De zilveren oogkleur: zilverkleurige iris bij mensen

Zilveren oog Zilveren oog

De oogkleur bij mensen is divers. De zilverkleurige ogen behoort tot één van de zeldzaamste. Er zijn veel verschilende soorten oogkleuren te benoemen. De oogkleur die bij mensen het meest voorkomt is de bruine oogkleur. De iris, ook wel het regenboogvlies genoemd, is het gedeelte van het oog dat een kleur heeft. De blauwe oogkleur komt bij Nederlanders het meest voor. De zilveren oogkleur is vrij zeldzaam. Ook de groene oogkleur is zeldzaam. Een zilveren iris wordt ook wel een felgrijze of staalgrijze iris genoemd en komt met name voor in de Noord-Europese landen.

Zilveren iris bij mensen

De oogkleur bij mensen wordt bepaald door verschillende genen. Deze genen zorgen dat pigmentcellen een bepaald type pigment aanmaken. De pigmentcellen bevinden zich in het epitheel van de iris. De iris wordt ook wel het regenboogvlies genoemd omdat het allerlei verschillende kleuren kan aannemen. De meest voorkomende oogkleur bij mensen is echter de bruine oogkleur. Deze kleur komt naar schatting bij 80 tot 90% van alle mensen op de wereld voor. De zilveren oogkleur is een zeldzame kleur.

Landen met verschillende oogkleuren

Wie goed naar de ogen van mensen kijkt zal zien dat bijna iedereen verschillende kleuren in het oog heeft. De oogkleur is met name divers in Noord-Europese landen. In deze landen vind je alle soorten oogkleuren die er bestaan. In Afrika en Azië is er juist heel weinig diversiteit. In die continenten heeft bijna iedereen de bruine oogkleur. De landen waar juist veel diversiteit is te vinden zijn onder andere:

 • Nederland (dominante kleur is blauw)
 • IJsland (dominante kleur is blauw
 • Duitsland (hoofdzakelijk blauw)
 • Denemarken (dominante kleur is blauw)
 • Polen (hoofdzakelijk blauw)
 • Estland (absolute dominantie van de blauwe kleur)
 • Finland (absolute dominantie van de blauw kleur)
 • Zweden (dominante kleur is blauw)
 • Schotland (hoofdzakelijk blauw)
 • Noorwegen (dominante kleur is blauw)

De blauwe oogkleur komt het meest voor in het noorden van Europa. De bruine oogkleur komt het meest voor in het zuiden van Europa. Je moet dan denken aan landen als Spanje, Portugal en Italië. Ook in Griekenland wonen veel mensen met bruine ogen. In landen als Frankrijk en Zwitserland is de verdeling ongeveer gelijk.

Een zilveren oog heeft weinig pigment

De zilveren oogkleur en pigment

Als de ogen zilver van kleur lijken is er weinig pigment aanwezig in het stroma van de iris. In de iris zitten pigmentcellen die pigment aan kunnen maken. Het pigment dat bij de meeste mensen wordt aangemaakt heet eumelanine. Dit soort pigment is donker en zorgt bij veel aanmaak voor bruine ogen. Als er heel veel pigment wordt aangemaakt worden de ogen donkerbruin. Deze donkerbruine oogkleur komt met name voor bij mensen in Afrika en Azië. Ook mensen met donkerbruin tot zwart haar hebben in de meeste gevallen donkerbruine ogen. Het pigment eumelanine zorgt in het haar namelijk ook voor een donkere kleur.

Als er weinig eumelanine wordt aangemaakt kunnen de ogen een blauwe kleur krijgen. Bij extreem weinig pigmentaanmaak worden de ogen lichtblauw van kleur. Als de dichtheid van de pigmentcellen erg klein is worden de ogen feller van kleur.

 • Weinig aanmaak van pigmentcellen en een kleine dichtheid: iris met een felblauwe kleur (zeer zeldzaam bij de mensheid)
 • Weinig aanmaak van pigmentcellen en een grote dichtheid: iris met een diepblauwe kleur (relatief zeldzaam bij de mensheid)

Als er extreem weinig pigmentcellen in het stroma aanwezig zijn en er zeer weinig pigment wordt aangemaakt worden de ogen grijs tot zilver van kleur. Een grijs oog kan echter faal en flets lijken. Dit gebeurt meestal als de dichtheid van de pigmentcellen wat groter is. De grijze kleur wordt dan dieper en grauwer. Als de dichtheid veel kleiner is worden de grijze ogen erg fel en kunnen ze bijna opschijnen. Vaak spreekt men dan van de zilveren oogkleur. Naar schatting heeft maximaal 1% van de wereldbevolking de zilveren oogkleur.

Zilveren ogen bij honden

Niet alleen mensen kunnen zilveren ogen krijgen. De oogkleur komt ook bij honden voor. Met name honden die in het noorden van Canada en Noorwegen worden gebruikt hebben vaak de extreem lichte oogkleur. Naast honden zijn er ook andere dieren met de zilveren oogkleur. Denk aan bepaalde vogelsoorten, katten, reptielen en vissoorten.

Laatst aangepast op zaterdag, 24 maart 2018 14:15

Reageer op: "De zilveren oogkleur: zilverkleurige iris bij mensen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk