Oorzaken pijn in onderbuik: rechtsonder, midden en linksonder

Echo van de buik Echo van de buik

Iedereen kan er weleens mee te maken krijgen: pijn in de onderbuik, maar wat kan de oorzaak zijn van een pijnlijk gevoel in de buik? De onderbuik is een groot deel van ons lichaam en pijn in dit gebied kan dus meerdere oorzaken hebben. Pijn in de onderbuik of lage buikpijn duidt meestal op problemen met de darmen, blaas of nieren. Hiernaast kan nog een globaal een verschil worden gemaakt bij mannen en vrouwen. Mannen kunnen last hebben van de prostaat en vrouwen van de eierstokken of baarmoeder. Misschien is het een voedselallergie of intolerantie of heb je last van aan andere aandoening. Lage buikpijn of pijn in de onderbuik; wat kunnen de oorzaken zijn?

Locatie van de pijn in de onderbuik

De locatie van de pijn is een belangrijke indicator om de oorzaak van de pijn in de onderbuik te achterhalen. Een pijnlijke onderbuik is zeer vervelend en de oorzaak zo snel mogelijk achterhalen is dan ook vaak een noodzaak. De pijn die men ervaart bij pijn in de onderbuik wordt vaak omschreven als een stekende en/of een zeurende pijn, maar de pijn kan ook verkrampend of brandend zijn. Een goede beschrijving van de pijn kan de huisarts goed helpen een diagnose te stellen. De locatie van de pijn kan zich op verschillende plekken in de onderbuik voordoen. Globaal kan de onderbuik worden opgedeeld in de zones: rechtsonder, midden en linksonder. Pijn in een van deze zones kunnen de volgende mogelijke oorzaken hebben:

Mogelijke oorzaken van pijn in de onderbuik rechtsonder:

  • Pijn rechtsonder in de onderbuik kan duiden op problemen met de darmen en dan met name de dikke darm of de dunnen darm. Bij een vrouw kan pijn in de rechter onderbuik duiden op problemen met de eierstokken en/of eileiders.

Mogelijke oorzaken van pijn in de onderbuik midden:

  • Heb je pijn in het midden van de onderbuik dan duidt dit bij mannen vaak op problemen met de prostaat en bij vrouwen op problemen met de baarmoeder of blaas.

Mogelijke oorzaken van pijn in de onderbuik linksonder:

  • Pijn linksonder in de onderbuik kan duiden op problemen met de eierstokken of en/of eileiders, maar de oorzaak is meestal te vinden in problemen met de dikke darm.

Wat kan een lage buikpijn veroorzaken?

Lage buikpijn kan vele oorzaken hebben de volgende lijst met mogelijke oorzaken kan je helpen de oorzaak van je klachten te achterhalen:

Pijn in onderbuik door menstruatiepijn of ovulatiepijn

Veel vrouwen hebben pijn in de onderbuik tijdens de menstruatiecyclus. Tijdens de menstruatie kan menstruatiepijn optreden in de onderbuik en tijdens de eisprong ovulatiepijn. De pijn kan ook optreden tijdens de innesteling deze pijn wordt vaak omschreven als buikkrampen en of een stekende pijn en komt overeen met een lichte menstruatie.

Pijn in onderbuik door obstipatie of een darmverstopping

Een darmverstopping komt veel voor en geeft zeer vervelende klachten in de onderbuik. Een obstipatie ontstaat doordat droge harde ontlasting de doorgang van de darmen blokkeert. Mensen met een obstipatie of darmverstopping kunnen moeilijk naar de wc en de obstipatie geeft zeer vervelende klachten die worden omschreven als pijnsteken, krampen en/of een opgeblazen gevoel. Het is belangrijk de oorzaak van een obstipatie te achterhalen en het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.  Naast dat de klachten zeer pijnlijk zijn kan een darmverstopping als deze niet op tijd wordt verholpen zeer vervelende gevolgen hebben.

Pijn in onderbuik door een blinde darmontsteking

Helaas bekend bij velen; de blinde darm ontsteking. Een blinde darmontsteking is een ontsteking van de appendix, met vaak een bacteriële infectie als oorzaak. De locatie is waar de dunne darm overgaat in de dikke darm  en de klachten zijn vaak het eerst voelbaar rond de navel. Hierna verplaatst de pijn zich vaak naar de rechteronderbuik. Een blindedarm ontsteking kan gevaarlijk zijn en kan soms aanleiding geven tot een buikvliesontsteking. Indien er sprake is van een buikvliesontsteking is de pijn niet meer alleen voelbaar rechtsonder in de buik, maar in de gehele buik. Bij een acute blindedarmontsteking is het verwijderen van de appendix door middel van een operatie meestal de beste oplossing.

Pas op voor nierstenen

Pijn in onderbuik door galstenen of nierstenen

Galstenen of nierstenen kunnen zeer pijnlijk zijn en de klachten worden omschreven als zeer pijnlijke steken in de onderbuik. Door verschillende oorzaken kunnen op verschillende plekken in het lichaam stenen ontstaan. Soms zijn deze stenen klein en voert het lichaam die vanzelf weer af. Maar stenen kunnen ook te groot worden en/of klem komen te zitten met alle gevolgen van dien. Stenen in het lichaam zijn niet normaal en moeten vaak operatief worden verwijderd.

Pijn in de onderbuik door een blaastonsteking

Vooral vrouwen kunnen nog weleens te maken krijgen met een blaasontsteking. Ongeveer een op de vijf vrouwen in haar leven krijgt hier last van.  Een blaasontsteking is vaak een bacteriële infectie van het blaasslijmvlies. De klachten die horen bij een blaasontsteking manifesteren zich in de onderbuik en dan met name in het midden van onderbuik. Vaak worden de klachten bij een blaasontsteking omschreven als een pijnlijk gevoel in de onderbuik. De pijn is met name tijdens het plassen voelbaar door een verkrampte blaas (strangurie) hiernaast is vaak sprake van een pijnlijke urinedrang (dysurie).

Pijn in de onderbuik door een voedselallergie of voedselintolerantie

Voedselallergie kan verschillende gevolgen hebben. Een voedselallergie wil zeggen dat het lichaam een abnormale reactie geeft op bepaalde eiwitten in voeding bij een voedselallergie is het immuunsysteem van het lichaam betrokken. De eiwitdeeltjes die de allergische reactie veroorzaken staan bekend als allergenen. Kenmerkend voor een voedselallergie zijn maag- en darmklachten en dit is met name voelbaar in de onderbuik. De buikklachten die horen bij een voedselallergie worden vaak omschreven als: een opgezette buik, krampen, winderigheid en buikpijn. Hiernaast is vaak sprake van diarree. Ook bekend is de term voedstelintolerantie een voedselintolerantie is echter wel iets anders dan een allergie. Bij een allergie is het immuunsysteem van het lichaam betrokken, bij een voedselintolerantie is dit niet het geval. Het lichaam reageert bij een voedselintolerantie ongewoon op een bepaalde stof in voeding zonder dat hierbij het immuunsysteem betrokken is. Een bekend voorbeeld van een voedselintolerantie die buikklachten veroorzaakt is lactose-intolerantie.

Pijn in de onderbuik door een nierbekkenontsteking

Een nierbekkenontsteking kan een hevige pijn in de onderbuik tot gevolg hebben. Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken. De oorzaak is vaak een bacteriële infectie doordat de een blaasontsteking niet goed of tijdig is behandeld. Hierdoor heeft de bacterie de mogelijk gehad, via de urineleiders, de nieren te bereiken. De behandeling bestaat vaak uit het geven van antibiotica.

Pijn in de onderbuik door het prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom of (PDS) is een bekende veroorzaker van pijnklachten in de onderbuik. Het prikkelbare darm syndroom is een syndroom dat zich kenmerkt zich door een storing in de beweging van de darmen. Deze storing heeft een combinatie van factoren als oorzaak die vaak moeilijk zijn te achterhalen. Mogelijke oorzaken voor (PDS) zijn: stress, verkeerde voeding (vezel-arm of eenzijdig), gevolg van darminfectie of een abnormale reactie van prikkels. Het prikkelbare darm syndroom kan zeer uiteenlopende klachten geven in de onderbuik. Veelal bestaan de klachten uit: krampen, pijnsteken, misselijkheid, winderigheid en buikpijn.

Pijn in de onderbuik door een tekort aan vitamines

Vitamines hebben we nodig voor het goed functioneren van ons lichaam. Een tekort aan vitamines kan verschillende nadelige gevolgen hebben. Voor een goed functioneren van ons darmstelsel zijn is voldoende opname van vitamines van belang. Onlangs is bijvoorbeeld ontdekt dan Vitamine A een belangrijke rol speelt in de functie van het afweersysteem van de darmen.

Pijn in de onderbuik door de ziekte van Chrohn

De ziekte van Crohn, we horen het vaak, maar het is eigenlijk een vrij zeldzame ziekte. De ziekte van Chrohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan zich manifesteren in het gehele verteringkanaal, maar in de darmen geeft het de klacht pijn in de onderbuik. De pijn bij de ziekte van Chrohn in de onderbuik wordt veroorzaakt doordat er bij de ziekte van Chrohn ontstekingen kunnen ontstaan die diep in de darmwand kunnen doordringen. Dit kan pijnklachten geven in de onderbuik. Naast ontstekingen kunnen zweren en fistels ontstaan. De ziekte van Chrohn kan diep tot de darmwand doordringen in tegenstelling tot colitis ulcerosa waarbij de ontstekingen zich beperken tot het slijmvlies van de darmen. De klachten kunnen bij beide ziektes erg op elkaar lijken en kunne beide pijnlijke klachten in de onderbuik tot gevolg hebben.

Reageer op: "Oorzaken pijn in onderbuik: rechtsonder, midden en linksonder"

1 Reactie

  • Reactielink Roos Decuypere zondag, 21 augustus 2022 17:00 Geplaatst door Roos Decuypere

    Het laatste jaar 3 x hevige pijn midden onderbuik, duurt uren ..... gaat dan vanzelf weer over

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk