Ontstekingswaarde bloed normale waarden en labuitslagen
Een bloedonderzoek kan ons veel vertellen over hoe het met onze algehele gezondheid is gesteld. Ben je ziek of voel je, je niet lekker dan zal de huisarts of ander medisch specialist bloed bij je afnemen voor onderzoek. Bloed kan op verschillende waarden worden onderzocht en de arts kan met deze gegevens mogelijk achterhalen waarom jij, je niet lekker voelt. Een van deze waarden zijn de zogenaamde ontstekingswaarden in het bloed. Een ontsteking kan verschillende waarden in war schoppen, maar een van de bekendste ontstekingswaarden in het bloed is de CRP waarde. CRP is een zogenaamd acuut-fase eiwit en wordt in de lever gemaakt. Na het ontstaan van een ontsteking neemt de hoeveelheid CRP in het bloed snel toe, een goede indicator dat er iets in het lichaam aan de hand is. Naast de CRP waarde kan er ook worden gekeken naar de BSE (bezinking) om een ontsteking aan te tonen. De BSE waarde is echter vaak pas verhoogd na enkele dagen, terwijl de CRP waarde al binnen enkele uren is verhoogd. Een ontstekingswaarde als CRP of BSE zijn niet voldoende om aan te tonen om welke ziekte/aandoening het gaat. Het zijn signalen dat er zeer waarschijnlijk sprake is van een ontsteking ergens in het lichaam. Om te bepalen om wat voor ontsteking het gaat is verder onderzoek nodig.
Ontstekingswaarde in het bloed
Een goede indicator om aan te tonen dat er ergens in het lichaam een ontsteking ontstaat of aanwezig is, is de CRP waarde. Deze waarde zal veranderen (binnen enkele uren stijgen) als er sprake is van een ontsteking. Een andere bekende waarde is de BSE (bezinking) maar deze waarde zal pas stijgen na enkele dagen. Ook het aantal witte bloedlichaampjes (leukocyten) in het bloed kan een indicator voor een ontsteking zijn.
- Meer over de CRP waarde en normale waarden
- Meer over de BSE waarde en normale waarden
BSE werd vroeger veel gerbruikt, maar tegenwoordig steeds minder. De trage reactie op een ontsteking en de afhankelijkheid van onder anderen geslacht, leeftijd, zwangerschap, geneesmiddelengebruik, hematocriet, en vorm (morfologie) van de erytrocyten (rode bloedcellen) zorgen ervoor dat de BSE een minder geschikte indicator is voor het aantonen van de acute fase van een ontsteking.
Ultrasensitieve CRP waarde bepaling ook wel hs-CRP (high sensitive CRP) is zeer gevoelige test. Met deze test kunnen ontstekingen worden aangetoond die erg zwak zijn. Zo kun je ogenschijnlijk gezond zijn, maar toch een verhoogde hs-CRP waarde hebben. Mogelijk is een zwakke chronische ontsteking de boosdoener.
Bloedwaarden en interpretatie
Bloedwaarden en ontstekingswaarden als BSE, CRP en het aantal leukocyten interpreteren kan erg lastig zijn. Tal van factoren kunnen de waarden beïnvloeden en afwijkende waarden opleveren. Zo kan het aantal leukocyten zijn verhoogd door een ontsteking, maar ook een ziekte waarbij geen sprake is van een ontsteking kan zorgen voor een toename in witte bloedcellen. Zelfs stress kan een stijging in witte bloedcellen teweeg brengen. Voor een juiste interpretatie is een arts nodig, een arts kan de waarden combineren met de symptomen. Door verder onderzoek te doen kan de arts mogelijk aantonen wat er aan de hand is. Ontstekingswaarden zeggen in veel gevallen enkel dat er iets aan de hand is, maar niet wat...
Waarden laboratoriumafhankelijk
Bloedwaarden met elkaar vergelijken kan lastig zijn, zo heeft elk laboratorium eigen normaalwaarden en/of een eigen manier van noteren. Wil je waarden met elkaar vergelijk kijk dan goed naar de eenheid en reken zo nodig het getal om.