Landen met de meeste blonde mensen: blondjes

Blonde haren Blonde haren

In welke landen wonen de meeste van nature blonde mensen? Waar vinden we nog veel blonde mensen en hoe is het gesteld met de blondjes? Blond haar is een uniek verschijnsel bij mensen. De meeste mensen op onze planeet hebben namelijk zwart of donkerbruin haar. Haar dat licht van kleur is komt met name voor in Europa. In het bijzonder valt het noorden van Europa op waar veel blonde mensen wonen. In Scandinavië en Nederland wonen veel blonde mensen. Zullen blonde mensen op den duur uitsterven of zullen we over 200 jaar ook nogsteeds van nature blonde mensen tegenkomen op straat? Lees hier over blond haar en de landen waar veel blonde mensen leven.

Blonde haren bij mensen

Blond haar is een bijzondere haarkleur. De meeste mensen krijgen snel na de geboorte namelijk donkere haren. Er worden ook veel babies geboren met ravenzwarte haren. Deze haren blijven ook donker van kleur. In Europa worden veel babies echter eerst geboren met blond haar. De haren kunnen langzaam steeds donkerder worden. Na een aantal jaren is de haarkleur definitef. Babies die blond worden geboren krijgen na een aantal jaren meestal donkerblond haar of behouden de blonde haren. Babies die met blond haar worden geboren kunnen ook erg donker haar krijgen, maar blijven bijna altijd een blonde teint houden. Veel mensen verwarren (donker)bruin haar met donkerblond haar. 

Waar komen blonde mensen voor?

Nicolette van Dam: blonde NederlanderBlonde mensen komen met name voor in het noorden van Europa. Deze landen liggen vrijwel allemaal rond het Scandinavisch gebied. De meeste blonde mensen (qua percentage) wonen waarschijnlijk in Finland. De blonde Fin is echt de standaard in Finland. Er zijn ook Finnen met heel donker haar. Deze Finnen wonen vooral in het uiterste noorden van Finland (in Lapland). Een ander land dat vlakbij Finland ligt is Estland. Dit land dat onderdeel is van de Baltische Staten heeft ook heel veel mensen met van nature blonde haren. Na Finland heeft Estland waarschijnlijk percentueel gezien de meeste mensen met blonde haren. Blond haar kom je ook veel tegen in Zweden, Noorwegen, Denemarken, IJsland, Nederland, Schotland, Polen en Duitsland. 

Blond haar in Nederland

Nederland is één van de weinige landen waar veel mensen wonen met blonde haren. De meeste mensen in Nederland hebben blond haar. Blond haar kan verschillende tinten aannemen. Er zijn mensen met een donkerblonde haarkleur maar er zijn ook mensen met een zeer lichtblonde haarkleur. De zeer lichte kleur wordt platinablond genoemd. Wanneer er bijna geen pigment in het haar is te vinden kan het haar zelfs wit lijken. Zeer licht haar (tot wit) komt niet veel voor. In Nederland wonen de meeste (percentueel), van nature, blonde mensen in het noorden van Nederland (Groningen en Friesland). Dit komt doordat mensen in Groningen en Friesland iets andere genen (haplogroepen) hebben dan mensen in het midden en zuiden van Nederland. Een mogelijk haplogroep verantwoordelijk voor de verschillen in fysiek kan het haplogroep I1 (noorderlijk proto-Europeaans) zijn. Deze haplogroep komt ook veel voor in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Noord-Duitsland, IJsland en Noord-Nederland. In het midden en zuiden van Nederland komt met name haplogroep R1b-U106 (noorderlijk Europeaans) voor. Deze haplogroep komt ook voor in Duitsland, België en Engeland. 

Komt blond haar echt weinig voor?

Net als lichte ogen komt van nature blond haar ook niet veel voor. In veel landen op de wereld zijn blonde mensen vrijwel niet te vinden. Ook lichte ogen komen in veel landen niet voor. Met name inwoners van landen in Afrika en Azië hebben vrijwel geen licht haar/lichte ogen. Vrijwel iedereen in deze gebieden heeft donker haar/bruine ogen. Van nature blond haar komt bij ongeveer 2% van alle mensen op de wereld voor. Ook blauwe en groene ogen zijn zeldzaam tot zeer zeldzaam. Blond haar en lichte ogen zijn zeldzaam omdat de kenmerken in de meeste gevallen recessief zijn.

Verschillende soorten blond haar

Dionne Stax: Nederlandse blonde nieuwslezerBlond haar komt in verschillende teinten. Sommige mensen hebben erg licht blond haar terwijl andere mensen juist donkerblond haar hebben. Er zijn ook mensen met een roodachtige blonde teint en weer anderen met haar dat een beetje goudkleurig is. De kleur van het haar heeft alles te maken met pigment. Het pigment zorgt er namelijk voor hoe het licht wordt gebogen in het haar. Een kleur, dat je oog opvangt en je hersenen waarneemt, is niets meer dan gebroken lichtdeeltjes. Hoe deze breking plaatsvindt hangt onder andere af van het pigment. Mensen met veel feomelanine (een geel-roodachtig pigment) hebben meestal haar dat rood tot oranje van kleur is. Mensen met veel eumelanine hebben juist zeer donker haar (zwart). Het pigment eumelanine heeft twee subsoorten: zwart eumelanine en bruin eumelanine.

Blonde mensen hebben zeer weinig eumelanine en soms een beetje feomelanine in het haar. Wanneer er alleen erg weinig eumelanine in het haar zit heb je waarschijnlijk zeer licht tot platinablond haar. Mensen met alleen grote hoeveelheden feomelanine hebben rood haar. Als je slechts een beetje feomelanine in je haar hebt zal het haar juist meer oranje van kleur worden. Welk pigment heb jij in je haar?

  • Aleen veel zwart eumelanine (meest voorkomend bij mensen): Zwart / Zeer donker haar
  • Veel bruin eumelanine en een klein beetje feomelanine: Bruin / Koper / Kastanjebruin haar
  • Veel feomelanine (zeer zeldzaam bij mensen): Rood haar
  • Matig / Weinig feomelanine (zeer zeldzaam bij mensen): Oranje haar
  • Weinig / Geen feomelanine en zeer weinig bruin/zwart eumelanine: Blond haar 
  • Weinig / Geen feomelanine en weinig bruin/zwart eumelanine: Mediumblond haar
  • Matig feomelanine en weinig bruin eumelanine (zeldzaam bij mensen): Goudblond haar
  • Geen feomelanine en geen eumelanine (zeldzaam bij mensen): Wit haar

Het haar blonderen

Manuel Broekman: Nederlandse donkerblonde acteurVan nature blond haar komt niet veel voor maar toch zien we wel veel blonde mensen. Veel blonde mensen zijn van nature niet blond. Het haar kan namelijk geverfd (ontkleurd) worden. Dit wordt gedaan met een bleekmiddel. Een bleekmiddel (meestal waterstofperoxide als werkzame stof) kan het haar blond maken. Mensen die zelf het haar willen blonderen moeten goed weten wat ze doen. Het haar kan namelijk een andere kleur aannemen dan het gewenste resultaat. Mensen met veel van het pigment feomelanine moeten extra uitkijken. Wanneer het haar veel rode pigmenten bevat (feomelanine) kan het haar na het ontkleuren deze pigmenten nog bevatten. Het resultaat is dan rood haar (en niet blond). Blond haar krijg je alleen als eumelanine uit het haar is verdwenen (verantwoordelijk voor de donkere kleur). Als al het eumelanine uit het haar is verdwenen moet ook het feomelanine er nog uit. Wanneer een bleekmiddel niet lang genoeg in het haar blijft zitten om het pigment te verwijderen zal het haar daarom vaak rood van kleur worden. 

  • Blonderen maar het haar is rood geworden: Het haar is niet lang genoeg gebleekt. Er zit nog veel feomelanine in het haar en veel van het eumelanine is verdwenen. Dit komt veel voor bij mensen met van nature bruin haar. 
  • Blonderen maar het haar is geel / oranje geworden: Het haar is niet lang genoeg gebleekt. Er zit nog matig tot weinig feomelanine in het haar en al het eumelanine is verdwenen. 

Is blond haar mooier dan andere haarkleuren?

Blond haar is een zeldzame kleur. Wanneer iets zeldzaam is wordt het vaak meer begeerlijk gevonden. Dit geldt ook voor blond haar. Het ontkleuren van het haar is niet een nieuw verschijnsel. Ook in de oudheid hielden mensen zich al bezig met de haarkleur. Mensen ontkleurden het haar in die tijd met natuurlijke producten zoals kamille en citroen. Wanneer het haar in contact komt met citroensap en veel zonlicht zal het snel ontkleuren. Ook wanneer het haar in contact komt met UV-licht (zonlicht) zonder andere producten in het haar te smeren zal het haar oplichten. Het extra oplichten door zonlicht is vrijwel alleen bij mensen met van nature licht haar zichtbaar. Het oplichten van het haar door zonlicht is nauwelijk zichtbaar bij mensen met zwart haar.

Laatst aangepast op dinsdag, 30 augustus 2016 10:32

Reageer op: "Landen met de meeste blonde mensen: blondjes"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk