Hoeveel kcal zit er in een oliebol?

Oliebollen Oliebollen

Oliebollen worden veel gegeten tijdens kerst en Oud en Nieuw. Ze zijn heerlijk maar hebben veelal een slechte reputatie. Mensen denken dat ze automatisch dik worden van oliebollen. Dit is niet waar, of toch wel? Hoe vet is een oliebol eigenlijk? Word je echt dik van oliebollen en waar koop je de beste oliebol?

Dikke mensen eten oliebollen

Is het waar dat je van oliebollen monsterlijk dik wordt? Moet je aan de wortels als je slank en fit door de feestdagen wilt komen. Nee, uiteraard mag je gerust een oliebol (of twee, drie, vier) eten tijdens kerst en Oud en Nieuw. Je wordt niet automatisch dik na het eten van oliebollen, ook al druipt het vet er af.

Hoeveel kcal bevat een oliebol?

Oliebollen heten natuurlijk niet voor niets oliebollen. Ze worden in olie gebakken. Dit impliceert natuurlijk dat ze niet al te light zijn. Een oliebol is dus niet een gezonde snack.

1 oliebol bevat:

  • 200 tot 250 kilocalorieën (met rozijnen is meer kcal)
  • Vetten: 5 tot 8 gram
  • Eiwitten: 5 tot 10 gram
  • Koolhydraten: 40 tot 45 gram
  • Water

Oliebollen met rozijnen bevatten meer kilocalorieën dan oliebollen zonder rozijnen (of krenten). In rozijnen zitten suikers waardoor er meer koolhydraten (een soort suiker) in de oliebol zit. Het verschilt uiteraard hoeveel kcal er in een oliebol zit. Grote oliebollen bevatten vanzelfsprekend meer calorieën dan kleine oliebollen. Een oliebol gevuld met bijvoorbeeld pudding bevat ook meer calorieën. Daarnaast telt poedersuiker ook mee. Poedersuiker maakt de oliebol ongezonder.

Oliebollen zijn niet altijd vet

De naam oliebol doet zijn naam eer aan, of toch niet? Niet alle oliebollen zijn even vet. Oliebollen kunnen tot een kwart uit vet bestaan. Tijdens het bakproces zuigt de bol vet op. Hoeveel vet (of olie) er wordt opgezogen is afhankelijk van het beslag, de temperatuur van de olie en de bereidingsduur. De meest light oliebollen bevatten ongeveer 4 procent vet.

Wat is slechter dan een oliebol?

Allereerst even dit: een oliebol is niet gezond, echter mag je er gerust een aantal van eten. Je wordt er niet automatisch dik van. Tijdens de feestdagen zijn er, gelukkig voor de oliebol, wel ergere snacks die je kunt eten. Een appelflap of een appebol bijvoorbeeld. Deze lekkernijen bevatten doorgaans 2 tot 3 keer meer calorieën. Dit heeft te maken met de lading suiker. Hoe meer suiker, hoe slechter de snack.

Een oliebol bevat zo'n 250 kcal

Altijd oliebollen eten

Oliebollen worden met name gegeten tijdens kerst en Oud en Nieuw. Niet verwonderlijk, want dan zijn ze ook veel verkrijgbaar. Toch kun je de oliebol, met een gerust hart, ook op andere dagen eten. Echte olieboliefhebbers weten precies waar de lekkerste oliebollen worden verkocht.

Beste oliebol

Uiteraard wordt er elk jaar ook een oliebollentest gehouden. Waar vind je de lekkerste oliebol? De afglopen jaren kon je de lekkerste oliebol kopen in Spijkenisse bij meesterbakker Voskamp. Ook in Maarssen, Tiel en Rotterdam (Richard Vissers Gebakkraam) kon je heerlijke oliebollen kopen. De "slechtste" oliebol kon je kopen in Venlo (Gebakkraam Parel). Wordt meesterbakker Voskamp in Spijkenisse dit jaar weer tot winnaar verkozen?

Laatst aangepast op zondag, 19 november 2017 12:29

Reageer op: "Hoeveel kcal zit er in een oliebol?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk