Kokosolie voordelen, nadelen en mogelijke bijwerkingen kokosvet
Het is opeens overal te koop en veel mensen die een dieet volgen vinden kokosolie of kokosvet het ideale gezonde alternatief voor het traditionele bakboter. Leuk bijkomend voordeel is dat je van kokosolie sneller afvalt. Wat zijn de mogelijke voordelen van het gebruik van kokosolie en zijn er ook bijwerkingen bekend? Kokosolie bevat het meest verzadigd vet van alle vetsoorten. Verzadigde vetten hebben een ongunstige werking op het lichaam en kunnen hart- en vaatziekten veroorzaken. Is kokosolie echt een exotisch wondermiddel voor een gezonde levensstijl? Of is ''gewoon'' olijfolie ook prima?
Waarom zou kokosolie een gezond alternatief moeten zijn?
Kokosolie zou gezonder moeten zijn dan de traditionele bakboters. Hoewel kokosolie veel meer verzadigde vetten bevat dan het traditionele bakboter en hiermee de kans op hart- en vaatziekten vergroot, is deze informatie, volgens de voorstanders van kokosolie, sterk verouderd. De Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) heeft echter geen enkele gezondheidsclaim over kokosvet goedgekeurd…
Kokosvet veel voordelen?
Het kokosvet zou de volgende voordelen moeten hebben:
- Kokosolie bevat veel verzadigde plantaardige vetten. En zou gezonder zijn dan andere bakbotersoorten met veel verzadigde vetten.
- Het verzadigd vet in kokosolie bestaat voor ongeveer de helft uit Laurinezuur (een verzadigd vetzuur)
- Meer spiermassa
- Betere darmflora en licht verteerbaar
- Bevat geen transvetzuren
Het verzadigd vet in kokosolie bestaat voor ongeveer de helft uit Laurinezuur (een verzadigd vetzuur) Laurinezuur zou een positief effect hebben op de bstrijding van:
- De bestrijding van candida albicans
- Tumoren
- Soa’s
- Meningitis (hersenvliesontsteking)
- Hepatitis C (gele koorts)
- Herpes
- Alzheimer
- Chronisch vermoeidheidssyndroom
- Gebitsproblemen
- Mazelen
- Goed voor huid en haar
Afvallen met kokos, kokosvet of kokosolie
Een van de redenen waarom mensen kokos aan hun dieet toevoegen is om af te vallen. Afvallen met kokos is enorm populair. Het is volgens velen erg simpel. Neem naast de normale maaltijd 3 eetlepels kokosolie per dag en vervang de bakoliën en boter met de kokosolie. Het idee erachter is dat je zal afvallen doordat, dankzij de kokosolie je metabolisme in je lichaam versnelt. De versnelde metabolisme zorgt ervoor dat de verbranding in het lichaam sneller verloopt en je dus sneller afvalt.
Waarom word je niet dik van kokosolie?
Kokosolie bevat zogenaamde middellange keten vetzuren. Deze vetzuren worden snel door de darmen opgenomen. Hierna worden ze direct naar de lever getransporteerd. De vetten worden niet als reserve opgeslagen waardoor je niet dik wordt.
Waarom zou kokosolie niet gezond zijn om in te bakken?
Kokosolie bevat de meeste verzadigde vetten van alle vetsoorten. Verzadigde vetten zijn ongezond voor het menselijk lichaam. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol gehalte van het menselijk lichaam. Een te hoog LDL-gehalte kan hart- en vaatziekten, aderverkalking, diabetes type 2 en andere ziekten veroorzaken.
- Verzadigde vetten verhogen het slechte LDL-cholesterol in het lichaam.
- Onverzadigde vetten verlagen het slechte LDL-cholesterol in het lichaam.
Kokosolie wordt toch aanbevolen, is het dan toch niet slecht?
De samenstelling van de verzadigde vetten in kokosolie is anders dan die van andere verzadigde vetten. De verzadigde vetten in kokosolie/kokosvet bestaan voor een groot deel uit middellange vetzuurketens. Deze vetzuurketens, met een laag aantal koolstofketens, zijn makkelijker door de lever in het lichaam af te breken dan andere verzadigde vetzuren met langere koolstofketens.
Is olijfolie opeens niet meer gezond?
Olijfolie is zeker gezond. Olijfolie bestaat voor een groot deel uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Let bij de aanschaf van olijfolie wel op het soort olijfolie. Niet elke olijfolie is geschikt om in te bakken.
- Vierge olijfolie: Geschikt om in te bakken/braden.
- Extra vierge olijfolie: Geschikt voor salades, pasta, sausen met andere woorden koud gebruik. (Bij de verhitting, van extra vierge olijfolie kunnen gevaarlijke PAK’s (kankerverwekkende stoffen) ontstaan.)