Krijgt mijn baby een dubbel ooglid / oogplooi?
Vraag jij je ook wel eens af hoe je baby er straks uit komt te zien? Krijgt je baby de kenmerken van de moeder of juist meer van de vader? Welke eigenschappen zijn dominant en welke juist recessief? Het is bekend dat bijvoorbeeld de donkere bruine oogkleur dominant is over lichte ogen. Dit is tevens één van de redenen waarom bruine ogen zo vaak voorkomen. Hoe zit het eigenlijk met een dubbel ooglid of een oogplooi? In veel Aziatische landen heeft men geen oogplooi, in Nederland is dat wel het geval. Krijgt je baby ook een dubbel ooglid?
Aziaten en ooglid
Iedereen weet natuurlijk dat Aziaten andere ogen hebben dan Nederlanders. Een typisch Nederlands oog is blauw van kleur, amandelvormig en heeft een dubbel ooglid of een oogplooi. Er is bij Nederlanders dus een plooi te zien langs de bovenrand van het bovenste ooglid. Een dubbel ooglid is niet alleen bij Nederlanders te zien. Bij veel andere volkeren in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Oceanië is een dubbel ooglid de standaard. Voornamelijk de landen in Azië hebben geen dubbel ooglid. Niet voor niets wordt het ontbreken van een dubbel ooglid daarom ook wel een Aziatisch ooglid genoemd.
Mijn partner heeft geen dubbel ooglid
Wanneer jij en je partner in verwachting zijn van een baby, dan is dat natuurlijk erg leuk en spannend. Het is misschien voor stellen afkomstig uit verschillende landen nog wel spannender. Hoe komt de baby er straks uit te zien? Krijgt de baby de ogen van de vader en de huidskleur van de moeder? Hoe zit het met haarkleur, vorm van de neus en bijvoorbeeld de oogkleur? Hoe de baby er uit komt te zien heeft te maken met genen en erfelijkheid. Een baby krijgt gekopieerde genen van zowel de vader als de moeder. Het is natuurlijk onmogelijk dat alle genen ook tot uiting kunnen komen bij de baby. Er moet daarom een keuze worden gemaakt. Bepaalde genen zijn van nature dominanter dan andere genen. Zo zijn de genen voor de bruine oogkleur bijvoorbeeld dominanter dan genen voor lichte ogen.
Wel of geen dubbel ooglid?
Het is niet te zeggen of te voorspellen of een baby wel of geen dubbel ooglid zal krijgen. Als beide ouders een dubbel ooglid hebben, dan is de kans bijna honderd procent. Het is wel zo dat Aziatische kenmerken zeer sterk zijn. Dit betekent dus dat een plat gezicht, donker stijl haar, donkere ogen en het ontbreken van een dubbel ooglid dominante kenmerken zijn. Kinderen van gemixte ouders vertonen met name de niet typisch Nederlandse kenmerken.
Kinderen van ouders met verschillende achtergronden
Er zijn een aantal uiterlijke kenmerken die het niet makkelijk hebben wanneer ouders van verschllende achtergronden kinderen krijgen. Of dit jammer en/of een slechte ontwikkeling is valt natuurlijk nog maar te betwijfelen. Nederlanders vertonen vooral veel recessieve kenmerken. Je moet dan denken aan blond haar, een witte huidskleur en lichte ogen. Deze kenmerken zijn allemaal recessieve kenmerken en komen nauwelijks tot uiting bij de volgende generatie. De volgende combinaties geeft een indruk van de kenmerken die tot uiting zullen komen.
- Vader is Afrikaans (Kenia) en moeder is Nederlanse: het kind krijgt zeer waarschijnlijk een donkere huidskleur, donker kroes haar en donkerbruine ogen.
- Vader is Indonesisch en moeder is Zweeds: het kind krijgt zeer waarschijnlijk een getinte huidskleur, donker stijl haar en donkerbruine ogen.
- Vader is Chinees en moeder is Duits: het kind krijgt zeer waarschijnlijk een lichte huidskleur, donker stijl haar en donkerbruine ogen.
Hoe een kind van ouders met verschillende achtergronden er uiteindelijk uit komt te zien is niet met zekerheid te zeggen. Het is dus altijd een verrassing welke kenmerken tot uiting zullen komen.