Schimmels in de badkamer: verwijder ze!

Schimmels in badkamer Schimmels in badkamer

Schimmels groeien snel in een vochtige omgeving waar zo weinig mogelijk gelucht wordt. Schimmels zie je snel. Je herkent een schimmel aan de donkere kleur die vaak in kieren en naden zijn te vinden. Ook het plafond heeft snel vaak veel zwarte schimmels in een omgeving waar het nat en vochtig is. Er bestaan echter niet alleen donkere zwarte schimmels. Ook rode en groene schimmels kom je tegen in de natte cel. Sommige (de meeste) schimmels zijn ongezond en kunnen klachten veroorzaken. Deze klachten beginnen vaak in de longen. Hoe voorkom je schimmels in de badkamer en wat kun je er tegen doen?

Schimmels in de badkamer: donkere schimmels

De donkere schimmels in de badkamer zijn ongezond en moeten verwijderd worden. De donkere schimmel wordt ook wel stachybotrys chartarum genoemd. De donkere schimmel is snel te herkennen in de douche of andere natte plek. Vooral de naden tussen de tegels of anderen spleten en kieren zijn vaak aangetast. De schimmels groeien vrij goed in een warme, natte omgeving. Zolang de luchtvochtigheid hoog is gedijen de schimmels goed. Wanneer de schimmels groeien verspreiden ze zich snel. De schimmels laten mycotoxinen vrij. Deze schadelijke stofjes dwarrelen in de lucht en landen op verschillende plekken. Met name in de kleine natte cel kunnen ze zich razendsnel verspreiden.

Schimmels kunnen gevaarlijk zijn

Rode schimmels in de badkamer

Donkere schimmels zijn slecht voor de gezond maar rode schimmels is gelijk groot alarm. Deze schimmels kunnen ernstige keel- en oogirritaties veroorzaken. Ook de longen kunnen aangetast worden door deze schimmel (serratia marcescens). Wie rode schimmels constateert moet zo snel mogelijk actie ondernemen en de schimmels direct verwijderen. Rode schimmels verspreiden zich ook snel in de badkamer. 

Schimmels voorkomen

Schimmels in de badkamer kun je op verschillende manier voorkomen. Allereerst is het natuurlijk van essentieel belang om te luchten / ventileren. Laat een raam open zodat de warme lucht kan ontsnappen en frisse koele lucht naar binnen komt. Ook is het belangrijk om de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden. Na het douchen kun je ook de badkamer drogen. Gebruik een raamtrekker om de wanden droog (droger) te maken. Een effectieve manier om schimmels te voorkomen is het gebruik van schimmelwerende verf. Verf het plafond en kozijnen altijd met deze speciale verf. Schimmels kunnen slecht groeien op verf dat speciaal gemaakt is voor in de badkamer.

Tips van grootmoeder

Naast de producten op de markt zijn er natuurlijk ook producten te gebruiken die je standaard wel in huis hebt. Deze zogenaamde grootmoeders tips zijn ook effectief en kunnen schimmels prima verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld de volgende middelen tegen schimmels in de badkamer: 

  • Schoonmaakazijn
  • Chloor op een doek
  • Hogedrukreiniger

Agressieve maar werkzame middelen: HG antischimmel

Het bekende merk HG heeft ook een middel dat zeer effectief werkt tegen schimmels in de badkamer. Het product heet schimmel vocht en weerplekken reiniger. Het product heeft werkzame bestanddelen die de schimmels direct vernietigen.

Laatst aangepast op dinsdag, 26 januari 2021 13:00

Reageer op: "Schimmels in de badkamer: verwijder ze!"

2 reacties

  • Reactielink Anon vrijdag, 05 januari 2018 12:29 Geplaatst door Anon

    Muffin ik raad je aan om een drempel te plaatsen. Heb ik ook gedaan zo kan ik deur open laten en ramen open zetten van andere kamers

  • Reactielink Muffin donderdag, 15 juni 2017 02:05 Geplaatst door Muffin

    Op zich logisch natuurlijk, echter heb ik in mijn badkamer geen ramen, en wanneer ik de deur van de badkamer open laat tijdens het douchen loopt het water rechtstreeks naar de overloop waar laminaat ligt op een houten vloer. Na get douchen gaat alles (muren, vloer, douche deur) met een trekker droog en daarna droog ik na met een handdoek. En toch zitten er verschillende schimmels op de muren. HG is leuk, maar moet ik 1x per 4 weken gebruiken want anders komt het terug. Wat kan ik doen om schimmels te voorkomen?

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk