Gele en stinkende ontlasting: poep met een vieze geur

Geel stinkende poep Geel stinkende poep

Poep kan verschillende kleuren aannemen die allemaal iets zeggen over je gezondheid. Stinkende ontlasting met een gele kleur kan iets zeggen over de gezondheid van de lever en galblaas. Het is belangrijk om naar de ontlasting te kijken en deze te beoordelen. Let op de consistentie van de poep en kijk ook of er geen bloedresten bij zitten. Bloed in ontlasting kan duiden op een ontsteking, abces of aanwezigheid van darmkanker. Lees in dit artikel over de oorzaken van geel poep.

Help, mijn poep is geel gekleurd!

Mensen met geel poep hebben vaak last van een infectie in de darmen of de maag. De infectie hoeft niet eens ernstig te zijn om de poep geel te kleuren. Een lichtgele kleur van ontlasting kan ook een aanwijzing zijn van een infectie. Wanneer de poep een groenige kleur heeft kan het zijn dat er bepaalde voedselresten niet goed zijn verteerd. Vaak is dit het gevolg van het eten van veel groene groenten. Deze groenten kunnen ontlasting een groen tot gelige kleur geven. Een maaginfectie kan zoals gezegd ook een gelige kleur geven aan ontlasting. Het is belangrijk om de (huis)arts direct te waarschuwen als u geel poep constateert. De arts kan uw ontlasting onderzoeken en eventueel uw organen onderzoeken op infecties. Hoe eerder de infectie wordt ontdekt, hoe beter de genezing. 

Voedingsintolerantie en geel poep

Wanneer er sprake is van Coeliakie (gluten intolerantie) kan ontlasting ook geel van kleur zijn. De dunne darm is dan aangetast waardoor poep uiteindelijk zijn gele kleur zal krijgen. Als de dunne darmwand is aangetast kunnen er slecht voedingsstoffen worden opgenomen door het lichaam. Het gevolg kan vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn. Daarnaast is er vaak ook sprake van dunne ontlasting. Diarree wordt ook vaak geconstateerd bij mensen met een gluten intolerantie.

Gele, stinkende slijm op ontlasting

Bij bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) kan er sprake zijn van geel tot wit en stinkend slijm dat met de poep naar buiten komt. Chlamydia en gonorroe zijn twee soa's die men kan oplopen na het hebben van onbeschermde seks. De bacteriën kunnen makkelijk worden overgedragen en kunnen zich gaan nestelen in de endeldarm. De bacteriën tasten de darmwand aan en kunnen wit tot geel slijm gaan produceren. Het is altijd verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de huisarts of GGD. De arts zal onderzoeken op aanwezigheid van de genoemde bacteriën. Als er sprake is van een besmetting is het nodig om een antibiotica te slikken. Het medicijn zal de gonorroe of chlamydia bacterie doden.

Waardoor wordt poep geel van kleur?

Er zijn nog meer redenen waarom ontlasting geel van kleur kan worden. Bepaalde laxeermiddelen kunnen poep namelijk ook geel kleuren. Onthoud dus altijd goed wat er genomen wordt voordat er aan de bel wordt getrokken. Op het etiket van bepaalde laxeermiddelen staat altijd wat het effect kan zijn na inname. Daarnaast kan alcohol ook zorgen voor geel gekleurd poep. Mensen met een alcohol allergie zijn extra gevoelig voor alcohol en kunnen daardoor ook eerder verkleuringen zien aan de ontlasting.

Zuigelingen die borstvoeding krijgen

Het is niet bij iedereen ernstig als er sprake is van geel gekleurd poep. Zuigelingen die borstvoeding krijgen kunnen namelijk makkelijk geel poep ontwikkelen. Dit is in principe geen reden tot paniek. De darmen van de zuigeling zijn (nog niet) gelijk aan die van een volwassen persoon. Ontlasting kan daardoor een andere kleur krijgen. Het is echter wel verstandig om de (huis)arts te contacteren wanneer de zuigeling slecht reageert op borstvoeding of wanneer de ontlasting voor lange tijd vreemd van consistentie is. 

Rood gekleurd poep

Geel poep kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is een intolerantie voor gluten, infecties in de maag, darmen en/of lever. Daarnaast komt geel ontlasting ook voor bij mensen die verslaafd zijn aan alcohol. Mensen die rood ontlasting constateren moeten extra opletten. Rood ontlasting kan namelijk een teken zijn van bloed in ontlasting. Bloed kan op verschillende momenten in ontlasting terecht komen. Wanneer de anus beschadigd is kan bloed makkelijk vermengd worden met poep. Vaak is er dan sprake van helderrood bloed. Mensen die last hebben van aambeien zien vaak helderrood bloed bij poep. Wanneer poep gekleurd is met donkerrood tot zwart bloed kan dat een aanduiding zijn op een wond in de dikke of dunne darm. Het gestold bloed zie je dan als een donkere kleur vermengd met poep. Het is raadzaam om onmiddelijk een arts te waarschuwen als poep een (donker)rode kleur heeft. Een abces, wond of infectie kan de oorzaak zijn en moet zo snel mogelijk worden onderzocht in het ziekenhuis en laboratorium. Ontlasting kan ook rood gekleurd zijn door voedingsresten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Rode bieten en rode kool geven een rode kleur aan ontlasting
  • Rode paprika kan poep ook rood kleuren
  • Grote hoeveelheden van tomatenpuree

Bedenk dus altijd eerst wat er gegeten is voordat er een arts wordt gebeld. Wanneer de kleur na een dag verdwijnt is er meestal niets aan de hand.

Tot slot

Poep of ontlasting kan verschillende kleuren krijgen. Naast geel of rood ontlasting kan er sprake zijn van zwarte, witte of ontlasting met een stopverf kleur. Ook zeer droge, natte en slijmerige ontlasting komt voor. Wanneer er sprake is van slijmerige ontlasting kan er sprake zijn van een seksueel overdraagbare aandoening in de anus en darmen. Laat bij verdenking van een ziekte altijd de ontlasting controleren in een laboratorium. Bij darmkanker kan er sprake zijn van (donker)rood gekleurde ontlasting. Geel ontlasting kan een symptoom zijn van ernstig alcoholgebruik. De lever en het galsysteem kan zijn aangetast. Voor de zekerheid is het daarom altijd verstandig om een arts in te schakelen. 

Laatst aangepast op zondag, 25 maart 2018 13:30

Reageer op: "Gele en stinkende ontlasting: poep met een vieze geur"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk