Ik moet veel poepen op een dag; een snelle ontlasting

Veel wc papier nodig? Veel wc papier nodig?

Naast een trage ontlasting kunnen mensen ook te maken krijgen met een snelle ontlasting. Bij een snelle ontlasting moet je vaak naar de wc om te poepen. Extreem vaak naar de wc moeten om te poepen is niet normaal, maar directe onrust is vaak niet nodig. De snelheid van de stoelgang en het aantal keren dat iemand naar de wc moet kan sterk, van persoon tot persoon, verschillen. Ook de hoeveelheid poep of ontlasting kan verschillen. Wat kan de oorzaak zijn van een snelle stoelgang en veel poep? Is veel poep normaal en wat is een normale hoeveelheid ontlasting?

Wat is poep?

Poep of ontlasting is de hoeveelheid afval die overblijft na het spijsverteringsproces. Poep bestaat globaal uit de volgende bestanddelen:

 • Onverteerde etensresten
 • Dode lichaamscellen
 • Water
 • Bacteriën
 • Vet
 • Slijm

150 tot 300 gram is normaal

Wat is een normale hoeveelheid ontlasting/poep?

Een volwassene poept bij een bezoek aan het toilet gemiddeld 150-300 gram ontlasting uit. Tijdens een mensenleven verwerken de darmen ongeveer 66000 kilo aan voeding! Poep je meer dan 300 gram per dag dan kun je spreken van veel ontlasting.

Veel poepen door een ophoping van ontlasting

Het kan voorkomen dat je veel moet poepen door een ophoping van ontlasting. De hoeveelheid ligt dan boven het gemiddelde. De ophoping kan worden veroorzaakt door een verstopping van de darmen, de ontlasting komt dan gemiddeld minder dan 3 keer per week.

Is veel poepen slecht?

Soms wordt gedacht dat veel poepen slecht is. De hoeveelheid is echter niet een ideale indicator om te bekijken of er mogelijk lichamelijke problemen zijn. Om te bepalen of de ontlasting niet goed is kun je beter kijken naar de samenstelling van de ontlasting.

Mogelijke oorzaken veel ontlasting

Men kan spreken van veel ontlasting als de hoeveelheid ontlasting, per bezoek aan de wc, boven het gemiddelde ligt. De hoeveelheid is dan meer dan 300 gram. Een grote hoeveelheid ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak is, gelukkig, in veel gevallen niet ernstig. Hierbij enkele veroorzakers van veel ontlasting:

 • Je hebt simpelweg veel gegeten. De hoeveelheid ontlasting kan hierdoor tijdelijk flink toenemen!
 • Je hebt last van diarree. De ontlasting bevat veel vocht, waardoor de hoeveelheid flink kan toenemen. Standaard (het dus altijd hebben van) diarree is niet normaal.
 • Je hebt last gehad van een obstipatie. Langere tijd heb je niet kunnen poepen door bijvoorbeeld ziekte of een aandoening aan de darmen. Een ziekte of aan doening hoeft niet altijd de veroorzaker te zijn van een obstipatie. Ook stress kan een obstipatie veroorzaken.
 • Vakantie poep stress. Misschien klinkt dit je vreemd in de oren, maar veel mensen kunnen niet goed poepen in een vreemde omgeving. Een vakantie is hier het perfecte voorbeeld van. Eenmaal op de plaats van bestemming stopt de drang om te moeten poepen. Dit is zeer vervelend aangezien er op een vakantie vaak veel en uitbundig wordt gegeten. De persoon in kwestie laat zich de eerste dagen vaak niet kennen en eet er rustig op los, maar het poepen, blijft achterwege… Het resultaat is vaak een enorme ophoping van ontlasting dat er na verloop van tijd toch uit moet. Meestal lukt het op den duur wel, maar soms ook niet en moeten er laxeermiddelen aan te pas komen.

Reageer op: "Ik moet veel poepen op een dag; een snelle ontlasting"

2 reacties

 • Reactielink tiny zondag, 29 april 2018 09:28 Geplaatst door tiny

  ik ben een snelle poeper binnen een uur 5 keer wat kan hier de oorzaak van zijn.

 • Reactielink andre vrijdag, 23 februari 2018 13:25 Geplaatst door andre

  vaak direct wc bezoeken na eten, weet niet hoe het komt, is al jaren zo, en erg vervelend helemaal als je daarna in de auto zit met pijn.
  dan kan je het niet kwijt, is dat gebeurd dan is het klaar, na stukjes lopen begint het meestal.
  helemaal in restaurant zeer irritant.

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk