Symptomen bij een tekenbeet: ziekte van lyme
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die ongeveer 20% van alle teken bij zich draagt. De symptomen van een tekenbeet zijn niet altijd even duidelijk maar in de meeste gevallen ontstaat er een rode kring om de tekenbeet. Men kan zich moe en slap voelen. Ook ontstaan vaak griepachtige verschijnselen. De kans op besmetting met de Lymebacterie wordt groter als men de teek langer dan 24 uur laat zitten. Als er Lyme is geconstateerd moet men behandeld worden met een antibioticum. De kuur duurt ongeveer twee tot maximaal vier weken.
Tekenbeet: ziekte van lyme
De teek is een kleine parasiet die op zowel mensen als dieren te vinden is. De teek vormt met name een probleem als het warm en vochtig weer is. De teek is actief op warme lentedagen, zomerdagen en in de herfst. De teek vormt in de meeste gevallen geen problemen tijdens de wintermaanden. De teek heeft bloed nodig om zich voor te kunnen planten. De teek kruipt op de huid en boort zich in de huid om bij het bloed te komen. Tijdens het proces kan de teek een ziekte overbrengen: de ziekte van Lyme. Niet alle teken zijn besmet met de ziekte.
De teek zuigt bloed
Teken zuigen bloed om zich voort te kunnen planten. Het bloed wordt opgevangen in een soort zak. Tijdens het zuigen van het bloed wordt de teek steeds groter. De teek zal zich vanzelf laten vallen als het niet meer bloed nodig heeft. Teken kruipen met name op warmbloedige zoogdieren: waaronder katten en honden. Ook mensen zijn warmbloedige zoogdieren.
Waar komen teken voor?
Teken komen bijna overal voor. Overal waar het groen is vind je teken. Er moet gedacht worden aan parken, bossen, heidevelden, grasvelden, oerwouden en moerassen. Ook in de duinen en in de tuin zijn teken te vinden. De teek zit ook in perken en in hagen. Op de grond bevinden de teken zich tussen dode bladeren en tussen takken. De teek is een zeer geduldig beestje. Wanneer er een warmbloedig dier in de buurt is worden teken extra actief. Een warmbloedig dier betekent namelijk een potentiële gastheer.
Waar bijten teken zich vast?
Teken kruipen op mensen om zich vervolgens vast te bijten in de huid. De teek kan zich in principe overal vastbijten maar er zijn een aantal favoriete plekken. De teek zal zich met name vastbijten op de volgende plekken:
- bilspleet
- oksels
- liezen
- knieholtes
- haargrens
- achter de oren
- rondom de geslachtsorganen
Met name spleten, naden en holtes vormen de ideale plek voor de teek. Controleer daarom ook altijd alle onderdelen van uw lichaam. Kijk ook tussen uw tenen en de meest private plekken van uw lichaam. Teken zijn klein en kunnen op veel plekken komen. Met name warme en vochtige plekken zijn ideale plekken voor de teek om bloed te zuigen. Raak niet in paniek als u een teek vindt. Teken zijn niet altijd dragers van de ziekte van Lyme. Het is wel belangrijk om zo snel mogelijk een teek te verwijderen als u er eentje ziet. Hoe langer u wacht, hoe groter de kans is dat de teek de ziekte van Lyme overdraagt.
Ziekte van Lyme herkennen
Stel u treft een teek aan op uw huid: wat nu? Allereerst is het belangrijk om niet gelijk in paniek te raken. Teken zijn niet altijd schadelijk. Uiteraard zijn ze ook niet bepaald bevorderlijk voor uw gezondheid. U moet de teek verwijderen. De teek is te verwijderen met behulp van een tekenpen. Als de teek binnen 24 uur is verwijderd hoeft u meestal niets te doen. Houd de plek wel in de gaten. Als er na 3 maanden geen rode kring om de beet zit, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk ook geen ziekte van Lyme opgelopen. Als de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten, dan is het verstandig om met de huisarts te overleggen wat er moet gebeuren. Vergeet niet: hoe langer de teek op de huid blijft, hoe groter de kans is dat de teek een ziekte kan overdragen.
Komen teken uit bomen vallen?
Teken zitten overal waar groen is te vinden. Teken zitten dus ook in bomen. Hoog in de bomen zitten ze meestal niet. Dit heeft ook niet zo veel zin aangezien daar ook niet de gastheer van de teek is te vinden. De gastheer van de teek is een warmbloedig zoogdier (ook vogels). Teken zitten met name in struikgewas en hoog gras. Teken kruipen op dieren maar laten zich niet vallen uit hoge bomen. U kunt gerust onder bomen doorlopen.
Een rode ronde plek: wat nu?
Een teek kan besmet zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een besmette teek kan de bacterie overdagen als er bloed wordt gedronken. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans dat de bacterie in de lymfe- en bloedbaan van de mens terecht komt. De bacterie heeft als naam: Borrelia Burgdorferi. De besmetting vindt gewoonlijk na 24 uur plaats. Teken kunnen meer bacteriën overdragen dan de Borrelia Burgdorferi bacterie. Als er een rode, ronde plek wordt geconstateerd op de plek van de beet, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk de bacterie opgelopen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Neem altijd direct contact op met een arts.
Komt de ziekte van Lyme weinig voor?
Het is belangrijk om altijd direct contact op te nemen met de huisarts als u een teek langer dan 24 uur op uw huid heeft zitten. Hoe eerder u vermeld dat u kans loopt om de ziekte van Lyme te krijgen, hoe eerder een behandeling gestart kan worden. De ziekte van Lyme komt niet veel voor in Nederland. Toch is het wel zo dat de ziekte steeds vaker voorkomt. Ongeveer 20% van alle teken in Nederland is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
De symptomen van de ziekte van Lyme
De bekende symptomen van de ziekte van Lyme veroorzaakt door de bacterie die teken bij zich dragen is het krijgen van een rode ronde vlek om de plek waar de teek heeft gebeten. De rode ronde plek heeft ongeveer een diameter van 15 centimeter. Houd er rekening mee dat niet alle mensen een rode, ronde plek krijgen om de beet. Het kan ook gebeuren dat iemand wel de bacterie oploopt, maar geen rode, ronde vlek krijgt. In dat geval heeft iemand wel degelijk de bacterie opgelopen. De volgende symptomen horen bij de ziekte van Lyme:
- Het krijgen van een rode, ronde vlek om de plek waar de teek heeft gebeten
- De rode, ronde vlek is zichtbaar vanaf de vierde dag tot 4 weken na een beet
- Koorts
- Vermoeidheid
- Zwellingen
- Griep en lusteloosheid
- Hartkloppingen
- Hoofdpijn
- Pijnlijke gewrichten en stijfheid
De ziekte van Lyme moet altijd behandeld worden. Hoe langer men wacht met behandelen, hoe meer de bacterie zich kan verspreiden in de lymfe- en bloedbanen. Op den duur kan de bacterie in de zenuwbanen terechtkomen. De bacterie kan ook hersenvliesontsteking veroorzaken. Wanneer de bacterie voor een zeer lange tijd in het lichaam heeft gezeten is de ziekte van Lyme chronisch geworden. Dit betekent dat de ziekte niet meer goed te behandelen is.
Behandeling van ziekte van Lyme
Als er een rode kring is geconstateerd na een tekenbeet is behandeling vaak noodzakelijk. Hoe eerder men met de behandeling start, hoe beter dat is. Soms ontstaat er geen rode kring. Het kan dan wel gebeuren dat er griepachtige verschijnselen optreden. Men kan zich ziek voelen. Soms komt er koorts bij kijken. De gewrichten kunnen ook pijnlijk zijn en een doof gevoel in de ledematen kan zich ontwikkelen. De behandeling gebeurt meestal met een antibioticumkuur. De kuur neemt ongeveer 2 tot maximaal 4 weken in beslag.