Klemmen met je kaken: kaakklemmen of bruxisme
Wanneer er krachtig met de kaken wordt geklemd wordt dat kaakklemmen of bruxisme genoemd. Bij kaakklemmen druk je de kiezen of tanden op elkaar, ook wanneer je niet kauwt. Bruxisme kan zowel overdag als in de nacht plaatsvinden en gaat vaak gepaard met tandenknarsen. Bij heftig kaakklemmen kun je overdag vermoeid zijn en hoofdpijn krijgen in de ochtend.
Wat is kaakklemmen?
Het klemmen met de kaken wordt kaakklemmen genoemd. In de literatuur staat het ook wel bekend als bruxime en komt bij mensen voor wanneer ze bijvoorbeeld stress ervaren. Het klemmen met de kaken kan worden gezien als een automatisme met vervelende gevolgen.
Kaakklemmen en vermoeidheid
Bruxisme kan vermoeidheid teweegbrengen. Ten eerste is het kaakgewricht vermoeid van het constante klemmen. Vaak wordt er krachtig geklemd met de kaken. De tanden worden dan hard opelkaar gedrukt. Ook de kiezen worden hard op elkaar gedrukt, met name in de nacht. Ook overdag kunnen mensen gaan tandenklemmen. De kiezen worden dan zonder oorzaak opelkaar gedrukt. Het gevoel dat ontstaan kan bij mensen die dit doen plezierig zijn. Vermoeidheid treedt ook op wanneer kaakklemmen in de nacht plaatsvindt en er weinig nachtrust ontstaat. In de ochtend kan er hoofdpijn ontstaan met een pijnlijk kaakgewricht.
Wangslijmvlies is beschadigd
Wanneer de wangen aan de binnenkant vaak zijn beschadigd, dan is de kans groot dat men in de nacht de kaken op elkaar klemt. Vaak komt de binnenkant van de wang namelijk tussen de kiezen en tanden terecht. Wanneer er vervolgens hard wordt geklemd, beschadigt het wangslijmvlies.
Tanden zijn versleten
Mensen die langdurig kaakklemmen merken dat de tanden sneller slijten. Tandenknarsen en kaakklemmen gaan vaak gepaard. De kiezen en hoektanden kunnen eveneens zijn afgesleten.
Waarom kaakklemmen?
Het drukken van de kaken op elkaar ontstaat doordat men stress ervaart. Stress doet soms vreemde dingen met mensen. Het klemmen van de kaken is daar één van. Bij een grote hoeveelheid aan stress kan men ook overdag gaan kaakklemmen, met name wanneer men in gedachten is verzonken.
De tandarts constateert bruxisme
Weet je niet of je last hebt van kaakklemmen? In dat geval kan de tandarts uitsluitsel bieden. De tandarts kan vaak al in één oogopslag zien of de tanden zijn beschadigd door het klemmen met de kaken.
Wat kun je doen tegen bruxisme?
De tandarts kan een speciaal bitje maken die tijdens het slapen de tanden beschermen. Het bitje moet precies passen, anders is de kans op knarsen en klemmen groter. Daarnaast is het belangrijk om stress te verminderen. Stress is namelijk de grootste boosdoener van kaakklemmen.
Het klemmen met de kaken is een tik geworden
Wanneer stress lang aanhoudt en er niets wordt gedaan aan het kaakklemmen, dan kan het klemmen met de kaken een tik worden, een soort automatisme die op meerdere momenten per dag wordt uitgevoerd, veelal onbewust. Het is belangrijk om de huisarts te waarschuwen. Zo kan het kaakgewricht beschadigen en sneller slijten wanneer er vaak en veel met de kaken op elkaar wordt geklemd.
Bruxisme zelf onderzoeken
Je kunt zelf onderzoeken of je last hebt van bruxisme. Word je in de ochtend vaak wakker met een vermoeide kaak? Heb je last van hoofdpijn in de ochtend of ervaar je een wollig en duf gevoel in je hoofd? Doet je kaakgewricht pijn? Je kunt dit testen door zacht te drukken op de huid bij het kaakgewricht. Pijnlijk? In dat geval kan het zijn dat je in de nacht veel met de kaken klemt. Ook bij tandenknarsen worden de genoemde symptoom ervaren.
Overdag met kaken klemmen
Mensen hoeven niet altijd overdag met de kaken te klemmen. Het komt dus ook voor dat overdag de kaken stevig op elkaar worden geklemd, zonder dat dit nodig is om bijvoorbeeld te eten. Overdag kaakklemmen is het gevolg van een langere tijd in de nacht klemmen. De handeling is in dat geval een soort automatisme geworden.
Kiezen drukken na een tandarts bezoek
Het kan voorkomen dat men begint met tandenknarsen en/of kaakklemmen na een bezoek aan de tandarts. Wanneer er bijvoorbeeld een gaatje wordt gevuld in de kies, en het vulmateriaal niet goed is weggesleten door de tandarts, dan kan men dat zelf, vaak onbewust, proberen te verhelpen door de kiezen te klemmen en te wrijven. Vaak probeert het lichaam dat in de nacht. Het gevoel van een niet symmetrische kaakuitlijning is dan zo vervelend dat het lichaam het zelf probeert op te lossen. Zelfs bij zeer kleine oneffenheden ontstaan na een tandarts bezoek kan het kaakklemmen doen triggeren.