Hoe schoon moet speelgoed zijn? Speelgoed goed schoonmaken

Is het wel schoon? Is het wel schoon?

Hoe schoon moet het speelgoed van je kinderen zijn? Hoe maak je babyspeelgoed schoon en doe je het wel goed? Kinderen spelen met speelgoed, vaak stoppen ze het in hun mond en leggen het vervolgens weer op de grond enzovoorts. Het is verstandig speelgoed voor kinderen en babyspeelgoed/babyspullen af en toe goed schoon te maken, maar hoe doe je dit? En wat is schoon? Het goed schoonmaken van speelgoed beperkt de kans op ziektes, overbodig is het dus zeker niet. Het schoonmaken van speelgoed doe je in twee stappen. Stap 1 is het schoonmaken en stap 2 is het ontsmetten/desinfecteren. Deze manier van werken zorgt ervoor dat het speelgoed goed schoon wordt, veilig voor je kind en voor jou een zorg minder.

Kinderspeelgoed, babyspullen en babyspeelgoed schoonmaken

Speelgoed schoonmaken klinkt misschien overbodig, maar dat is het in veel gevallen niet. Kinderen nemen speelgoed overal mee naartoe en leggen het overal op (vaak op de grond). Het speelgoed is snel vies, plakkerig en vormt een bron van bacteriën. Het goed schoonhouden van speelgoed kan daarom voorkomen dat kinderen raken besmet met nare ziektekiemen. Schoon speelgoed is schoongemaakt in 2 stappen.

Stap 1: Het schoonmaken van het speelgoed met een sopje. Een sopje wil zeggen wat warm water en een beetje schoonmaakmiddel. Deze manier van schoonmaken verwijdert vuil, vet en een deel van de eventueel aanwezige ziektekiemen. Voor het doden van de ziektekiemen gaat u naar stap 2 in het schoonmaakproces; het desinfecteren/ontsmetten.

Stap 2: Het desinfecteren van het speelgoed. Stap 2 wil zeggen dat het speelgoed, nadat het is schoongemaakt met een sopje, wordt ontsmet. Ontsmetten/desinfecteren doe je niet met een gewoon schoonmaakmiddel maar met een mengsel van chloorhoudend bleekmiddel en water. Een theelepel per liter water is voldoende. Belangrijk is dat het desinfecteren altijd na het schoonmaken gebeurd, zodat het desinfectans alle naadjes en spleetjes in het speelgoed nog goed kan bereiken, zonder dat er nog vuil en vet in de weg zit. In de juiste verhouding verdund bleekwater is veilig voor het gebruik om kinderspeelgoed mee te reinigen. Het is veilig omdat het chloorhoudende component binnen een paar minuten verdampt.

Is een ander ontsmettingsmiddel ook geschikt?

Er bestaan vele middelen om spullen mee te desinfecteren. Deze zijn wellicht ook geschikt om te gebruiken, maar lees altijd aandachtig het etiket. Gebruik de juiste verhoudingen en controleer goed of het veilig voor gebruik is.

Kokend water om speelgoed mee te reinigen?

Niet alle speelgoed is er tegen bestand, maar als dit wel het geval is kan kokend water goed gebruikt worden speelgoed mee te ontsmetten. Kook hiervoor een hoeveelheid water en laat het speelgoed hier voor ongeveer 10 minuten in liggen.

Kinderspeelgoed in de vaatwasser?

Veel speelgoed bestaat uit een stuk plastic en kan in de vaatwasser. De hoge temperaturen in de vaatwasser desinfecteren het speelgoed ook gelijk, wel zo handig.

Tip: LEGO kun je ook in de wasmachine goed schoonmaken. Stop het LEGO hiervoor in een waszak, was het met een neutraal wasmiddel op 40 graden, zonder te centrifugeren.

Ik heb speelgoed van stof; hoe maak ik dit schoon?

Speelgoed van stof kun je simpelweg op hoge temperatuur uitwassen in de wasmachine.

Ik heb speelgoed van hout; hoe maak ik dit schoon?

Speelgoed van hout maak je schoon door normale stappenplan te volgen. Dus eerst reinigen, dan desinfecteren en hierna goed aan de lucht laten drogen.

Goed drogen is belangrijk!

Speelgoed goed drogen

Laat schoongemaakt speelgoed altijd goed drogen voordat er weer mee gepeeld kan gaan worden. Lukt het niet de kleine kiertjes droog te krijgen met een doek, laat het dan simpelweg aan de lucht drogen. Goed drogen is altijd essentieel voor een goede hygiëne.

Hoe vaak moet ik speelgoed reinigen/schoonmaken en ontsmetten?

Vaak is er onduidelijkheid over hoe vaak babyspeelgoed of kinderspeelgoed moet worden schoongemaakt en ontsmet. Er is ook geen regel voor, schoonmaken doe je regelmatig, bijvoorbeeld om de 4 weken. Wel is te stellen wanneer het speelgoed er vies uitziet, het moet worden schoongemaakt. Het is eveneens beter speelgoed te reinigen als het vervuild is geraakt door voeding of gevolgen van ziekte. Denk hierbij aan overgeven, diarree of verkoudheidsklachten.

Laatst aangepast op donderdag, 29 maart 2018 13:06

Reageer op: "Hoe schoon moet speelgoed zijn? Speelgoed goed schoonmaken"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk