Hoofdpijn tijdens menstruatie: is dat normaal?

Pillen tegen hoofdpijn Pillen tegen hoofdpijn

Elke maand is het dan weer zover: menstruatie. Niet elke vrouw krijgt evenveel last van het menstrueren. Er zijn echter ook vrouwen die enorme pijn in het hoofd krijgen tijdens en voor de dagen van de menstruatie. Is het normaal om hoofdpijn te ervaren en wanneer moet je je zorgen maken? Moet je je zorgen maken als de hoofdpijn overgaat naar een zeurende en kloppende pijn of is het allemaal maar gewoon een normaal verschijnsel? Wat kun je doen tegen het kloppend gevoel in je hoofd en hoe haal je het zeurend karakter van de hoofdpijn snel uit je hoofd. Hoe kom je van het suffe gevoel af tijdens de menstruatie?

Kloppend gevoel in hoofd

Hoofdpijn is nooit leuk. Met name tijdens het menstrueren kan hoofdpijn extra vervelend zijn. Menstrueren gaat vaak ook gepaard met buikpijn en andere lichamelijke kwalen. Steken in de buik en steken in de lage onderrug kunnen ook voorkomen. Sommige vrouwen hebben veel bloedverlies wanneer ze aan het menstrueren zijn.

Menstruele migraine

Een gewone hoofdpijn hebben we allemaal wel eens ervaren. Het is een vage klacht die voor elk mens weer iets anders wordt ervaren. De hoofdpijn die we ook voelen tijdens een verkoudheid of griepje is eigenlijk een heel normale hoofdpijn. Tijdens het menstrueren kan de gewone hoofdpijn behoorlijk erger worden. De gewone hoofdpijn kan dan overslaan naar menstruele migraine. Hoofdpijn dat ernstig is en voorkomt tijdens het menstrueren kan dus een vorm van menstruele migraine zijn. Hoe herken je het?

  • Enorme hoofdpijn
  • Aanvallen van hoofdpijn
  • Pijnstillers helpen amper (tot niet)
  • Een hoge dosis aan pijnstiller helpt ook niet
  • De pijn in kloppend en bonzend
  • De pijn concentreert zich vaak op één plek
  • De pijn kan je erg misselijk maken
  • De pijn kan je aanzetten tot braken

Waarom hoofdpijn tijdens menstruatie?

Tijdens het menstrueren verandert er veel in het vrouwelijk lichaam. Allerlei hormonen gieren door het lichaam en veranderen van alles. Het vochtbalans van de vrouw schiet allerlei kanten op en de bloeddruk kan ook verschillende waarden aannemen. Al deze factoren zorgen ervoor dat enorme hoofdpijn zich kan manifesteren. Ook de stress die het menstrueren met zich mee brengt kan de hoofdpijn net dat extra zetje geven richting menstruele migraine. Een migraine aanval is moeilijk te stoppen en veel vrouwen die last hebben van menstruele migraine slikken daarom ook vaak en lang de pil door.

Hoofdpijn stopt niet

Wanneer de hoofdpijn tijdens en na het menstrueren niet vanzelf stopt is het belangrijk om de huisarts in te schakelen en deze in te lichten. De huisarts kan je verder advies geven over het verloop van de menstruatie en hoe je het beste bepaalde triggers die migraine veroorzaakt kunt vermijden. Het is gebleken dat er bepaalde triggers bestaan die de hoofdpijn extra ernstig kunnen maken. Een belangrijk trigger is natuurlijk stress. Sress geeft het lichaam extra spanning.

Neem rust tijdens het menstrueren

Vrouwen die hevige klachten ondervinden tijdens het menstrueren moeten altijd extra rust nemen. De extra rust laat het lichaam beter functioneren en kan hoofdpijn verminderen. Bij hevige hoofdpijn werken medicijnen vaak niet. Het enige dat dan helpt is rust en stilte. Wanneer menstruele migraine dusdanig ernstig is dat werken en andere dagelijkse bezigheden niet goed meer uitgevoerd kunnen worden kan het helpen om oestrogeen stickers te gebruiken. Tijdens het menstrueren daalt namelijk het oestrogeen niveau (hormoon) van de vrouw. Ga naar de huisarts voor meer informatie over menstruele migraine.

Reageer op: "Hoofdpijn tijdens menstruatie: is dat normaal?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk