Hoe bestrijd je mieren in huis?

Mieren bestrijden Mieren bestrijden

Mieren leven niet alleen buiten, ook binnen in huis kunnen mieren kruipen. Het grootste probleem bij het bestrijden van mieren is dat een mierenkolonie vaak uit veel mieren bestaat. Dit betekent dat een mierenplaag vaak gaat om grote aantallen mieren die meestal in de keuken rondkruipen. Wat kun je doen om mieren te bestrijden? Welk product tegen mieren werkt het meest effectief?

Mieren in huis: een plaag van mieren in de keuken

De meeste mensen die last hebben van een mierenplaag zullen de mieren in de keuken aantreffen. Dit is natuurlijk niet geheel verwonderlijk aangezien mieren altijd op zoek zijn naar voedsel. Met name de keuken is dan een ideale plek om rond te kruipen. Mieren leven niet alleen op de grond. Ze klimmen op veel plekken en zoeken altijd naar de juiste plekken waar met name zoet eten is te vinden. De keuken, maar ook de keukenkastjes en bijvoorbeeld de voorraadkast kan al snel onder mieren zitten.

Bestrijdingsmiddelen tegen mieren zijn niet duur

Warm weer en veel mieren

Mieren komen met name tevoorschijn bij warm weer. In de zomer kunnen mieren zich namelijk snel voortplanten. Een mierenkolonie kan op die manier snel ontstaan in of bij de keuken. Wie veel voeding op het aanrecht laat staan riskeert een mierenplaag. De kruipende mieren, meestal zwart van kleur, kunnen in een paar dagen explosief in aantallen toenemen. Wees er dus snel bij!

Mieren met de stofzuiger wegzuigen?

Hoe moet je die vervelende mieren nou verwijderen? Een mogelijke oplossing is het wegzuigen van de mieren met de stofzuiger. Je kunt de mieren makkelijk zelf wegzuigen, maar let wel dat het vaak gaat om zeer grote aantallen mieren. Het kan even helpen om een aantal mieren met de stofzuiger weg te zuigen, maar je zult merken dat nieuwe mieren al snel overal weer rondkruipen.

De bron aanpakken

Het is uiteraard ontzettend belangrijk om de bron aan te pakken. Maak de keuken dus goed schoon en verwijder alle etensresten. Mieren kunnen niet bij etensresten die goed verpakt zitten. Gebruik dus verpakkingsmateriaal met een dop of deksel. Maak de keuken goed schoon zodat mieren geen reden meer hebben om de keuken te bezoeken. Ook de voorraadkast moet grondig worden onderzocht op openstaande verpakkingen. Mieren zijn uitstekende scouts en weten binnen no-time waar al het lekkers is verstopt. Als je de bron niet aanpakt, dan zullen mieren altijd terugkeren!

Bestrijdingsmiddelen tegen mieren

Er zijn veel bestrijdingsmiddelen tegen mieren verkrijgbaar. Gelukkig zijn deze vaak ook niet duur en veilig te gebruiken. Met een bestrijdingsmiddel dood je de mieren. De volgende middelen zijn effectief tegen mieren:

 • HG X Spray tegen Mieren
 • Roxasect Spray tegen vliegende insecten
 • Ecostyle mierenlokdoos
 • Vapona anti mieren
 • Ecostyle Mieren Poeder

Bovenstaande middelen doden de mieren. Onthoud altijd dat je bron ook aangepakt moet worden! Maak de keuken dus goed schoon.

Vliegende mieren in huis, wat nu?

Het kan ook voorkomen dat je last hebt van vliegende mieren. Dit zijn mannetjes mieren met vleugels en komen met name ''los'' tijdens warme zomerdagen. Mannetjes mieren met vleugels vliegen op een warme dag uit om te paren met een nieuwe koningin. Een mierenvlucht duur niet lang, maar kan zeer vervelend zijn, zeker wanneer de gevleugelde mieren zich in huis bevinden. De gevleugelde mieren zijn ook groter en dikker dan normale mieren. Je kunt de vliegende mieren opzuigen met de stofzuiger. Ook kun je ze wegvegen met een veger. Uiteraard kun je de vliegende mieren ook bestrijden met de bestrijdingsmiddelen tegen mieren.

Mieren of zilvervisjes?

Sommige mensen verwarren mieren met zilvervisjes. Een zilvervisje is uiteraard heel wat anders dan een mier. Een zilvervisje zit vaak op vochtige, warme plekken met een hoge luchtvochtigheid, dit is bijna altijd de keuken. Een papiervisje en een ovenvisje is niet hetzelfde als een zilvervisje. De kleur is anders en ze zien er ook anders uit. Uiteraard kunnen zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes ook een plaag vormen. Het is altijd belangrijk om de keuken hygiënisch schoon te maken en te houden. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat ongedierte naar de keuken trekt.

Laatst aangepast op maandag, 30 januari 2017 14:11

Reageer op: "Hoe bestrijd je mieren in huis?"

2 reacties

 • Reactielink Simon woensdag, 21 april 2021 10:15 Geplaatst door Simon

  Aardappelzetmeel met honing mengen. De pasta die ontstaat op plekken smeren waar mieren lopen ze nemen het mengsel op en sterven eraan in het nest. Daar worden ze ook weer door andere mieren opgegeten.

 • Reactielink Joke Smiering zaterdag, 11 februari 2017 13:20 Geplaatst door Joke Smiering

  Ik had een mierenplaag in huis en ging ze opzuigen met een stofzuiger! Dit werkt heel goed, maar je moet blijven poetsen en schoonmaken anders komen ze terug.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk