Huisdier chippen: vanaf wanneer verplicht en kosten

Hond chippen Hond chippen

In Nederland is het vanaf 1 april 2013 verplicht om een huisdier te chippen. Het gaat hier echter alleen om honden. Katten hoeven niet gechipt te worden. Wat houdt het eigenlijk in om een hond te chippen. Wat zijn de kosten van het chippen en waarom moet men in Nederland eigenlijk huisdieren verplicht chippen? Is het chippen van een huisdier veilig en waar kun je het beste een huisdier laten chippen? Is het ook verstandig om een kat te laten chippen en hoeveel gaat het registeren van ee nieuwe pup mij kosten?

Verplicht huisdier chippen

Het is in Nederland verplicht om een hond te laten chippen. Deze nieuwe regeling komt tot stand via de chip- en registratieregeling. Het gaat dus niet alleen maar om het chippen van een hond. Het gaat ook om het registeren van een hond bij een databank. Let wel op dat het alleen maar gaat om nieuwe honden: dus honden die vanaf 1 april 2013 een eigenaar hebben gekregen. Voor degene die al een hond had voor die datum geldt de verplichting niet. Ook mensen met katten hoeven zich niet druk te maken. Een kat of een ander huisdier dan een hond hoeft niet verplicht gechipt te worden. Het gaat hier natuurlijk wel alleen om huisdieren. Voor grote hoefdieren of bijvoorbeeld exotische dieren gelden andere regels.

Waar laat je een hond chippen

Je kunt een hond (en kat) laten chippen bij een dierenarts. Een dierenarts stopt dat een klein chipje in de huid van het dier. Het dier zal er geen last van hebben. Let wel op dat het chippen van een huisdier niet gratis is. Wie een afpsraak maakt met een dierenarts om een huisdier te laten chippen betaalt de consultkosten van de dierenarts en betaalt de kosten van het chippen. Chips kunnen ook aangebracht worden door iemand die het beroepsmatig doet en verder geen dierenarts is. Het regelen van de registratie bij een databank doet de dierenarts meestal ook voor u. Vraag hier naar.

Wat kost het chippen van een hond?

Als je een huisdier wilt laten chippen moet je rekening op kosten. Voor nieuwe dieren na 1 april 2013 is registreren en chippen verplicht. Een nieuwe eigenaar is dus ook verplicht om de kosten te betalen. Houd hier ook rekening mee bij het aanschaffen van een huisdier. De kosten voor het chippen ligt meestal rond de €50. Er zijn ook dierenartsen die goedkoper zijn en bijvoorbeeld €30 vragen. Een dierenarts mag zelf weten hoeveel geld hij/zij vraagt van een klant. Vraag altijd naar de kosten voordat je naar een willekeurige dierenarts gaat. Het kan namelijk nogal schelen!

Wat kost het registreren bij een databank?

Uiteraard moet het dier ook worden geregistreerd bij een databank. Er zijn een aantal databanks waar het dier geregistreerd kan worden. Sommige databanks zijn gratis en vragen verder niets aan kosten. Meestal vragen databanks echter wel een vergoeding. Ga goed vergelijken en bekijken bij welke databank het best terecht kunt.

Wanneer moet mijn puppie geregistreerd worden?

Als je net een nieuwe pup hebt aangeschaft moet deze dus ook gechipt en geregisteerd worden. De pup moet voordat hij 7 weken oud een chip krijgen. Het registeren mag iets later gebeuren. De pup moet voordat hij 8 weken oud is geregisteerd zijn bij een databank. Het inbrengen van een chip doet de pup niet pijn. Het voelt voor een pup net als een vaccinatie met een naald. Het inbrengen van een chip gebeurt ook met een holle naald. Men moet een nieuwe pup zelf op eigen naam zetten. Een fokker kan dus niet de pup alvast op naam zetten van de nieuwe eigenaar. De pup staat namelijk eerst op naam bij de fokker en wanneer de pup bij de nieuwe eigenaar terecht komt moet de eigenaar binnen 14 dagen de pup op zijn/haar naam zetten bij een databank.

Ik vind het onzin dat er gechipt moet worden

Sommige mensen vinden het onterecht dat er verplicht gechipt moet worden. Waaorm moet dat eigenlijk en is het wel echt nodig. Het chippen wordt gedaan om honden op te kunnen sporen die bijvoorbeeld worden achtergelaten of die verdwaald zijn. Honden die door de dierenambulance worden gevonden kunnen dan snel weer bij het baasje terecht komen. Ook zeer verwaarsloosde dieren kunnen sneller worden geïdentificeerd middels een chip. Tevens kunnen overleden dieren worden geïdentificeerd. Het baasje van een dier kan dan snel op de hoogte worden gebracht. Chippen is dus erg belangrijk voor zowel dier als baasje. Ook wanneer het niet verplicht zou zijn om een dier te chippen is het erg verstandig om dit wel te doen. Voor eigenaren van een kat is het ook zeer aan te raden.

Reageer op: "Huisdier chippen: vanaf wanneer verplicht en kosten"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk