Wat zegt een handtekening over je persoonlijkheid?

Handtekening Handtekening

Kijk eens goed naar je eigen handtekening. Bevat je krabbel veel ronde lijnen of is het meer hoekig? Het kan ook zijn dat er een bepaalde helling in zit. Staat jouw handtekening schuin omhoog? Misschien zet je er zelfs een streep onder, misschien wel twee? Grafologie is het onderzoek naar handtekeningen. Vaak worden er karaktereigenschappen toegekend aan een handtekening. Zegt jouw krabbel iets over jouw persoonlijkheid en wat voor implicaties kan dat hebben. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatie bij een groot bedrijf. Lees hier over jouw handtekening.

Handtekening en persoonlijkheid

Bijna elk mens heeft wel een handtekening. De meeste mensen gebruiken hun eigen naam in een handtekening maar dat hoeft natuurlijk niet. Er zijn geen strikte regels verbonden aan een handtekening. De meeste mensen vinden het echter netjes om zowel voor als achternaam te verwerken. Omdat elk mens een eigen handtekening heeft is het verleidelijk om te denken dat een unieke handtekening een relatie vertoont met de persoonlijkheid. Wat zegt de wetenschap over dit idee. Kan een handtekening iets zeggen over jouw karakter?

Grafologie: leer van de handschriften

Handschriften en handtekeningen zijn vooral interessant voor mensen die zich bezighouden met grafologie. De grafologie wordt ook wel de leer van de handschriften genoemd en probeert een analyse te maken van de verschillende stijlen. Denk bijvoorbeeld aan een hoekig handschrift, een groot handschrift of juist heel klein. Het kan ook zijn dat je heel slordig schrijft.

De grafologie is net als de astrologie een pseudowetenschap en heeft geen echte wetenschappelijke waarde. Dit betekent dat de conclusies van de grafologie niet betrouwbaar en niet valide is gebleken. Toch wordt de grafologie op grote schaal, vooral in Frankrijk, nog altijd gebruikt. Met name bij personeelsselectie is het populair.

Karakter linken aan handschrift

Het menselijk denken bevat soms valkuilen die moeilijk zijn te weerleggen. Denk bijvoorbeeld eens een handschrift van een dokter. Is zijn (of haar) handschrift netjes of juist slordig? Als het vaak voorkomt dat een dokter een slordig handschrift heeft, bezitten mensen met een slordig handschrift dan vaak de kwaliteiten van een dokter? Veel mensen zijn geneigd om dat idee te beamen. Vaak zijn het stereotypen (stigma’s) die bepaalde ideeën tot stand brengen en in leven houden.

 • Een net handschrift wordt vaak geassocieerd met vrouwelijk
 • Een net handschrift met een functie als secretaresse of boekhouding
 • Een net handschrift met een hoge intelligentie
 • Een slordig handschrift met mannelijk
 • Een slordig handschrift met vakjargon
 • Een hoekig handschrift met mannelijk
 • Een hoekig handschrift met dominantie
 • Een rond handschrift met vrouwelijk
 • Een rond handschrift met kinderlijk
 • Een klein handschrift met introversie
 • Een groot handschrift met extraversie

Wat voor handtekening heb jij?

Het is altijd erg leuk om je eigen handtekening te vergelijken met de handtekening van bijvoorbeeld je vader, je moeder of je broer. Veel jong volwassenen hebben een handtekening waar ze niet heel erg blij mee zijn. Ze vinden hun eigen handtekening te kinderlijk en te simpel. Een handtekening is vaak bedacht in de puberjaren. In de meeste gevallen zit een voorletter en je achternaam verwerkt in de handtekening en veelal is er maar weinig creativiteit gestopt in een handtekening.

Een nieuw handtekening bedenken

Mag je eigenlijk opeens een nieuw handschrift bedenken en toepassen? Wat zijn de regels? Een nieuw handtekening mag natuurlijk altijd. Probeer echter wel een vaste handtekening te maken. Een handtekening die je over 50 jaar nog altijd gebruikt. Let wel dat een nieuw handtekening kan zorgen voor problemen met oude ondertekende documenten waar je oude handtekening op staat vermeld. 

De regels voor een handtekening

Er zijn geen vaste regels voor een handtekening. Een handtekening heeft als doel dat jij het eens bent met bijvoorbeeld een document. Denk bijvoorbeeld aan een huurovereenkomst. Een anderl doel is dat het een onderdeel van je identiteit is. Jij laat met je handtekening zien dat je echt bent. Denk bijvoorbeeld aan een handtekening op  je bankpas en op je paspoort. Een handtekening mag heel groot of juist heel klein zijn. Het belangrijkste is dat jij een handtekening hebt die constant hetzelfde is. Elke week een nieuw handtekening bedenken heeft geen zin.

Reageer op: "Wat zegt een handtekening over je persoonlijkheid?"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk