatuur; koorts (boven 38.4 graden Celcius).
  • Er bloed bij de ontlasting zit.

Het is tijdens een zwangerschap altijd belangrijk gezond te leven, houd je lichaam zo vitaal mogelijk en let op de signalen die het lichaam je geeft. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met arts.

Vaak plassen tijdens de zwangerschap

Een groter wordende baarmoeder kan in het begin van de zwangerschap er al voor zorgen dat je vaker naar de wc moet om te plassen. In een later stadium van de zwangerschap drukt ook de, steeds groter wordende baby op de blaas, waardoor je vaker naar de wc moet. Daarnaast neemt de bloedtoevoer naar de nieren toe. De nieren zijn verantwoordelijk voor de productie van urine en de urineproductie zal hierdoor toenemen, waardoor een bezoek aan de wc vaker nodig is.

Laatst aangepast op zaterdag, 24 maart 2018 15:18

Reageer op: "Ik moet vaak poepen door mijn zwangerschap; is dit normaal?"

1 Reactie

  • Reactielink arno maandag, 16 januari 2017 11:51 Geplaatst door arno

    neen ik ben belg

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk