Wat voor werk doet een pedicure?

Wat voor werk doet een pedicure?

Wat voor werk doet een pedicure precies? Om te onderzoeken wat een pedicure precies doet heeft mensenlichaam.nl een aantal vragen gesteld aan een professionele pedicure. Wat houdt het werk precies in, wat voor soort mens moet je zijn om het werk goed te kunnen uitoefenen, welke kwaliteiten moet je bezitten en is het werk ook leuk? Hoe word je eigenlijk pedicure en hoe begin je een eigen pedicurepraktijk? Lees hier een interview met de pedicure.

Interview met een pedicure

Een pedicure is een specialist op het gebied van voeten en voetverzorging. De pedicure kan verschillende wonden verzorgen, eelt verwijderen en de voeten in top conditie brengen. Een pedicure word je door een opleiding te volgen aan een instituut. Na het behalen van je diploma is het mogelijk om je extra te verdiepen. Je kunt bijvoorbeeld certificaten halen voor de verzorging van de reumatische voet en/of de diabetische voet. Het is tevens mogelijk om medische pedicure te worden. Een medische pedicure mag gecompliceerde wonden ook behandelen. In Nederland hebben veel pedicures een eigen praktijk. In dit artikel lees je een interview met een professionele pedicure. 

Wilde u altijd al pedicure worden?

Nou nee. Ik heb er eigenlijk nooit echt bij stil gestaan om pedicure te worden. Ik was wel altijd werkzaam in de zorg maar daar verloor ik mijn interesse op den duur een beetje. Ik wilde iets anders maar wist niet precies wat. Ik heb toen een aantal banen gehad die eigenlijk niets met het pedicurevak nodig hadden. Op een dag zag ik iets op de televisie over het pedicurevak en wilde er meer over weten. Ik ben toen op het internet gaan kijken naar opleidingen in de buurt en ontdekte dat er een instituut was waar ik terecht kon. Ik heb mij toen direct aangemeld.

Was de opleiding een uitdaging?

Ik heb de opleiding versneld kunnen afronden. Normaal gesproken duurt de opleiding twee jaar. Ik heb er ongeveer een jaar over gedaan. De opleiding was best wel pittig. Je leert niet alleen van alles over voeten. Je moet ook heel veel weten over bijvoorbeeld de opbouwe van cellen en andere medische zaken. Je leert over de botten in de voet en over de huid. Natuurlijk leer je heel goed hoe je weefsel moet snijden en verzorgen. Het vak draait immers vooral om het verzorgen van de voet (huid).

Wat bent u na de opleiding gaan doen?

Ik ben direct begonnen met het inrichten van mijn praktijk. Ik heb een praktijk aan huis. Dit was een bewuste keuze want ik wilde graag zo dicht mogelijk bij mijn huis werken. Een praktijk aan huis kan bijna niet dichter natuurlijk, ideaal! Ik kon alles zelf inrichten en zelf de keuzes maken. 

Hoe bent u begonnen met het bouwen van een praktijk?

Ik heb zoveel mogelijk hulp gekregen van familie en vrienden. Ze hebben mij geholpen met het bouwen van mijn praktijk en kwamen met advies. Ik had ook wel echt hulp nodig want alleen had ik nooti kunnen doen. Je bent naast pedicure natuurlijk ook echt een ondernemer. Je moet van heel veel zaken wel iets af weten. Je moet dan denken aan de marketing, de financiële kant en natuurlijk ook wel iets over het inrichten van een praktijk. Je moet weten was je allemaal nodig hebt en wat je allemaal moet inslaan. Je moet precies weten wat je nodig gaat hebben. Tijdens het inkopen kan dit best wel lastig zijn.

Heeft u veel moeten investeren?

Een eigen praktijk beginnen is een behoorlijke investering. Veel producten waar je mee werkt zijn erg duur. Je moet dan denken aan een stoel waar de klant in kan zitten, een bureau of toonbank, een kassa, je messen en tangen, kastruimte en eigenlijk alles wat er in een praktijk hoort. Alles wat je in mijn praktijk ziet heeft wel iets gekost en moest dus uit mijn portemonnee komen. Het was best wel een gok om hier aan te beginnen want je weet nooit helemaal zeker of je wel voldoende klanten krijgt. 

Liep het direct storm of moest u lang wachten op de eerste cliënten?

In het begin ging het best wel snel. Ik kreeg al snel heel veel klanten en moest op den duur zelfs klanten weigeren. Ik kreeg met name veel klanten toen ik begon met adverteren. Ik heb geadverteerd in lokale bladen en ook veel via mond op mond reclame. Het ging als een lopend vuurtje. Toen de recessie op zijn hoogtepunt was heb ik wel vernomen dat klanten minder vaker kwamen en minder snel weer een afpsraak wilden maken. Dat was wel erg jammer want dat betekent ook vaak dat de voeten weer zijn verslechterd.

Heeft u ook extra certifacten gehaald?

Ja. Ik heb deelcertifacten voor de reumatische en diabetische voet. Ik heb zoveel mogelijk bijgeleerd omdat ik iedereen wil helpen. Het is soms wel moeilijk om een speciale voet te behandelen. Elke voet is weer anders maar daar heb ik natuurlijk ook voor geleerd. Klanten lopen altijd tevreden uit mijn praktijk. Gelukkig komen ze ook altijd wel weer.

Gaat u in de toekomst uitbreiden?

Ik heb nog geen uitbreidingsplannen. Als ZZP'er is het sowieso moeilijk om uit te breiden want je bent maar alleen. Ik heb één paar handen waar ik mee werk dus ik kan niet meerdere mensen tegelijk helpen. Als ik zou willen uitbreiden dan moet ik mensen inhuren. Dat doe ik liever niet in deze economische tijden.

Bent u tevreden met het salaris?

Ik mag zeker niet klagen maar ik moet er wel bij vertellen dat klanten het vak als pedicure vaak een beetje onderschatten. Klanten denken vaak dat de pedicure alleen maar nagels knipt. Dit is zeker niet waar. Het werk als pedicure is best wel vermoeiend en arbeidsintenstief. Tevens hebben veel klanten vaak zwaar verwaarloosde voeten die je weer gezond en beter moet maken. Dit is een behoorlijke uitdaging.

Laatst aangepast op dinsdag, 31 oktober 2017 16:10

Reageer op: "Wat voor werk doet een pedicure?"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk