Stinkende ontlasting: vies slijmerig poep

Slijm in ontlasting Slijm in ontlasting

Ontlasting kan erg gaan stinken. Dit heeft te maken met slechte bacteriën die de overhand kunnen krijgen als iemand veel slechte voeding eet. Het kan ook gebeuren dat iemand een seksueel overdraagbare aandoening heeft opgelopen. Dan kan er sprake zijn van geel tot lichtbruin slijm. Het slijm kan ook wit zijn. Mensen met het prikkelbaar darm syndroom (PDS) kunnen ook last krijgen van stinkende poep. Dit zal met name gebeuren als iemand veel gegeten heeft. Vaak komen er dan steken en krampen bij te pas. Stinkende ontlasting met vieze slijm is niet normaal!

Stinkende ontlasting

Het kan voorkomen dat er ongemakken ontstaan tijdens het poepen. Denk bijvoorbeeld aan steken en krampen. Vaak is het dan van tijdelijke aard en gaat het allmeaal vanzelf weer over. Normaal ontlasting ruikt niet heel sterk. Het is normaal van consistentie en donkerbruin van kleur. Wanneer ontlasting niet goed gevormd is in de darmen kan het een vreemde vorm aannemen en gaan stinken. De reuk is zeer sterk en de consistentie is week of dun. Als ontlasting niet goed is (stank, dun) dan is het lichaam vaak van streek of ziek aan het worden.

Een beetje slijm is normaal

Poep met slijm

Normaal poep bevat een beetje slijm. Dit slijm zorgt er voor dat ontlasting makkelijk het lichaam kan verlaten. Als er heel erg weinig slijm in en op de ontlasting zit, dan zal het poepen lastiger worden. Dit gebeurt vaak als er sprake is van dehydratie (te weinig vocht). De meeste mensen merken dit als ze een avond/nacht erg veel alcohol hebben gedronken en weinig vocht hebben gehad. De volgende dag is de ontlasting dan droog en zal het lastig je lichaam kunnen verlaten. Ontlasting kan ook erg veel slijm bevatten. Denk bijvoorbeeld aan rood of geel sijm. 

Stinkende poep met geel slijm

Wanneer ontlasting veel geel slijm bevat is er iets aan de hand. Het kan één keer gebeuren. In dat geval is er meestal niet zo heel veel aan de hand. Als het vaker dan één keer gebeurt moet je goed opletten. Wat heb je gegeten? Heb je wellicht veel vetten gehad? Er kan iets mis zijn met je lever als er erg veel geel sijm op je poep zit. Veel vaker is er sprake van een seksueel overdraagbare aandoening. Het gaat dan om chlamydia en gonorroe. Wie anaal seks heeft gehand (onveilig) kan deze bacteriën (soa) oplopen in de darmen. De bacteriën vermenigvuldigen zich in de darmen en zorgen voor geel (bruin tot wit) slijm. Ga onmiddelijk naar de huisarts als je dit constateert. Het slikken van de juiste medicijnen (een kuur) zal de bacterie doden. 

  • Slijm in en op ontlasting kan wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening

Prikkelbaar darm syndroom: PDS

Mensen met PDS kunnen ook last krijgen van stinkende ontlasting. Dit gebeurt meestal wanneer er net iets is gegeten. Het lichaam wil het voedsel snel uit het lichaam verwijderen als er overmatige prikkeling heeft plaatsgevonden. Dit gaat vaak gepaard met hevige krampen en steken. Ontlasting is dan vaak dun en waterig (maar niet hetzelfde als diarree). Er zijn voedingsmiddelen die PDS extra aanwakkeren. Denk bijvoorbeeld aan koffie, bonen en scherpe voedingsmiddelen (peper). 

Remsporen in de wc door vies poep

Normaal poep zal geen remsporen in de wc achterlaten. Wanneer je vies en stinkend poep hebt is de kans groot dat je remsporen zult zien. Deze remsporen is het gevolg van ontlasting met veel vetten. Deze vetten zijn niet verteerd in het darmkanaal. Het is erg belangrijk om gezond te eten. Het gezonde eten zie je terug als gezond ontlasting. 

Stinkend poep: bacteriën

De geur die van ontlasting komt heeft met bacteriën te maken. Deze bacteriën zitten in de darmen en worden gemengd met het voedsel dat in de darmen zit. Deze bacteriën verteren je voeding en zijn dus heel belangrijk. Echter, niet alle bacteriën zijn goede bacteriën. Een bijkomend effect van het verteringsproces kunnen gassen zijn. Wie veel slechte voeding tot zich neemt zal merken dat er meer gassen ontstaan. Het is altijd verstandig om veelzijdig, gezond en kleine porties te eten.

Reageer op: "Stinkende ontlasting: vies slijmerig poep"

1 Reactie

  • Reactielink jojo65 maandag, 02 juli 2018 09:49 Geplaatst door jojo65

    Veel eiwit geeft ook zgn plakpoep

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk