Bloed in ontlasting: rood slijm

Bloed in ontlasting? Bloed in ontlasting?

Een normale stoelgang is niet voor iedereen zo vanzelsprekend. In Nederland zijn er veel mensen die problemen en ongemakken ondervinden tijdens een toiletbezoek. Je moet dan denken aan een prikkelbare darm, anuskrampen en bloedingen. Ook zeer dunne ontlasting komt vaak voor bij veel mensen. Wat moet je doen als je ontlasting heel dun is of wanneer er andere ongemakken plaatsvinden. Bij het vinden van bloed in de ontlasting kan er meer aan de hand zijn. Er kan sprake zijn van aambeien. Aambeien kunnen inwendig aanwezig zijn. Dit betekent dat je ze dan niet voelt. Er kan ook bloed bij het ontlasting aanwezig zijn als er in de darm een tumor groeit. De tumor kan bloedingen veroorzaken.

Bloed in de ontlasting

Bloed in de ontlasting is altijd een reden om goed op te letten. Waar komt het bloed vandaan? Is het plotsteling of is het al lange tijd gaande? Wanneer het bloed helder van kleur is (helderrood) dan kan het zijn dat er sprake is van aambeien. Aambeien kunnen in de anus aanwezig zijn zonder dat ze gevoeld worden. Aambeien worden echter vaak wel gevoeld, met name wanneer er druk op de anus komt. Wanneer het bloed donker van kleur is (tot paars) zit de bloeding dieper in het lichaam. Het bloed dat dan wordt aangetroffen is al gestold (donker van kleur). Het is altijd erg belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts wanneer het bloed donker van kleur is. Er kan sprake zijn van een tumor. 

Voeding en ontlasting

Het is ook mogelijk dat bepaalde voeding een kleur kan geven aan ontlasting. Denk bijvoorbeeld aan voedingsresten die niet volledig zijn verteerd. Met name groenten veroorzaken vertering problemen. Paprika en tomaat kan bijvoorbeeld een kleur geven aan ontlasting.

SOA en ontlasting 

Het is niet altijd zo dat voeding en/of problemen in de darmen een rare slijmerige ontlasting kunnen veroorzaken. Ook bacteriën kunnen slijm afgeven. Seksuele overdraagbare aandoeningen kunnen een probleem veroorzaken. Witte slijm op en in het ontlasting kunnen een aanduiding zijn op een eventuele SOA. Geel en witte slijm kunnen aanduiden op chlamydia en/of gonorroe. Wanneer er anaal seksueel contact heeft plaatsgevonden (onbeschermd) is het altijd belangrijk om de huisarts te bezoeken. Bij de volgende symptomen kan er sprake zijn van een infectie:

  • Jeuk bij de anus
  • Slijm bij de ontlasting
  • Pusachtige substantie bij de ontlasting

Mijn ontlasting is zwart

Ontlasting kan verschillende kleuren hebben. Meestal is het bruin van kleur maar het kan ook zwart zijn. Zwarte ontlasting kan een beetje teerachtig lijken. Wie zwarte ontlasting constateert doet er verstandig aan om direct de huisarts te bellen. De zwarte kleur kan veroorzaakt zijn door een bloeding in de slokdarm/maag en/of bovenste deel van de dunne darm. De bloeding mengt zich met het ontlasting en wordt zwart.

Reageer op: "Bloed in ontlasting: rood slijm"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk