Wat is een goede tijd voor 5 kilometer hardlopen?

5 kilometer hardlopen 5 kilometer hardlopen

Wat is een goede tijd voor 5 kilometer hardlopen? Hardlopen is leuk, geeft energie en is goed voor je conditie. Een goede tijd voor hardlopen verschilt van persoon tot persoon. Belangrijk is, als je een beginner bent, niet te hard van stapel te lopen. Je lichaam moet wennen aan het hardlopen, na verloop van tijd zal je steeds sneller de 5 kilometer kunnen voltooien. Je eigen prestatie steed opnieuw verbeteren kan hierbij een leuke doelstelling en motivatie zijn. Hardlopen is daarnaast een goedkoop alternatief voor bijvoorbeeld de sportschool, je kunt het gewoon buiten doen, maar draag wel goede schoenen en kleding.

Harlopen afvallen en vet verbranden 

Hardlopen kan goed helpen om die extra kilo's te doen verdwijnen. De meeste mensen beginnen met 5 kilometer hardlopen, is de conditie erg slecht dan kun je zelfs beginnen met 2 of 3 kilometer. Dit is volledig afhankelijk van je lichamelijke conditie. Belangrijk is niet te overdrijven, begin bij wat je aan kan en bouw dit langzaam uit. Het meest effectief voor hardlopen is een gelijkmatig en rustig tempo, dit zorg namelijk voor een optimale vetverbranding. Ga je gelijk in een hoog tempo hardlopen dan zal je lichaam vooral koolhydraten en suikers verbranden en minder vet. Voorbeelden van vetverbranding bij 30 minuten hardlopen of stevig wandelen:

Het resultaat van 30 minuten stevig wandelen:

  • Vetverbranding: ongeveer 110 calorieën aan vetverbranding

Het resultaat van 30 minuten hardlopen:

  • Vetverbranding: ongeveer 120 calorie- aan vetverbranding

Zoals is te zien maakt het voor de vetverbranding niet veel verschil of je stevig wandelt of gaat hardlopen. Voor een goede vetverbranding, mits dit het doel is, is een rustig en gelijkmatige snelheid van groot belang voor een optimale vetverbranding. Ga je juist heel snel hardlopen, dan zal je lichaam suikers en koolhydraten gaan verbranden in plaats van vet!

Mannen zijn sneller dan vrouwen

Wat is een goede tijd voor 5 kilometer hardlopen?

Is afvallen niet het hoofddoel van hardlopen, maar wil je, je prestatie en conditie verbeteren, dan is snel hardlopen effectiever. Een goede tijd voor 5 kilometer hardlopen verschilt van persoon tot persoon, je leeftijd en je geslacht. Een leuk doel is je eigen prestatie te verbeteren. Laten we eerst kijken naar het wereldrecord hardlopen voor 5 kilometer.

Wereld record 5 kilometer hardlopen:

  • Mannen: 12 minuten en 37 seconden!
  • Vrouwen: 14 minuten en 11 seconden!

Tijd voor 5 kilometer: beginner en meer ervaren sporter

Bovenstaande voorbeelden zijn topprestaties door topatleten, natuurlijk is dit voor een beginner een onhaalbaar doel. Voor een beginner en een ongetraind lichaam, is een goede tijd voor 5 kilometer hardlopen ongeveer: 30 minuten tot een uur. Deze tijd is slechte een indicatie, elke prestatie is natuurlijk goed. Een meer getraind lichaam, door bijvoorbeeld een andere sport, zal sneller onder de 30 minuten uitkomen als startprestatie.

Bereid je goed voor op het hardlopen

Een goede voorbereiding is van groot belang om op een verantwoorde manier te starten met het hardlopen. Goede schoenen, comfortabele kleding het zijn dingen van te voren goed in orde te hebben alvorens de deur uit te gaan voor een sprintje. De volgende tips kunnen bijdragen aan een betere prestatie en voorkomen lichamelijke klachten door een slechte voorbereiding:

  • Draag comfortabele schoenen geschikt voor hardlopen.
  • Zorg voor goede kleding, passend bij het weerbeeld. 
  • Stop als je pijn voelt in je knieën, bekken of andere gewrichten.
  • Drink voldoende voor en tijdens het hardlopen.
  • Ga niet gelijk na een zware maaltijd hardlopen: wacht minstens 2 tot 3 uur.
  • Put je lichaam niet volledig uit, maar luister naar lichaam.

De 5 kilometer gaat je makkelijk af?

Als je meer ervaren bent of al een goede conditie hebt opgebouwd biedt 5 kilometer hardlopen misschien geen uitdaging meer. Je kunt in dit geval de afstand gaan vergroten naar bijvoorbeeld 10 kilometer hardlopen meer...

Laatst aangepast op maandag, 09 januari 2017 22:03

Reageer op: "Wat is een goede tijd voor 5 kilometer hardlopen?"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk