Hoe maak je een afspraak met een psycholoog?
Soms zit je even niet zo lekker in je vel en zou het fijn zijn om met iemand te praten. Een persoon waar je dan snel aan denkt is een psycholoog. Een psycholoog kan je raad en advies geven en misschien kom je wel tot een oplossing voor een probleem of obstakel. De vraag is natuurlijk hoe je dan een afspraak maakt met een psycholoog. Hoe pak je het aan? Kun je gewoon een psycholoog bellen om een afspraak te maken of moet je bijvoorbeeld worden doorverwezen via je huisarts? Lees hier hoe je een afspraak moet maken met een psycholoog.
Op gesprek bij een psycholoog
Een psycholoog is een persoon die meestal psychologie heeft gestudeerd en kan tips en adviezen geven over allerlei problemen en obstakels. Mensen die bij een psycholoog komen hebben vaak allerlei vragen en soms ook complexe problemen. Soms weet je even niet meer hoe het verder moet en zie je door de bomen het bos niet meer. Je kunt het overzicht verliezen of je voelt je niet meer goed op het werk, in je thuissituatie of bijvoorbeeld op school. Als je hulp nodig hebt is dat niet raar of vreemd. Er zijn heel veel mensen in Nederland die wel eens een bezoek brengen aan een psycholoog.
Een psycholoog lost geen problemen op
Lost een psycholoog problemen op?
Als je een probleem hebt, en je op gesprek bij een psycholoog, lost de psycholoog dan de problemen voor jou op? Nee, zo werkt het niet. Een psycholoog probeert samen met de cliënt naar het obstakel te kijken. Wat is precies het probleem en waar gaat het niet helemaal lekker. Op welke vlakken loopt het stroef en in hoeverre is het probleem ook echt een groot probleem geworden? Soms kan een cliënt het gevoel krijgen dat alles een probleem is, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Een psycholoog probeert te relativeren en analyseren. Een psycholoog komt met nieuwe inzichten en ideeën. Tevens kan een psycholoog advies geven. Een cliënt zal uiteindelijk zelf de oplossing moeten zijn.
Met welke problemen kun je naar de psycholoog?
Een psycholoog is er voor jou om te helpen. Je kunt dus in principe met elk probleem wel naar de psycholoog. Het is alleen wel zo dat sommige problemen van cliënten zeer specifiek kunnen zijn. Soms is het beter om bijvoorbeeld naar een seksuoloog te gaan of pedagoog. Ook een maatschappelijk hulpverlener kan vaak al veel bereiken. Een psycholoog kijkt naar de psyche en de problemen die zich daar kunnen manifesteren. Je moet dan met name denken aan de volgende obstakels:
- Ik zit in de knoop. Ik weet niet wat er met mij aan de hand is.
- Ik voel mij moe en lusteloos. Ik heb nergens meer zin in.
- Ik ben constant moe maar er is niets aan de hand met mijn lichaam.
- Mijn studie is mislukt. Ik voel mij een mislukkeling.
- Ik heb grote angsten (fobieën) en wil dit niet langer.
- Ik heb relatieproblemen. Niemand begrijpt mij goed.
- Mijn seksualiteit accepteert mijn familie niet. Wat moet ik doen?
- Ik kan geen werk vinden. Rekeningen stapelen zich op. Wat nu?
- Ik ben ernstig ziek en voel mij depressief. Hoe moet het nu verder?
- Op mijn werk word ik gekleineerd. Ik ben boos en verdrietig tegelijk.
- Op school word ik gepest. Waarom word ik toch steeds gepest?
- Mijn emoties zijn afgevlakt en kan nergens meer van genieten. Vroeger was dat heel anders.
Het is natuurlijk zo dat clïenten met veel meer obstakelens en problemen bij een psycholoog terecht kunnen. Bovenstaande punten geven een indicatie van de vragen waar mensen mee komen.
Hoe maak je een afspraak?
Als je denkt dat je hulp van een psycholoog wel kunt gebruiken is het eerst verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Een huisarts is in veel gevallen de eerste stap. Je kunt kort maar krachtig je verhaal doen aan een huisarts. Hij/zij zal proberen om een beeld te krijgen en dan in actie springen. Het kan wellicht nodig zijn om een bloedonderzoek af te laten nemen. Als je lange tijd erg moe bent kan er namelijk ook iets niet goed zijn met je bloedwaarden. Tevens kan een huisarts je adviseren om eens met een psycholoog te praten. De huisarts heeft adressen waar je dan terecht kunt. In de meeste gevallen kom je dan terecht bij een eerstelijnspsycholoog.
Worden mijn gesprekken vergoed?
Het hangt van de zorgverzekering af of de gesprekken met een psycholoog worden vergoed. In de meeste gevallen worden sowieso de eerste gesprekken wel vergoed. Ook de overheid springt bij als je niet goed bent verzekerd op dit gebied. Je moet dan meestal een kleine eigen bijdrage betalen per gesprek.
Ik wil niet naar mijn huisarts
Stel je zit met een probleem en je wilt niet dat de huisarts daar achter komt. In eerste instantie is het de bedoeling dat je via de huisarts contact krijgt met een psycholoog. In sommige gevallen kan het zijn dat je de huisarts er liever buiten houdt. Je kunt in dat geval direct contact opnemen met bijvoorbeeld een instantie waar veel psychologen werken. Je kunt ook naar een schoolpsycholoog als er bijvoorbeeld studiegeralteerde problemen zijn. Ook een vertrouwenspersoon kan al veel betekenen en je eventueel doorverwijzen naar andere hulpverleners. Ook een arbeidspsycholoog kan veel voor je betekenen als er problemen zijn op het werk. Bijna elke grote organisatie heeft wel een arbeidspsycholoog/vertrouwenspersoon.
Nieuwe artikelen
Reageer op: "Hoe maak je een afspraak met een psycholoog?"
2 reacties
- Reactielink vrijdag, 08 december 2017 16:36 Geplaatst door Kasi
Ik wil graag een afspraak met een psycholoog.
- Reactielink dinsdag, 27 juni 2017 10:25 Geplaatst door Corien
In zit niet goed in men vel loop bij de Ggz maar ervaar geen verbetering watvmoet ik doen