Lage rugpijn: de oplossing bij rugklachten

Pijn in onderrug Pijn in onderrug

Wat moet je doen bij rugklachten en bij lage rugpijn? Veel mensen hebben last van de rug en weten niet precies wat ze moeten doen om de pijn te stoppen. Vaak hebben mensen al van alles geprobeerd. Denk bijvoorbeeld aan de fysiotherapeut, mensendieck therapie of een operatieve behandeling. De klachten kunnen dermate ernstig zijn dat werk, sport en een normaal leven erg moeilijk wordt. Dagelijks medicijnen slikken tegen rugpijn wordt normaal. Soms zijn mensen ten einde raad. Wat kun je nog doen om de pijn te stoppen? Wat is de oplossing bij rugklachten en bij lage rugpijn? Lees in dit artikel welke mogelijkheden er nog zijn.

Wat is lage rugpijn precies?

De lage rug is meestal de plek waar de pijn zich bevindt. Op die specifieke plek is er vaak ook veel druk waardoor het moeilijk wordt om nog normaal te kunnen bewegen. De lage rug heeft het ook zwaar te verduren. Zeker bij zwaar werk, zware belasting of constante druk kan die plek gevoelig worden. Die specifieke plek kan van binnenuit aangetast worden. Je moet den denken aan de zenuwen die door je ruggenmerg lopen. Ook kun je denken aan spierpijn en zelfs chronische spierpijn. De fysiotherapeut kan bij spierpijn een oplossing bieden.

Wat moet je doen bij lage rugpijn?

Mensen met rugklachten lopen vaak erg lang met de klachten. Eerst gaat men naar de huisdokter om aan te geven dat er klachten zijn. Het traject wordt dan in gang gezet. Een scan in het ziekenhuis laat vaak zien of er sprake is van beklemmende zenuwen. Een zenuw beklemming kan voor ernstige pijn zorgen. Anderzijds kan er ook sprake zijn van spierpijn. Spieren kunnen namelijk ook zorgen voor ernstige pijn in de lage rug. De fysiotherapeut kan ook uitkomst bieden. De therapeut kan namelijk tips geven over het bewegen en kan spieren los maken. Vaak is er sprake van een behandelplan.

Beklemmende zenuwen

Er lopen veel zenuwen door je ruggenmerg. Wanneer zenuwen beklemd raken kan dat pijn opleveren. Deze pijn is erg voelbaar wanneer er bewegingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij het optillen van zware objecten. Als het zeer ernstig is kan de pijn ook voelbaar zijn tijdens het lopen en fietsen. Artsen en doktoren gaan niet altijd direct opereren. Het is meestal beter om niet te opereren omdat de risico's te groot zijn op complicaties.

Gezond leven

Het is belangrijk om gezond te leven. Dit is niet alleen gezond voor je geest, maar ook voor je lichaam. Een gezond levenstijl houdt in dat je gezond eet en voldoende beweging krijgt. Met name voldoende beweging is voor veel mensen niet haalbaar. Veel mensen hebben een zittend beroep en sporten niet. Het lichaam en de spieren kunnen snel verkrampen als er wel beweging plaatsvindt. Ook zijn ze vaak slap en stram. Het is belangrijk om niet te overdrijven met sporten. Te vaak sporten kan blessures opleveren en de pijn verergeren of juist triggeren.

Het gewicht is te hoog

Het gewicht is heel belangrijk als we kijken naar de rug. Met name mensen met overgewicht krijgen last van de rug. De rug moet de constante belasting steeds maar weer weerstaan. Op den duur kan de rug en de rugspieren het gewicht niet meer aan. Er ontstaan dan pijnen en krampen. De rug kan bij ernstig overgewicht snel slijten. Het is erg belangrijk om op een normaal gewicht te komen. Dit is niet alleen belangrijk voor de rug. Het is ook erg belangrijk voor andere gewrichten in het lichaam. Denk aan de kniegewrichten, heup en enkels.

Eet gezond

Ook gezond eten kan rugklachten tegengaan. Denk aan voldoende groente en fruit. Drink voldoende water. Hoe gezonder men leeft, hoe meer zin er is om te sporten en de lijn door te trekken naar andere gezonde gewoontes. Een gezonde levenstijl kan pijn en slijtage verminderen. Uiteraard is het niet altijd zo dat alleen mensen die niet gezond leven lage rugklachten krijgen. Ook mensen die juist heel gezond leven, op normaal gewicht zijn en voldoende bewegen rugklachten krijgen. Vaak ligt de oorzaak dan ergens anders.

Naar een kliniek in Nederland

Wie last heeft van de rug heeft bijna altijd wel een foto late maken in het ziekenhuis. Er wordt dan gekeken naar de zenuwen die beklemd kunnen zijn. Wat gebeurt er als er wordt besloten om niet te opereren? Misschien krijg je wel te horen dat je maar gewoon met je pijn moet leren leven? In Nederland bestaan veel klinieken waar je terecht kunt met rugklachten. Deze klinieken zijn gespecialiseerd op het gebied van pijnbestrijding en lage rugklachten. Niet alleen in Nederland zijn goede klinieken. Ook in Duitsland en België zijn goed aangeschreven klinieken. Vraag altijd je zorgverzekeraar of er een vergoeding in zit.

Reageer op: "Lage rugpijn: de oplossing bij rugklachten"

1 Reactie

  • Reactielink Ronald woensdag, 25 oktober 2017 14:38 Geplaatst door Ronald

    Mijn rugpijn straalt vaak uit naar mijn bovenbenen. Wat kan ik hier aan doen?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk