Ik heb vaak diarree: oorzaken van dunne ontlasting

Alweer... Alweer...

Dunne ontlasting is een probleem waar veel mensen mee kampen. Vaak heeft men diarree na het eten van voedingsstoffen die slecht verdragen worden. Denk bijvoorbeeld aan voeding waar veel lactose in zit. Vaak zijn dit producten met melk. Ook vetten kunnen zorgen voor diarree. Alcohol en roken kan eveneens zorgen voor diarree en te dunne ontlasting. Stoffen in genotsmiddelen prikkelen vaak de darmwand. Bij bepaalde ziekten kan men ook vaak last krijgen van diarree. Ontdek in dit artikel waarom jij last hebt van veelvudig dunne ontlasting, diarree en lees wat hier aan te doen is.

Dunne ontlasting en diarree

Normale ontlasting heeft een vase consistentie en is niet dun. Het is compact en niet uitgedroogd. De kleur kan verschillen per persoon. De meeste mensen hebben echter ontlasting dat donkerbruin van kleur is. Mensen met dunne ontlasting hebben poep die niet normaal gevormd is. Ontlasting kan erg dun zijn. De meeste mensen noemen de ontlasting dan waterig (bijna vloeibaar). 

Na het eten direct moeten poepen

Eten is gezellig en lekker. Toch is het eten minder leuk als je na je laatste hap direct al op de wc zit. Mensen kunnen last hebben van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Deze aandoening treft veel mensen in Nederland en België. De oorzaak van de aandoening is niet precies te achterhalen. Sommige mensen krijgen van veel stress last van PDS. Er zijn ook mensen die bepaalde voedingsstoffen slecht verdragen en op die manier PDS ontwikkelen. Het direct moeten poepen van dunnen ontlasting na het eten is een symptoom van PDS.

Dunne ontlasting door melk

Melk is de witte motor wordt er vaak gezegd. Toch is melk niet voor elk zo gezond. In melk zit een stof (lactose) die in de darmen verteerd moet worden met enzymen. Deze enzymen zijn niet bij iedereen evenveel aanwezig. Mensen met weinig van deze enzymen kunnen last krijgen na het eten van melkproducten. Er zijn ook mensen die helemaal geen enzymen hebben die melkeiwit kunnen afbreken. Deze mensen zullen naast diarree ook hevige kramp krijgen. Het is zeer verstandig om melkproducten te vermijden. Een andere oplossing is het innemen van tabletten tegen de kramp.

Diarree na roken

Het opsteken van een sigaret zorgt voor een verhoging van nicotine. Een bijkomend effect is dat de darmwand wordt geprikkeld door de stoffen die in een sigaret zitten. De darmwand wordt geprikkeld en begint te werken. Dit resulteert vaak in de drang om te moeten poepen. Het kan gebeuren dat de ontlasting nog niet voldoende is gevormd tot normale ontlasting. De darmen willen echter het poep (ontlasting) uit het lichaam verwijderen. Dit resulteert vaak in dunne ontlasting en in sommige gevallen zelfs diarree. 

Wat zorgt voor een normale stoelgang?

Een normale stoelgang wordt veroorzaakt door een afwisselend eetpatroon van voldoende groenten, fruit en vezels. Ook voedingsbronnen met veel koolhydraten kunnen bijdragen aan een normale stoelgang. Dit heeft niet specifiek te maken met de koolhydraten, maar met het type voedsel. Voedsel waar veel koolhydraten in zitten verwerkt hebben vaak ook een hoog niveau aan voedingsvezels. Denk bijvoorrbeeld aan volkoren brood en aan een banaan. Ook groenten (aardappelen, broccoli) zijn voedingsmiddelen die een positieve werking hebben op de stoelgang. 

Snoep en koekjes

Het is natuurlijk heerlijk om snoep en koekjes te eten. Deze voedingsmiddelen zijn echter niet goed voor de darmen. In snoep en koekjes zitten veel suikers en kleurstoffen. Ook zitten er vaak veel vetten in verwerkt. De darmen verteren snoep en koekjes zeer slecht. Dit resulteert in dunne ontlasting met een vieze geur. De ontlasting is in de meeste gevallen ook geen gladde massa.

Reageer op: "Ik heb vaak diarree: oorzaken van dunne ontlasting"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk