Recept voor kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes

Gebakken kniepertjes Gebakken kniepertjes

Kniepertjes worden met name gegeten tussen kerst en oud en nieuw. De lekkere en krokante koekjes worden ook opgerold gegeten. Ze worden opgerold meestal nieuwjaarsrolletjes genoemd. De platte kniepertjes zijn erg populair in Drenthe en Groningen. Ook in de andere delen van Nederland worden kniepertjes steeds populairder. Hoe maak je zelf deze lekkere koekjes? Hoe maak je nieuwjaarsrolletjes en welke ingrediënten heb je allemaal nodig. Ontdek hier het recept dat je nodig hebt voor de heerlijke kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes!

Hoe maak je kniepertjes?

Een kniepertje is een plat koekje dat gebakken wordt met een wafelijzer. Deze lekkere platte koekjes worden meestal gegeten rond Oud en Nieuw en worden bij alle gelegenheden wel gegeten. Ze worden het meest gegeten bij een kopje thee. Wanneer ze worden opgerold heb je een nieuwjaarsrolletje. Natuurlijk is de smaak dan niet veel anders. Opgerolde kniepertjes worden meestal versierd met slagroom. Een plat kniepertje kent die traditie niet. Hoe maak je deze lekkere koekjes nou eigenlijk? Wat heb je allemaal nodig?

Kniepertjes zijn heerlijk!

Benodigdheden om nieuwjaarsrolletjes te maken

Je hebt natuurlijk wel het één en ander nodig. Wil je snel weten wat je allemaal nodig hebt? Lees dan het volgende aandachtig door! Zorg dat je de volgende benodigheden hebt om kniepertjes te kunnen maken:

 • Een wafelijzer
 • Een kom
 • Houten pollepel

Met deze benodigdheden kun je aan de slag. Je hebt natuurlijk wel de ingrediënten nog nodig. Wees gerust: het maken van een kniepertje is heel makkelijk.

Ingrediënten om lekkere kniepertjes te maken

Je hebt niet heel veel nodig. Zorg dat je de volgende ingrediënten in huis hebt gehaald:

 • Kaneel (halve theelepel)
 • Bloem (250 gram)
 • Ei (1 ei)
 • Boter (125 gram)
 • Suiker (200 gram)
 • Eventueel een beetje vanille

Met deze ingrediënten kun je een heerlijke beslag maken. Hoe je dat precies doet lees je verder in dit artikel. Zorg in elk geval wel dat je alles in de supermarkt gekocht hebt. Het is zeer vervelend en frustrerend als je niet alles al in de keuken hebt staan.

Bereidingswijze

Zorg dat je 1.5 dl water in een kom giet. Verwarm het water wel een beetje (lauw). De suiker laat je in het water oplossen. De boter Die je hebt (125 gram) laat je vervolgens smelten in het lauwe suikerwater. De boter smelt als het ware in het water. Vervolgens ga je de bloem zeven en roer je de overige ingrediënten bij de bloem. Het losgeklopt ei, kaneel en je suikerwater mengsel roer je dus bij de bloem. Er ontstaat zo een deeg. Het deeg laat je even een nachtje rusten in de koelkast. 

De volgende dag kun je de kniepertjes afmaken. Je gebrukt een verhitte wafelijzer om de koekjes te bakken. Je moet natuurlijk wel beide helften van de wafelijzer goed invetten. Als je dat niet doet blijft de knieper plakken en brand het aan. Gebruik een klein bolletje deeg om een kniepertje te maken. De meeste mensen gebruiken een bolletje ter grootte van een kleine mandarijn. Bekijk zelf wat je het prettigst vindt. 

 • Gebruik een wafelijzer
 • Gebruik de hoogste stand
 • Laat het deeg ongeveer 2 minuten bakken tussen de ijzer

Als je nieuwjaarsrolletjes wilt hebben, ga dan na het bakken je kniepertje direct wikkelen om een rond object. Gebruik bijvoorbeeld een dikke houten pollepel. Na het bakken heb je de lekkerste traktatie op tafel tijdens Oud en Nieuw! Ook na de feestdagen kunnen ze eigenlijk prima. Kniepertjes zijn altijd heerlijk!

Heb je vragen over dit recept? Laat het weten in het reactieformulier onder dit artikel.

Laatst aangepast op dinsdag, 10 januari 2017 13:13

Reageer op: "Recept voor kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk