Zwanger en vreselijk vermoeid: is dat normaal?

Zwanger en moe Zwanger en moe

Vrouwen die zwanger zijn hebben wel eens last van vreselijke vermoeidheid. De vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht en is in principe vrij normaal maar wanneer de vermoeidheid lange tijd aanhoudt is er misschien meer aan de hand. Vermoeidheid begint vaak aan het begin van de zwangerschap. In deze periode vinden er allerlei processen plaats in het lichaam van de vrouw waardoor het sterk en snel vermoeid raakt. Rond de 14e week van de zwangerschap voelen zich vrouwen doorgaans een stuk beter.

Zwanger en ontzettend moe

Vrouwen die in het begin van hun zwangerschap zitten zijn vaak erg uitgeput. Het vermoeid gevoel verdwijnt meestal rond een week of 14. Na de 14e week zie je opeens een heel ander patroon. Zwangere vrouwen krijgen dan opeens het gevoel dat ze heel de wereld aan kunnen. Wie erg uitgeput en vermoeid is in de eerste 14 weken van de zwangerschap kan hier beter aan toe geven. Wie dat niet doet kan daar hinder aan ondervinden.

Toegeven aan je vermoeidheid

Het is natuurlijk ook helemaal niet zo vreemd dat je moe bent geworden. Je lichaam is druk bezig met allerlei belangrijke processen. Wat je dus het beste kunt doen is gewoon toegeven aan je vermoeidheid. Laat alles even voor wat het is en focus je op de zwangerschap. Een zwangerschap is een verandering in je leven. Niet zo maar een klein veranderingetje maar een zeer ingrijpende gebeurtenis. Neem dit dus ook nooit te licht op en plan van te voren alles. Het advies is altijd om hier met je partner over te praten. Maak je vermoeidheid dus zo bespreekbaar. Iemand die niet zwanger is weet vaak niet wat zwangerschapsvermoeidheid precies inhoudt.

De vermoeidheid blijft aanhouden

Wie na de 16e week nog altijd erg vermoeid is moet altijd even naar de huisarts gaan. De meeste mensen krijgen dan een bloedonderzoek om te controleren op bloedarmoede. Wanneer er geen bloedarmoede is geconstateerd kan er overlegd worden met de huisarts wat het beste gedaan kan worden. Als mogelijke oplossing kan er gedacht worden aan een vitamine preparaat. Let er dan wel op dat je juiste vitaminen en mineralen inneemt speciaal afgestemd op de zwangere vrouw.

Taakverdeling veranderen

Een pilletje slikken tegen vermoeidheid lijkt natuurlijk een wondermiddel maar het is nooit wetenschappelijk bewezen dat multivitaminen echt helpen om vermoeidheid weg te nemen. Wat beter werkt is je lifestyle eens onder de loep te nemen en kijken of daar nog iets kan veranderen. Vrouwen in Nederland werken meestal parttime maar wie zwanger is kan beter en stapje terug doen. Je lichaam is snel vermoeid en vraagt om rust. Een drukke baan, de boodschappen doen, stofzuigen, afwassen, in de tuin werken en het huis schoonmaken zijn klussen die de partner beter op zich kan nemen als de vrouw zwanger is. Natuurlijk betekent een zwangerschap ook weer niet dat je helemaal niks meer kan. Houd het altijd altijd bespreekbaar en herken je grenzen op tijd.

Reageer op: "Zwanger en vreselijk vermoeid: is dat normaal?"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk