Kramp na Chinees eten; oorzaak en behandeling

Help! Chinees! Help! Chinees!

Lekker Chinees gegeten maar na afloop snel naar de wc in verband met hevige buikkramp en diarree? Veel mensen kampen met dit probleem. De Chinese keuken is een veelzijdige keuken, veel verschillende recepten en voor iedereen wel wat wils, maar wat als hevige kramp het gevolg is van al dit lekkers? De hevige reactie op Chinees eten wordt vaak het Chinees-restaurant-syndroom genoemd. Volgens sommige mensen onzin, maar toch hebben veel mensen last van deze vervelende klacht.

Kramp na Chinees eten, heb ik het Chinees-restaurant-syndroom?

Kramp is vaak niet het enige waar het bij blijft na een lekkere Chinese afhaalmaaltijd. Mensen met het Chinees-restaurant-syndroom hebben vaak last van één of een combinatie van de volgende symptomen:

 • Kramp in de darmen
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Stijve nekspieren
 • Tintelingen in de vingers
 • Overgeven
 • Hartkloppingen
 • Misselijkheid

Wat is de oorzaak van kramp na Chinees eten?

Kramp na het eten van Chinees eten kan verschillende oorzaken hebben. Met betrekking tot het Chinees-restaurant-syndroom denk men dat het een allergische reactie op de smaakversterker Ve-tsin (E621) is. Andere namen voor Ve-tsin zijn:

 • E621
 • Mononatriumglutamaat
 • Gistextraxt
 • Gehydroliseerde proteïne
 • MSG of MNG (afkorting voor mononatriumglutamaat)

Ve-tsin kun je gewoon in de supermarkt kopen. Het is een smaakversterker en zit ook in veel andere producten als chips of soep. In de Nederlandse keuken wordt ve-tsin niet veel gebruikt in tegenstelling tot de Oosterse keuken. Ve-tsin wordt toegevoegd om de vijfde smaak umami tot uiting te laten komen. Umami is de vijfde (officieel erkende) smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Ve-tsin werd vroeger verkregen uit zeewier, maar tegenwoordig wordt het gemaakt van onder anderen suikerbiet of mais.

Chinees bevat veel olie, vet en zout

Niet allergische voor ve-tsin, maar wel kramp door Chinees eten?

Sommige mensen krijgen kramp en diaree van Chinees eten maar weten dat ze niet allergisch zijn voor ve-tsin. Het is ook niet gezegd dat de kramp en diarree wordt veroorzaakt door de ve-tsin, ook andere middelen die bij de bereiding worden gebruikt kunnen kramp veroorzaken. Het is natuurlijk geen beginnen aan alle ingrediënten bij langs te gaan om te kijken wat de oorzaak is, maar de volgende ingrediënten willen nog weleens een krampachtige gevoel teweeg brengen:

 • Oliën en vetten: oliën/vetten worden veel gebruikt bij de bereiding van Chinees.
 • Zout: de plotselinge grote hoeveelheid zout kan flink kramp in de buik veroorzaken.
 • Kruiden en specerijen: in Chinees worden allerlei bijzondere kruiden en specerijen gebruikt.

Gewoon te veel Chinees gegeten?

Je kunt misselijk worden en kramp krijgen van Chinees eten, maar als je een complete slagroomtaart opeet voel je, je ook niet goed. Kramp na het eten van Chinees wordt vaak simpelweg veroorzaakt doordat we plotseling veel meer eten dan normaal. De combinatie van veel, vet en zout kan de darmen enorm prikkelen met kramp tot gevolg. Daarnaast worden we vaak extra geprikkeld als we met meer mensen aan tafel zitten die ook zeggen last te hebben van kramp of als de hygiënische omstandigheden in het restaurant niet optimaal zijn geweest.

Prikkelbare darm syndroom en chinees eten?

Heb je last van het prikkelbare darm syndroom dan weet je dat je darmen soms (of altijd) gevoelig kunnen reageren op voedsel. Het eten van Chinees is voor iemand met prikkelbare darm syndroom niet aan te raden. De bijzondere kruiden, het zout en de oliën prikkelden de darmen enorm.

Wat kun je doen tegen kramp na Chinees eten?

Krijg je altijd kramp na het eten Chinees eten dan kun je dit beter laten staan, maar de volgende opties kunnen toch nog hoop bieden:

 • Probeer een ander restaurant: niet alle restaurants gebruiken dezelfde ingrediënten. Met een beetje geluk vind je een restaurant waar de klachten achteraf minder zijn.
 • Probeer iets minder te eten: prop jezelf niet helemaal vol, maar eet een hoeveelheid die je normaal ook binnenkrijgt.
 • Eet alleen vers bereid Chinees en warm het niet een paar dagen later op. (Chinees is maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast.)
Laatst aangepast op dinsdag, 20 maart 2018 18:35

Reageer op: "Kramp na Chinees eten; oorzaak en behandeling"

2 reacties

 • Reactielink nicky woensdag, 31 juli 2019 08:47 Geplaatst door nicky

  Kwam per toeval op dit artikel, gister bij de Chinese muur, zit achter Drievliet ( 1 schepje bami en 2 saté stokjes ) los van de ananas en het stokbrood met roomboter waar ik gelukkig géén last van had... Lopen na het eten naar buiten en man de krampen en hoofdpijn begonnen... Heb wel 2x eerder last gehad van krampen maar dacht hier totaal nog niet aan. Zo blij dat het niet iets is wat tussen mijn oren zit!

 • Reactielink Astrid woensdag, 08 maart 2017 10:31 Geplaatst door Astrid

  Ik heb echt bijna altijd kramp na het eten van Chinees. Meestal ga ik voor sushi of iets anders, hier krijg ik geen last van.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk