Borrelend gevoel in maag en darmen voorkomen en oorzaken

Borrelend koolzuur Borrelend koolzuur

Een borrelend gevoel in de maag en de darmen gaat vaak gepaard met kramp, winderigheid, opgeblazen gevoel en diarree. Een borrelend gevoel kan meerdere oorzaken hebben, vaak is de oorzaak onschuldig en heeft het lichaam zich op korte termijn weer kunnen herstellen. Een borrelend gevoel in de maag of borrelelende darmen worden meestal veroorzaakt door voeding en/of spanning/stress. Ook kan er sprake zijn van een spastische darm. Soms is de oorzaak minder onschuldig en blijkt, na medisch onderzoek, sprake te zijn van meer ernstige aandoening of ziekte. Houd de signalen die het lichaam geeft altijd goed in gaten, tijdig actie ondernemen kan veel narigheid voorkomen.

Borrelend gevoel in maag en darmen

Een borrelend gevoel in de maag en de darmen gaat vaak samen met winderigheid, kramp, pijn en een bolle buik. Wat zijn de mogelijke oorzaken van en borrelend gevoel in de buik of de darmen? De volgende oorzaken kunnen een borrelend gevoel in darmen of de maag veroorzaken. Borrelende darmen of een borrelende maag kan verschillende geluiden geven. Vaak zijn de volgende geluiden hoorbaar:

 • Grommend
 • Alsof een gootsteen (putje) leegloopt 
 • Piepende geluiden
 • Hoge geluiden

Koolzuur als oorzaak

Een borrelend gevoel in de maag door koolzuur

Koolzuurhoudende dranken als cola, sinas en 7-up zijn enorm populair, maar naast dat ze bomvol met suiker zitten en dus zeer ongezond zijn, kunnen koolzuurhoudende dranken ook een borrelend gevoel geven in de darmen. Het koolzuur (''prik'') hoopt zich op in de maag en geeft een borrelend gevoel. De maag kan gaan samentrekken met krampen tot gevolg. Meestal verlaat koolzuurgas het lichaam weer via de mond als een boer, maar dit is niet bij iedereen gelijk. Soms blijft er koolzuur achter in de maag met kramp en borrelingen tot gevolg. Wil je dit voorkomen dan kun je minder koolzuurhoudende dranken gaan drinken. Drink bijvoorbeeld gewoon water, thee, ranja of andere dranken zonder koolzuur.

Een borrelend gevoel in de maag door verkeerde voeding

Eten doen we allemaal, maar maag en darmen kunnen van streek raken door bepaalde voedingsmiddelen. Borrelingen ontstaan vaak na het eten van voeding die we niet vaak eten zoals chinees, pizza, pannenkoeken enzovoorts. De oorzaak is vaak een overgevoeligheid voor bepaalde vetten of andere bestanddelen zoals kruiden of melkproducten. Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) is de darmwand overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen en/of is de beweging van de darm (peristaltiek) niet optimaal. Je kunt berrelingen in de maag als gevolg van voeding voorkomen door deze voedingsmiddelen te vermijden en te vervangen door een alternatief waarbij minder klachten optreden. Mogelijke oorzaken prikkelbare darm syndroom (PDS):

 • Abnormale werking van prikkels vanuit de hersenen
 • Gevolg van een darminfectie of voedselvergiftiging
 • Vezelarme of eenzijdige voeding (Soms geeft het eten van van vezels juist een negatief effect.)
 • Stress, spanning, veranderde leefomstandigheden

Maagborrelingen zonder bekende oorzaak

Soms ontstaan borrelingen in de maag zonder bekende oorzaak. Er is voorheen geen sprake geweest van een overgevoeligheid, intolerantie of PDS. In dit geval heeft het borrelend gevoel een andere oorzaak. De volgende oorzaken kunnen plotseling een borrelend gevoel veroorzaken:

 • Stress (Door stress of spanning kunnen de darmbewegingen veranderen en een borrelend gevoel veroorzaken.)
 • Te snel eten of drinken (Door te snel eten of drinken kan extra lucht in het darmstelsel terecht komen met borrelingen tot gevolg (Vooral bij drinken door een rietje.)
 • Kauwgom (Kauwgom heeft een laxerend effect en kan daarnaast borrelingen verooraken doordat het lichaam denkt te eten. Ook wordt er vaak lucht ingeslikt tijdens het kauwgom kauwen.)

Borrelende darmen als gevolg van een infectie

Borrelende darmen of een borrelende maag kan ook ook het gevolg zijn ban een virale of bacteriële infectie. Vaak gaat dit gepaard met pijn, kramp, overgeven en/of diarree. Je voelt je ziek en kan koorts krijgen. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam een arts om advies te vragen.

Wondemiddel tegen gasvorming

Stop de borrelingen en voorkom gasvorming

Gasvorming en het ophopen van lucht in het maag-darmstelsel is een grote veroorzaker van borrelende geluiden. Om gasvorming te voorkomen kun je bepaalde voedingsmiddelen tot je nemen. De volgende voedingsmiddelen staan erom bekend gasvorming te voorkomen:

Gember als wondermiddel

Gember staat al eeuwen bekend als middel tegen griep en verkoudheid. Gember heeft echter ook een positieve uitwerking op gasvorming in het lichaam. Het zal de gasvorming verminderen waardoor de kans op een opgblazen gevoel zal afnemen. Ook verdrijft gember de overtollige gassen uit het lichaam.

Bromelaïne in ananas 

Ananas bevat bromelaïne een eitwitsplitsend enzym dat zorgt voor een betere vertering van eiwitten. Dit enzym zit zowel in de vrucht als de stam, maar het overgrote deel zit in de stam. Omdat dit deel vaak hard en minder lekker is, eten we dit niet op. Om het beter eetbaar te maken kun je de stam verwerken in een shake. Het eten/drinken zal de borrelngen verminderen door de positieve uitwerking op de vertering.

Laatst aangepast op donderdag, 23 februari 2017 21:52

Reageer op: "Borrelend gevoel in maag en darmen voorkomen en oorzaken"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk