Constant moeten boeren, lucht en oprispingen

Drank met koolzuur Drank met koolzuur

Heb jij vaak last van constante oprispingen, veel lucht en moet je vaak boeren laten? Mensen kunnen veel last krijgen van overmatig lucht, zowel vanuit de maag als de darmen. Lucht verdwijnt uit het lichaam door het laten van boeren en het laten van winden. Een vervelende bezigheid die vaak een onderliggende oorzaak heeft. Boeren krijg je vaak door dranken met veel koolzuur. Welke oorzaken zijn er nog meer te noemen?

Boeren, oprispingen en volle maag

Wat moet je doen als je vaak last hebt van veel lucht in je maag? Boeren worden vaak gelaten nadat de maag onrustig is. Ook laten mensen veel boeren als ze te snel eten en het eten hebben opgeschrokt. Een boer wordt ook vaak veroorzaakt door het eten / drinken van eten met heel veel lucht.

Overdag veel boeren laten

Boeren of het hebben van veel lucht is vervelend. Je kunt ze niet altijd laten, zeker niet in een setting waar veel mensen bijelkaar komen. Een luide boer wordt doorgaans als niet wenselijk bestempeld: je kunt deze in een sociale setting daarom ook beter niet laten. Toch is het binnenhouden van lucht vervelend. Je kunt een pijnlijk gevoel krijgen in je maag. Het lucht drukt dan tegen de maagwand en wil graag ontsnappen. Mensen die overdag veel boeren moeten laten eten vaak niet goed. Door welk eten moet je veel boeren laten?

Boeren laten door koolzuurhoudende dranken

Dranken met veel koolzuur kunnen boeren veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de dranken:

  • Cola / Sinas / Frisdrank
  • Koffie
  • Dranken met veel suiker

Borrelende maag

Een drukkende en borrelende maag kan ontstaan door overmatig veel koffie drinken. De maaginhoud kan reageren op koffie, een drankje waar veel caffeïne in zit. Lucht en een borrelende maag kan ook ontstaan door het drinken van melk. Veel mensen reageren op melk, zeker wanneer ze voor langere tijd geen melk meer hebben gedronken. Melk kan ook laxerend werken.

Boeren moet je niet inhouden?

Een boer laten is goed. Je moet boeren dus niet inhouden. Toch moet je wel uitkijken met oprispingen. Dit betekent dat er maagzuur uit de maag omhoog komt, de slokdarm in. De wand van de slokdarm is gevoelig voor maagzuur en kan flink beschadigen door maagzuur. Overmatig veel maagzuur is dus erg schadelijk en kan zelfs slokdarmkanker veroorzaken. Kijk dus zeer uit met het ''opwekken'' van brandend maagzuur / oprispingen.

Snel eten en veel lucht inslikken

Wil je zo weinig mogelijk boeren laten? Ga dan rustig eten. Wie te snel eet kan veel lucht met het eten doorslikken. Lucht wil uiteindelijk weer ontsnappen uit de maag. Dit resulteert in een boer. Wil je daarom zo weinig mogelijk boeren, ga dan rustig eten, kauw je eten goed en ga zeker niet schrokken.

Laatst aangepast op maandag, 12 juni 2017 17:54

Reageer op: "Constant moeten boeren, lucht en oprispingen"

2 reacties

  • Reactielink marijke Engelse vrijdag, 01 juli 2022 21:30 Geplaatst door marijke Engelse

    ik moet vaak boeren, waardoor het komt weet ik niet, ik eet niet echt snel, zelfs kauw vrij langzaam. Nu is het of iets voel in de keel, dat is een vervelend gevoel, alsof iets zit.

  • Reactielink gonul woensdag, 27 december 2017 11:40 Geplaatst door gonul

    ik heb een maagverkleining gehad na de eten paar uur later komt zo gas iut mijn maag dat vindt ik erg vervelend wat kan ik aan doen

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk