Wanneer moet je de hortensia snoeien?

Hortensia snoeien Hortensia snoeien

De hortensia (hydrangea) is een populaire struik en moet eens per jaar gesnoeid worden. Het snoeien van de hortensia kan als doel hebben om groei te bevorderen. De hortensia kan dan als beste in maart/april worden gesnoeid. Hoe snoei je de hortensia op de juiste manier zodat deze prachtige bloemen krijgt en vol in bloei komt te staan?

Wanneer snoei je de hortensia?

Het is uiteraard van belang om eerst het doel van het snoeien te weten. Wil je de hortensia uitdunnen of wil je juist groei stimuleren? Je kunt op veel verschillende manieren een struik gaan snoeien. De meeste mensen willen groei en bloei stimuleren. Je kunt in dat geval het beste de hortensia in maart of april gaan snoeien. De takken kunnen dan goed groeien in de lente en zomer. Let wel dat de bloei minder zal zijn omdat de takken zijn gesnoeid. Een hortensia groeit doorgaans snel. Dit zal in de meest gevallen betekenen dat de gesnoeide hortensia wel zal bloeien.

  • De hortensia snoei je doorgaans in maart of april
  • Snoei de oude takken weg

Hoe snoei je een hortensia?

Het snoeien van een hortensia is niet moeilijk. Je hebt uiteraard wel een snoeischaar nodig. Met de snoeischaar snoei je de oude takken weg. De oude takken zijn dikker en bevatten vaak nog de oude bloemen van vorig jaar. Deze zijn vaak verdroogd en bruin van kleur. De oude takken snoei je terug. Let wel op dat je de takken niet helemaal terug snoeit. Doe je dit wel, dan zal er geen bloei plaatsvinden in hetzelfde jaar.

  • Snoei de oude takken terug
  • Snoei de rechte takken niet, anders heb je geen bloei in hetzelfde jaar!

Het is dus belangrijk om alleen de oude takken terug te snoeien. Dit is natuurlijk logisch, want wanneer alle takken worden gesnoeid, dan zal er geen bloei plaats kunnen vinden. Je wilt van de oude takken af, zodat de plant opnieuw frisse takken kan vormen. Aan de nieuwe en frisse takken komen vervolgens dikke bloemen.

Kun je uitgebloeide bloemen wegknippen?

De bloemen van de hortensia worden geel en bruin als deze zijn uitgebloeid. Je kunt de oude bloemen uit de plant knippen. Toch kun je ze ook laten zitten. De oude bloemen bieden namelijk een minimale vorstbescherming. Dit betekent dat de plant een klein beetje tegen vrieskou is beschermd door de uitgebloeide bloemen. Het laten zitten van de uitgebloeide bloemen lijkt erg mooi in de winter. De wintertuin heeft namelijk vaak maar weinig mooie planten. De uitgebloeide bloemen van de hortensia kan in dat geval mooi contrast geven.

Snoei de hortensia in maart of april

Wortelsnoei tegen groei

Het is fantastisch als bloemen en planten goed groeien, echter wil je soms niet dat de plant te snel gaat groeien. Wellicht is er helemaal geen ruimte meer. Het kan ook zijn dat de hortensia andere bloemen en planten overschaduwd. In dat geval kun je wortelsnoei toepassen. Met een spade steek je een aantal wortels door. Let wel op dat je niet de wortels van omringende planten doorsteekt.

Kun je de hortensia tot de grond toe snoeien?

Vaak worden hortensia zo vol dat de takken gaan hangen. Dit kan de tuin ontsieren. Je kunt een hortensia tot aan de grond toe snoeien, echter zal de hortensia niet meer in hetzelfde jaar gaan bloeien. Daarnaast is de kans ook klein dat de hortensia in het jaar opvolgend gaat bloeien. De nieuwe scheuten moeten zich eerst vormen. Dit neemt veel tijd in beslag. Ga de hortensia nooit snoeien in de felle zon (in de zomer). De plant zal dan zeer waarschijnlijk afsterven.

Laatst aangepast op maandag, 30 januari 2017 21:39

Reageer op: "Wanneer moet je de hortensia snoeien?"

1 Reactie

  • Reactielink Leo zaterdag, 11 februari 2017 13:25 Geplaatst door Leo

    Ieder jaar snoeien wij de plant rond april en er komen in de zomer prachtige bloemen uit. Tip tegen hangen van de bloemen is het opbinden met een touw, dit lijkt een stuk beter. succes!

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk