Groene ogen is zeldzaam en bijzondere oogkleur

Groene ogen bij mensen Groene ogen bij mensen

De groene oogkleur is een bijzondere oogkleur die niet heel veel voorkomt in de wereld. Wel komen groene ogen relatief vaak voor in Nederland en andere delen van Europa. Groene ogen zijn zeldzaam omdat deze oogkleur recessief is. Dit betekent dat de kans groter is dat de oogkleuren bruin en blauw worden doorgegeven. In groene ogen zit het pigment feomelanine. Lees hier alles over groene ogen.

Groene ogen bij de mens

Er komen verschillende oogkleuren voor bij de mens echter zijn groene ogen erg zeldzaam bij mensen. Een van de meest voorkomende oogkleur is de bruine oogkleur. Deze kleur komt bij ongeveer 90% van alle mensen op de wereld voor. Met name in Afrika en Azië komt deze oogkleur veel voor. In China heeft bijvoorbeeld bijna iedereen bruine ogen. Natuurlijk bestaat er daar wel variatie in de oogkleur, echter is de kleur bijna altijd bruin. Ook in Afrika is de oogkleur bijna altijd bruin. In sommige gevallen is de kleur zelfs zwart en heeft de iris net zo'n kleur als de pupil. Groene ogen komen met name voor in het noorden en oosten van Europa. Ook in Nederland komt deze kleur vaak voor.

Ongeveer 3% van alle mensen op de wereld heeft groene ogen.

Pigment in het regenboogvlies

De kleur van de ogen bestaat uit pigment. Hetzelfde pigment vindt men ook in het haar en de huid. Pigment dat in de ogen is te vinden heet melanine. Hoe meer melanine, hoe donkerder de ogen zullen zijn. Mensen met bruine ogen hebben heel veel melanine in het regenboogvlies zitten. Mensen met blauwe ogen hebben juist heel weinig melanine. De ogen zullen dan licht lijken. Mensen met groene ogen hebben een speciaal soort pigment in het oog. Dit pigment heet eumelanine en wordt soms ook wel lipochroom genoemd. De stof heeft een geel tot rode kleur en kan samen met normaal melanine een groene kleur veroorzaken.

Groene ogen zijn mutaties

De groene oogkleur is een relatief nieuwe oogkleur bij de mens. De groene kleur is namelijk een mutatie op de oorspronkelijk bruine oogkleur. Ook de blauwe oogkleur is relatief nieuw. Groene ogen worden vaak gekoppeld aan het hebben van rood hoofdhaar. Dit is ook niet zo gek, aangezien mensen met rood hoofdhaar veel van het rode/gele pigment lipochroom in het haar hebben. Hetzelfde pigment kan in het regenboogvlies voor groene ogen zorgen. Hoe meer van dit speciale pigment, hoe geler de ogen zullen zijn. Mensen met ontzettend veel van het pigment lipochroom hebben daarom ook amberkleurige ogen. Deze oogkleur is uiterst zeldzaam en komt slechts bij ongeveer 1% van alle mensen op de wereld voor.

De groene oogkleur is begeerlijk

Iets wat bijzonder is, is vaak ook erg begeerlijk. Denk bijvoorbeeld aan blond haar maar ook groene ogen. Iets dat bijzonder is trekt mensen aan. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat met name Hollywood sterren relatief vaak groene ogen hebben. De oogkleur maakt ze interessant, bijzonder en dus ook begeerlijk. In veel landen en verhalen zijn de mensen met de groene ogen mystieke wezens en bezitten ze over bovennatuurlijke krachten.

Waar wonen relatief veel mensen met groene ogen?

Mensen met groene ogen wonen relatief vaak in Schotland, Engeland, IJsland, Ierland, Noorwegen, Denemarken, Nederland en Zweden. Ook in de overige noord Europese landen wonen veel mensen met groene ogen. Denk bijvoorbeeld aan Duitsland en Estland. De groene oogkleur komt met name voor bij de Germanen en de Kelten. Ook volkeren uit India en Pakistan kunnen groene ogen hebben. De oogkleur kom je ook wel eens tegen in Turkije en Syrië. Het lijkt er dus op dat de oogkleur op veel plekken in de wereld voorkomt, echter is het slechts een handje vol. 

Bekende mensen met groene ogen

Er zijn relatief veel bekende mensen met de groene oogkleur. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Tom Cruise met groene ogen
 • Adele heeft groene ogen
 • Emma Stone met groene ogen
 • Lady Gaga heeft groene ogen
 • Angelina Jolie heeft groene ogen
 • Kate Middleton met de groene oogkleur

De oogkleur komt veel vaker voor bij mensen met een lichte huidskleur. De kleur komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland komen groene ogen vaker voor in het noorden van het land (Groningen en Friesland). In het zuiden van Nederland komt de bruine oogkleur vaker voor echter is de blauwe oogkleur nog altijd de meest dominante oogkleur in Nederland.

Groene of blauwe ogen?

Zoals eerder in dit artikel is te lezen hebben mensen met blauwe ogen erg weinig melanine (pigment) in de stroma van het regenboogvlies. Hierdoor lijken de ogen blauw. In het oog zit geen blauw pigment. Ook komt bruin en groen pigment niet voor in het oog. De kleur van de ogen wordt veroorzaakt door het breken van licht. De hoeveelheid en type pigment bepaalt uiteindelijk de kleur. Groene en blauwe ogen komen vaak voor als een gemixte kleur in het oog. Dit heeft te maken met de hoeveelheid eumelanine. Mensen met weinig eumelanine hebben doorgaans lichtere ogen die neigen naar de kleur aquamarijn: een uiterst zeldzame oogkleur.

Groen zien van jaloezie

Groen is de kleur van rust en natuur. Denk aan planten, bossen en bloemen. De kleur wordt ook vaak in relatie gebracht met magie en mysterie. Vaak zijn in tekenfilms de heksen en tovenaars in het bezit van groene ogen. Ook in China gaan verhalen rond van groenogige mensen met bovennatuurlijke krachten. Daarnaast bestaat er ook bijgeloof met betrekking tot intelligentie. Mensen met groene ogen schijnen intelligent en passievol te zijn. Daarnaast kunnen ze goed lange relatie aangaan.

De mens van de toekomst

Hoe zullen mensen er over een aantal jaren uit zien? Die vraag hebben verschillende wetenschappers zich gesteld en hebben vervolgens foto's gemaakt van wat zij denken hoe de toekomstige mens er over tientallen jaren uit zal zien. Het gaat hier om een foto van een typisch Amerikaanse vrouw in het jaar 2060. Met deze foto willen de onderzoekers duidelijk maken dat de verschillende kenmerken van alle rassen met elkaar gemixt worden. Op deze foto heeft de vrouw prachtige groene ogen gecombineerd met een donkere huidslkeur. 

Is groen dominant over blauw?

Vroeger dacht men dat oogkleur een bepaald overervingspatroon had. Men dacht dat bruin altijd dominant was over groen, en groen dominant was over blauw. Met een bepaald model (Mendeliaans model) kon de kans worden uitgerekend op het krijgen van nakomelingen met een bepaalde oogkleur. Tegenwoordig is dat model aangepast. Er kan niet met zekerheid worden gezegd dat ouders met bruine ogen altijd kinderen krijgen met bruine ogen. Deze kinderen kunnen ook lichtere oogkleuren krijgen, echter is de kans wel minder groot. Mensen met rood, oranje tot rossig haar en een lichte huidskleur hebben meer kans om zelf kinderen te krijgen met groene ogen. Dit heeft, zoals eerder te lezen in dit artikel, te maken met het type pigment in de huid, haren en ogen.

Verschillende soorten groene ogen

Niet elke groene oogkleur is met elkaar vergelijkbaar. Er zijn groene ogen die erg donker van kleur zijn, bijna bruin. Er zijn ook groene ogen die juist erg licht lijken, bijna neon. Ook zijn er diepgroene oogkleuren en zijn er mensen met fletse groene ogen. Het verschli zit met name in de gradatie van de klontering van het pigment in het regenboogvlies. Hetzelfde is te zien bij mensen met blauwe en grijze ogen. Grijze ogen komen tot stand door een verklontering van het pigment. De ogen kunnen daardoor fletser en faal lijken.

 • Donkergroene ogen hebben meer melanine en een beetje lipochroom
 • Lichtgroene ogen hebben weinig melanine en een matig hoeveelheid lipochroom
 • Amberkleurige ogen hebben erg weinig melanine en veel lipochroom

De kleur amber is één van de meest zeldzame oogkleuren. De oogkleur komt met name voor bij mensen met van nature rood hoofdhaar. Amberkleurige ogen worden vaak geassocieerd met wolfsogen. De kleur lijkt bijna een gouden kleur en komt met name voor in noord-west Europa.

De toekomst van de groene oogkleur

De groene oogkleur is één van de meest zeldzame oogkleuren in de wereld. Dit lijkt natuurlijk niet zo als je bijvoorbeeld in Nederland kijkt. Veel mensen hebben in noord Europa namelijk blauwe, groene en grijze ogen. Deze diversiteit is uniek op de wereld en komt in veel andere delen niet voor. Denk bijvoorbeeld aan Azië en Afrika. In die delen van de wereld heeft bijna iedereen dezelfde uiterlijke kenmerken (oogkleur en haarkleur). Men vermoed dat er steeds minder mensen worden geboren met blauwe en groene ogen. Hetzelfde geldt voor mensen met van nature rood hoofdhaar. De combinatie rood hoofdhaar, groene ogen en het geslacht man is een uiterst zeldzame combinatie die nauwelijks voorkomt bij de mens.

Groene ogen en pijnverwerking

Mensen met rood hoofdhaar en groene ogen lijken meer pijnstillers nodig te hebben dan mensen met blauwe of bruine ogen. Deze mensen zouden pijn dus later voelen dan andere mensen: ze kunnen pijnprikkel beter weerstaan. Dit betekent dat bij een operatie de dosis pijnstillers hoger moet bij mensen met rood hoofdhaar. De pijn wordt wel ervaren, echter op een later tijdstip.

Heb jij groene ogen of ken jij iemand met de groene oogkleur? Is jouw oogkleur anders dan die van je ouders? Laat weten welke oogkleur jij hebt door het reactieformulier onder dit artikel in te vullen!

Laatst aangepast op zondag, 25 maart 2018 13:37

Media

Reageer op: "Groene ogen is zeldzaam en bijzondere oogkleur"

13 reacties

 • Reactielink Ediith woensdag, 23 februari 2022 18:43 Geplaatst door Ediith

  Ik ben een vrouw van 70 jaar oud. Mijn ouders hadden beiden grijsblauwe ogen. Mijn vader rood-goud haar en mijn moeder had asblond haar.
  Bij mijn geboorte was ik donke blond. Van nature ben ik daarna sommige tijden Iers rood geweest, daarna goudachtig en weer terug. Tegenwoordig is mijn rode haar van de drogist. Mijn ogen zijn groen als ik een goede bui heb en gezond ben, bij ziekten wat grijzer. Ik ben er blij mee, heel interessant!.

 • Reactielink Marjo zondag, 12 december 2021 11:21 Geplaatst door Marjo

  Mijn ogen zijn aan de buitenrand blauw met een donkere rand en binnenin groen.
  Ik ben roodharig.
  Mensen zeggen altijd dat ze mijn ogen mooi vinden.

 • Reactielink Riny dinsdag, 03 november 2020 23:33 Geplaatst door Riny

  Ik ben trots op mijn groene ogen.
  Ze geven mij kracht en trots

 • Reactielink Riny dinsdag, 03 november 2020 23:33 Geplaatst door Riny

  Ik ben trots op mijn groene ogen.
  Ze geven mij kracht en trots

 • Reactielink Linda woensdag, 22 juli 2020 12:59 Geplaatst door Linda

  Ik heb ook groene ogen, maar beide ouders bruine. Wel leuk om te vernemen dat deze kleur zeldzaam is.

 • Reactielink Bianca zaterdag, 24 februari 2018 11:40 Geplaatst door Bianca

  Ik heb ook groene ogen en blond haar

 • Reactielink Tina zondag, 04 februari 2018 11:50 Geplaatst door Tina

  Ik heb groene ogen en bruin haar.
  Is dat bijzonder of niet zo echt.

 • Reactielink e vrijdag, 20 oktober 2017 19:25 Geplaatst door e

  ik heb inderdaad groene ogen en zwart haar, 1 van de 7 schoonheden zeggen ze wel eens, Wel bijzonder te lezen dat dit zo zeldzaam is, ik wit het niet. gr e.

 • Reactielink Lynn woensdag, 18 oktober 2017 08:24 Geplaatst door Lynn

  Daar ben ik mee eens

 • Reactielink Justine dinsdag, 29 augustus 2017 04:10 Geplaatst door Justine

  Ik heb zeegroene ogen met een donkergroene rand en een klein beetje "goud" er in. Mijn 5 broers en mijn zus hebben ook groene ogen. Mijn dochters hebben grijze en blauwe ogen.

  Mijn moeder had bruine ogen en mijn vader blauwe.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk