Wat krijg ik vergoed aan fysiotherapie?

Medical taping Medical taping

Veel mensen vragen zich af hoeveel vergoeding ze krijgen aan fysiotherapie. In Nederland en België hebben veel mensen last van de rug, knie of armen. Het kan dan noodzakelijk zijn om fysiotherapie te volgen. Een behandeling van de fysiotherapeut kan kostbaar zijn en daarom is het verstandig om altijd te kijken hoeveel vergoeding er mogelijk is. In Nederland zit fysiotherapie niet altijd in het basispakket. Alleen mensen met klachten die chronisch van aard zijn komen in aanmerking voor een vergoeding. Wanneer de klacht niet chronisch is komt de vergoeding uit de aanvullende verzekering. Hoeveel vergoeding er voor een fysiotherapeutische behandeling mogelijk is hangt af van de ziektekostenverzekeraar. Wat krijg je vergoed aan fysiotherapie?

Krijg ik fysiotherapie vergoed?

Een behandeling van de fysiotherapeut kan voor veel mensen een uitkomst bieden. De klachten kunnen snel verdwijnen met een aantal sessies behandelingen. In Nederland is het echter zo dat de behandelingen niet altijd vergoed worden. Of de behandelingen vergoed worden hangt af van de type verzekering die men heeft afgesloten. Het gaat dan altijd om de aanvullende verzekering. Alleen mensen met een chronische aandoening komen in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering. Welke aandoening dat precies is weet de fysiotherapeut en is wettelijk vastgesteld.

Fysiotherapie vergoeding uit de basisverzekering

De basisverzekering is een verzekering die elke Nederlander heeft. Iedereen moet zich namelijk verzekeren. De basisverzekering biedt een dekking van de meeste ziektekosten. Deze kosten worden vaak gemaakt in het ziekenhuis of bijvoorbeeld bij de huisarts. De dekking van de zorg die uit de basisverzekering komt is een besluit die door overheid wordt gemaakt. De overheid bepaalt dus wat er wel en niet wordt gedekt vanuit de basisverzekering. De volgende vergoedingen van ziektekosten komen onder andere uit de basisverzekering:

 • Een huisarts consult
 • Bloedafname en onderzoek in een laboratorium
 • Zorg in een ziekenhuis
 • Ziekenhuisopname
 • Ambulancezorg (spoedeisende hulp)
 • Kraamhulp
 • Verloskundige hulp
 • Medicijn kosten van de apotheek

Fysiotherapie wordt alleen vergoed uit de basisverzekering als het gaat om een chronische aandoening. Mensen met multipele sclerose (ms) komen bijvoorbeeld wel in aanmerking. Mensen met reguliere rugklachten of pijn in de knie komen niet in aanmerking. De fysiotherapeut weet of iemand in aanmerking komt voor chronische fysiotherapie.

Ben ik verzekerd voor een behandeling van de fysiotherapeut?

De meeste mensen hebben een aanvullende verzekering. Dit is een verzekering die meer dekking biedt dan alleen de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is een extra dekking bovenop de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is een keuze die mensen kunnen maken. Deze keuze kan men één keer per jaar maken. Tussentijds veranderen van aanvullende verzekering is niet mogelijk. 

Ziektekostenverzekeraars bieden veelal een dekking voor de fysiotherapeut vanuit de aanvullende verzekering. Houd er echter wel rekening mee dat niet alle aanvullende verzekeringen evenveel behandelingen dekt. Een goedkopere aanvullende verzekering dekt vaak maar een aantal behandelingen van de fysiotherapeut. Als u meer behandelingen nodig heeft dan de dekking volgens de verzekeringsvoorwaarden zullen de kosten voor eigen rekening komen. 

Welke ziektekostenverzekeraars zijn er allemaal?

Er zijn een aantal grote verzekeraars waar het mogelijk is om een ziektekostenverzekering af te sluiten. De grote verzekeraars zijn:

 • Menzis
 • Ditzo
 • FBTO
 • OHRA
 • Univé
 • VGZ
 • PNOzorg
 • Agis

De dekking van de basisverzekering is voor alle ziektekostenverzekeraars gelijk. Er is alleen een verschil in de hoogte van de premie en de dekking van de aanvullende paketten. Bij veel verzekeraars is het belangrijk om naar een gecontracteerde fysiotherapeut te gaan. De rekening van de behandeling zal dan rechtstreeks bij de verzekeraar worden gedeclareerd door de fysiotherapeut.

Ik ben het niet eens met de dekking vanuit de basisverzekering

Wat wel en wat niet gedekt wordt vanuit de basisverzekering wordt door de overheid bepaald. Elke Nederlander heeft recht op dezelfde dekking vanuit de basisverzekering. Men kan het niet eens zijn met de dekking vanuit de basisverzekering. Het enige moment om onvrede te uiten over de dekking vanuit de basisverzekering is tijdens de verkiezingen.

Ik ben het niet eens met de dekking vanuit de aanvullende verzekering

Als iemand het niet eens is met de dekking van de fysiotherapie behandelingen vanuit de aanvullende verzekering kan een klant één keer per jaar het pakket wijzigen naar een hoger pakket of naar een ander pakket van bijvoorbeeld een andere ziektekostenverzekeraar. Dit kan aan het einde van het jaar. Wat wel en niet gedekt wordt staat in de polisvoorwaarden. Als een persoon akkoord gaat met de polisvoorwaarden van bijvoorbeeld Menzis, dan gaat die klant ook akkoord met de hoogte van de dekkingen voor de ziektekosten. Als iemand het niet eens is met de hoogte van de dekking, dan zijn de polisvoorwaarden niet goed doorgelezen en had er voor een ander pakket gekozen moeten worden. Klanten van ziektekostenverzekeringen zijn altijd zelf verantwoordelijk voor het goed inlezen van de voorwaarden.

Vergelijk de ziektekostenverzekeringen

Om de beste dekking te vinden die goed past bij de wensen is het altijd belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te lezen. Het is altijd belangrijk om de voorwaarden met elkaar te vergelijken. Ook de hoogte van de premies kunnen behoorlijk van elkaar verschillen.

Reageer op: "Wat krijg ik vergoed aan fysiotherapie?"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk