Vaginale afscheiding: zwangerschap

Zwangerschap Zwangerschap

De zwangerschap kan verrassende en bijzondere momenten met zich meebrengen, echter horen er ook wat minder leuke kwaaltjes bij waar niet iedereen even openhartig over spreekt. Een kwaaltje dat bij zwangere vrouwen op kan treden is het lekken van vaginale afscheiding. Normale vaginale afscheiding heeft een wittige kleur, ruikt nauwelijks en voelt slijmerig/plakkerig aan. Zwangere vrouwen kunnen meer vaginale afscheiding ontwikkelen. Soms is het zoveel dat het kan lijken op vruchtwater. Paniek of valt het allemaal wel mee.

Vruchtwater of afscheiding?

Zoals je misschien al wel weet heeft vaginale afscheiding een heel ander textuur dan vruchtwater. Vruchtwater is vaak troebel (denk aan de witte vlokken) en ruikt zoetig. Sommige mensen vinden vruchtwater ook weeïg ruiken. Vaginale afscheiding ruikt normaal gesproken niet weeïg. Vruchtwater plakt ook niet en is niet slijmerig. Wie twijfelt of het nou vruchtwater of vaginale afscheiding is kan dat zelf testen door de fluor (vocht) tussen wijsvinger en duim te plaatsen. Als het plakt (ook al is het maar een beetje) dan is het in bijna alle gevallen vaginale afscheiding.

Heb ik een infectie?

Zwangere vrouwen zijn gevoeliger voor infecties dan niet zwangere vrouwen. De zuurtegraad van de vagina verandert namelijk als de vrouw zwanger is. Dit betekent dat bepaalde bacteriën die normaal gesproken goed voor je zijn (bacteriën die andere schimmels en bacteriën tegenhouden) opeens minder goed hun werk kunnen doen. Schimmels en dergelijke krijgen dan opeens de kans om zich te verspreiden. Een vaginale infectie is snel te ontdekken. Ten eerste ruikt afscheiding dat door een schimmel (gist) of bacterie is veroorzaakt erg onaangenaam. Ten tweede is de kleur van de afscheiding veelal verdacht. Denk aan een groen-gelige afscheiding of juist een yoghurt kleurige afscheiding. Wanneer de vagina tevens jeukt of pijnlijk aanvoelt is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Heb ik een SOA?

Vaginale afscheiding kan ook duiden op een SOA. Wanneer vaginale afscheiding, jeuk en pijn bij het plassen plotseling is ontstaan na het onveilig vrijen moet er ook gedacht worden aan een SOA. Een SOA is een infectieziekte. De ziekte wordt makkelijk overgedragen tijdens het onveilig vrijen. Deze ziektes bestaan voornamelijk uit virussen, bacteriën en parasieten. Deze virussen/bacteriën en parasieten worden overgedragen via bloed/sperma en vaginaal vocht. Tevens is het mogelijk dat een soa wordt overgedragen via huid op huidcontact. De volgende SOA's kunnen vaginale afscheiding veroorzaken (ook wanneer u zwanger bent).

  • Chlamydia (afscheiding uit de vagina)
  • Gonorroe (geelgroene afscheiding)
  • Herpes genitalis (afscheiding bij de 2e fase van de ziekte)
  • Trichomonas (schuimende, stinkende, groengele/grijswitte afscheiding)
  • Candida (geen SOA, wel seksueel overdraagbaar)
  • Bacteriële vaginose (geen SOA, wel seksueel overdraagbaar)

Bij twijfel is het altijd verstandig om de huisarts in te schakelen. Wanneer je liever niet naar de huisarts gaat (privé reden) is het ook mogelijk om anoniem een afspraak te maken bij een SOA kliniek / GGD.

Laatst aangepast op zaterdag, 04 november 2017 10:25

Reageer op: "Vaginale afscheiding: zwangerschap"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk