De eerste zwangerschapsverschijnselen: bevrucht en zwanger?

Baby op komst? Baby op komst?

Het is niet moeilijk om er achter te komen of je wel of niet zwanger bent. Het enige dat je hoeft te doen is een zwangerschapstest kopen en controleren of je uitslag positief is. Als je een positieve uitslag krijgt ben je dus hoogstwaarschijnlijk zwanger. Wie een negatieve uitslag krijgt is hoogstwaarschijnlijk niet zwanger. Wie geen test heeft gehad kan ook aan allerlei kleine verschijnselen zien dat er sprake is van een beginnende zwangerschap. Veel vrouwen voelen het sowieso al wel aan dat ze zwanger zijn. Welke symptomen en welke verschijnselen zijn zichtbaar bij een een beginnende zwangerschap? Lees hier over de eerste zwangerschapsverschijnselen.

De vruchtbare dagen

Een vrouw is niet altijd vruchtbaar. Dit betekent dat een vrouw niet op alle dagen bevrucht kan worden. Een vrouw kent een menstruatiecyclus van ongeveer 28 dagen. De eisprong vindt op ongeveer de 14de dag plaats. Als een vrouw een menstruatiecyclus ingaat en er zijn 14 dagen voorbij vindt de eisprong dus plaats. Bij de eisprong komt een eicel vrij. De eicel blijft maar een paar uur in leven dus moet deze snel bevrucht worden. Gelukkig is er wat meer tijd dan die paar uur want een zaadcel van de man kan veel langer overleven. Een zaadcel kan tot ongeveer zeven dagen in de vrouw overleven. Dit betekent dat de vrouw dus ongeveer zeven dagen potentieel vruchtbaar is. Wie op maandag vrijt kan op donderdag dus bevrucht raken echter vindt de grootste kans op bevruchting plaats als de vrouw bijna haar eisprong heeft. De grootste kans op bevruchting is het moment wanneer de vrouw haar eisprong heeft tot een halve dag na dat moment. Wie dus graag zwanger wil worden moet precies weten wanneer de eisprong plaatsvindt, maar veel vrouwen hebben een onregelmatig menstruatiecyclus waardoor plannen lastig wordt.

Het moment van de eisprong bepalen

Het is mogelijk om het moment van de eisprong te bepalen. Bij vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus kan het wel eens helpen om sneller zwanger te worden. Je lichaamstemperatuur stijgt met ongeveer 0.4 graden als de eisprong bijna plaatsvindt. Zo'n 12-24 uur voordat de eisprong plaatsvindt stijgt de temperatuur namelijk. Je kunt de temperatuur dus meten en bijhouden. Wanneer de volgende menstruatie begint (korte tijd ervoor) daalt je temperatuur weer. Naast het meten van temperatuurschommelingen is het ook mogelijk om ovulatietesten uit te voeren.

Hormonen: hormonale verandering

Als er zaadcellen aanwezig zijn en de vrouw heeft haar eisprong gehad kan de eicel bevrucht worden. De zaadcel zal zich naar de eicel bewegen. Als de zaadcel eenmaal in de eicel is doorgedrongen spreken we van bevruchting. De bevruchte eicel beweegt zich naar de baarmoeder en deelt zich. Na vijf tot zeven dagen heeft de bevruchte eicel de baarmoederwand bereikt. Wat het vervolgens moet doen is het proces van innestelen. Als de eicel hier niet in slaagt zal het afsterven en zal de vrouw gaan menstrueren. Als het wel lukt overleeft de bevruchte eicel en gaat het proces verder. Over de bevruchte eicel vormt zich een vliesje en de placenta wordt gevormd. Door het lichaam van de vrouwen duizelt het nu van de hormonen. Er zijn twee soorten hormonen heel belangrijk bij de zwangerschap:

  • HCG
  • Progesteron

Het hormoon HCG

HCG staat voor humaan choriongonadotrofine en wordt direct aangemaakt vanaf het moment van de innesteling. De waarde van het hormoon verdubbelt zich iedere 48 uur. Na een bepaalde waarde is het goed zichtbaar in de urine. Dit betekent dus dat ook dat het zichtbaar in met een zwangerschapstest: het hormoon is nu meetbaar. Een zwangerschapstest meet de waarde van HCG in je urine. Bij een bepaalde waarde wordt de test positief en is het hoogstwaarschijnlijk dat er een innesteling van een bevruchte eicel heeft plaatsgevonden. Als de test negatief is, is de HCG waarde niet hoger dan bij een vrouw die niet zwanger is. Na de tiende week van de zwangerschap stijgt de HCG waarde ook, maar niet zo snel en extreem als in de begindagen van de zwangerschap. 

De eerste zwangerschapsverschijnselen

De eerste verschijnselen van de zwangerschap zijn heel divers. Sommige vrouwen voelen echter helemaal niets en merken pas dat ze zwanger zijn als de buik begint te groeien. Andere vrouwen voelen direct al iets en merken (hopen) dat ze zwanger zijn. Wie hoopt op een zwangerschap kan soms dingen voelen die er helemaal niet zijn. Soms worden menstruatie(klachten) verward met de mogelijke eerste tekenen van een zwangerschap. Wanneer de menstruatie volgt, en de vrouw dus niet zwanger is, kan dat erg vervelend zijn. Grote teleurstelling, een naar en down gevoel is dan heel normaal.

Welke signalen horen bij een zwangerschap?

De volgende signalen horen bij een zwangerschap, echter hoeft niet altijd zo te zijn. Vrouwen die zwanger zijn hoeven dus niet altijd iets te merken. Er zijn ook vrouwen dus heel duidelijke signalen voelen (waarnemen). Hier een lijst met mogelijke eerste zwangerschapsverschijnselen:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Humeurig
  • Vaak plassen
  • Opgeblazen gevoel
  • Misselijk (vooral in de ochtend)
  • IJzersmaak
  • Oprispingen
  • Verstoorde nachtrust
  • Diarree (dunne ontlasting)
  • Blauwe aders zichtbaar in de hals

Reageer op: "De eerste zwangerschapsverschijnselen: bevrucht en zwanger?"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk