Het gemiddeld inkomen van een HBO afgestudeerde

Salaris na studie? Salaris na studie?

Ben jij ook zo benieuwd wat het gemiddeld inkomen of het gemiddeld salaris is van een HBO afgestudeerde? Welke beroepen in welke branche zorgt voor meer inkomen en waarom is dat eigenlijk zo. Met welke beroepen word je rijker dan met andere beroepen en verdien je als HBO'er nou eigenlijk altijd meer dan een MBO'er. Is het verstandig om verder te studeren naar de universiteit? Wat is het gemiddeld inkomen van een afgestudeerde HBO'er en weet wat je straks waard bent op de arbeidsmarkt! Ontdek hier hoeveel geld jij straks in je portemonnee hebt zitten.

Salaris en geld dat hoort bij een HBO opgeleide

In Nederland zijn er veel mensen die kiezen voor een HBO studie aan een hogeschool. Een HBO studie volgt logischerwijs op een HAVO diploma. Toch zijn er ook mensen die van het VWO komen. Daarnaast is er een groep die doorstromen van het MBO naar een HBO studie. Een HBO studie is een combinatie van praktijk en theorie. De nadruk ligt echter met name op theorie. In de laatste jaren wordt vaak meer ingegaan op de praktijk en moet er een stage worden gelopen bij een bedrijf of instelling. Het salaris van een HBO'er is gekoppeld aan de werkstress, werkdruk en moeilijkheidsgraad van het werk. Ook niches en complexe banen zorgen voor een hoger salaris. Hoe waardevoller (en zeldzamer je kennis, vaardigheden), hoe hoger je salaris.

Hoog salaris? Denk aan ICT! 

HBO verpleegkundige: waar blijft mijn HBO salaris?!

Wie zich specialiseert in een functie waar weinig mensen verstand van hebben kan bijna altijd een hoger salaris verwachten. Denk bijvoorbeeld aan ICT functies of technische functies. Weinig mensen hebben verstand van dit soort zaken waardoor de functies (de werkzaamheden) van deze mensen hoger wordt gewaardeerd. Hoe zeldzamer iets is, hoe waardevoller iets wordt bevonden. In Nederland zijn er ontzettend veel verpleegkundigen aan het werk. Niet alleen op HBO niveau. Op elk niveau vind je wel een verplgeegkundige. Het salaris zal daardoor automatisch worden gedownsized. Het bruto salaris is als volgt.

Let op! Het gaat hier om een bruto salaris. Dit betekent dat alle belastingen en premies hier nog van worden afgetrokken! Het netto salaris (het geld dat op je bankrekening wordt gestort) ligt een stuk lager.

 • Salaris HBO verpleegkundige fulltime: €1.735,- per maand (bruto)

Laat dit salaris je niet direct afschrikken. Hoe langer je bij een bedrijf/instelling/ziekenhuis werkt, hoe hoger het salaris zal worden. Het salaris van een zeer ervaren HBO verpleegkundige kan oplopen naar een bruto bedrag van ongeveer €3.370,- per maand. Uiteraard geldt dit salaris voor een select aantal verplgeegkundigen. 

HBO toegepaste psychologie: een soort van psycholoog met een bijpassend salaris

Veel mensen zijn geïnteresseerd in psychologie. Ook niet zo verwonderlijk want het leven om ons heen is allemaal psychologie. Hoe gaan mensen met elkaar om en waarom doen we met z'n allen soms zo ontzettend onlogisch. Waarom maken mensen ruzie en waarom raken mensen verslaafd aan bijvoorbeeld drugs. Een toegepaste psycholoog houdt zich ook bezig met coachen en personeelsselectie. Hoe leuk dit ook klinkt: er hangt een gigantische schaduw over de HBO toegepaste psycholoog. Die schaduw komt van de universiteit. Op de universiteit bestaat er een enorm populaire studie genaamd WO Psychologie. Deze studie is op alle vlakken superieur aan de HBO versie. Het salaris van een HBO psycholoog zal daarom een stuk lager liggen dan die van de WO psycholoog. Dit heeft de volgende redenen:

 • Er zijn eigenlijk al veel te veel WO psychologen waardoor HBO toegepaste psychologen niet nodig zijn
 • Het salaris van een WO psycholoog is al aan de lage kant. Het salaris van een HBO psycholoog zal daarom nog lager zijn
 • De toegevoegde waarde van een HBO psycholoog is praktisch verwaarloosbaar

Hoe zit het met het salaris van een afgestudeerde HBO'er met de studie toegepaste psychologie? Ontdek hier de bruto salarissen.

 • Salaris HBO toegepaste psychologie fulltime: €2.660,- per maand (bruto)
 • Salaris HBO toegepaste psychologie fulltime en zeer ervaren: €5.835,- per maand (bruto)

Let op! Denk niet dat bovenstaande salarisindicaties voor iedereen ook daadwerkelijk voor jou zal gelden. Er zijn veel mensen (net afgestudeerden) die geen werk kunnen vinden in het vakgebied. Er is namelijk bijna geen werk voor een HBO toegepaste psycholoog. Dit betekent dat afgestudeerden vaak ver onder het niveau aan het werk zijn. Denk bijvoorbeeld aan callcenter werk (vmbo niveau). Het salaris ligt, vanzelfsprekend, dan een stuk lager.

HBO fysiotherapeut: leuke studie, maar nog veel leuker als er werk zou zijn

Door de economische crisis zijn er veel banen verloren gegaan. Mensen in Nederland stellen zorg uit of gaan helemaal niet meer naar een instelling of praktijk voor de juiste zorg die ze eigenlijk nodig hebben. Een fysiotherapeut houdt zich bezig met het menselijk lichaam. Hoe bewegen we en hoe kunnen we onze houding verbeteren zodat pijn kan worden verminderd. Studenten die kiezen voor de opleiding fysiotherapeut doen dat vaak omdat ze de medische kant heel erg leuk vinden. Er wordt vaak gezegd dat fysiotherapeuten wel werk krijgen na de studie. In praktijk valt dat erg tegen. Waaorm is dat eigenlijk?

 • Fysiotherapie wordt zeer beperkt vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Mensen moeten de behandelingen dus vaak zelf betalen
 • Er zijn in Nederland veel te veel afgestudeerde fysiotherapeuten
 • Een eigen praktijk beginnen is een mogelijkheid voor een fysiotherapeut. Dit brengt echter wel veel risico met zich mee
 • Er is veel concurrentie van de universiteit: denk aan de superieure opleiding WO Bewegingswetenschappen

Wat is het salaris van een HBO fysiotherapeut die wel aan het werk komt? Ontdek hier het salaris dat je kunt verwachten bij een fulltime aanstelling.

 • Salaris HBO fysiotherapeut fulltime: €1.990,- per maand (bruto)
 • Salaris HBO fysiotherapeut fulltime en zeer ervaren: €3.800,- per maand (bruto)

Misschien denk je dat het salaris eigenlijk best wel aan de hoge kant is! Misschien droom je al van een mooie baan als fysiotherapeut en het geld dat op je rekening wordt gestort. Een leuke baan en ook nog eens een leuk salaris! Helaas is dat voor veel afgestudeerde fysiotherapeuten wel een valse droom. In veel gevallen kunnen mensen geen werk vinden op het niveau en in het vakgebied. Dit is een probleem voor bijna alle hoger opgeleiden die net zijn afgestudeerd (zowel HBO als WO). Er zijn veel te veel hoger opgeleiden en is er veel te weinig werk op dat niveau. Houd hier rekening mee!

Een lijst met salarisindicaties voor HBO afgestudeerden

Hoeveel ga jij verdienen als je een baan vindt op HBO niveau en in je vakgebied? Kijk snel wat je eventueel kunt verwachten! Kijk wel goed naar het woordje netto. Dit betekent dat alle premies en belastingen van je salaris zijn verwijderd. Het netto bedrag is het geldbedrag dat op je bankrekening wordt gestort. Een bruto salaris is altijd meer dan een netto salaris. Uiteraard is dat niet geheel onlogisch...

Beroep / studie HBO niveau Salaris per maand netto fulltime
Dans € 1.100,-
Autotechniek € 1.759,-
SBMR (small business retail management) € 1.650,-
Accountancy € 1.560,-
HLO (hoger lab. onderwijs) € 1.500,
Muziek opleiding € 1.050,-
Journalistiek € 1.450,-
PABO € 1.500,-
Communicatie € 1.250,-

Wees op de hoogte van de laatste salaris indicaties als je gaat solliciteren bij een bedrijf. Soms komen bedrijven met een zeer laag voorstel. Het kan verstandig zijn om te onderhandelen over je salaris. Kom wel met goede argumenten waarom jij meer moet verdienen dan het bedrijf wil bieden. Studenten met een technische opleiding verdienen doorgaans meer dan studenten die een alfa studie volgen (dans, muziek). Dit heeft te maken met het praktische nut en de schaarste / krapte op de arbeidsmarkt. 

Heb je vragen over jouw salaris? Wil je het salaris weten van een bepaald beroep? Stel je vraag in het reactieformulier onder dit artikel.

Laatst aangepast op woensdag, 17 augustus 2016 15:33

Reageer op: "Het gemiddeld inkomen van een HBO afgestudeerde"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk