Wat is de betekenis van CRP waarde bepaling in bloed?

CRP bepaling CRP bepaling

Het is misschien wel een van de meest aangevraagde bloedonderzoeken: de CRP C-reactive protein waarde. Veel mensen vragen zich af wat CRP nu eigenlijk is en dit is natuurlijk niet zo vreemd. De afkorting CRP is op zichzelf niet veelzeggend en familie en of vrienden weten vaak ook niet wat het betekent. Vaak wordt gedacht dat de CRP waarde een specifiek ziektebeeld of aandoening aanduidt, maar de CRP waarde is een indicator voor de aanwezigheid van een ontsteking of infectie in het lichaam. Wat zegt een verhoogde CRP waarde in bloed? Wat is een normale CRP waarde, wanneer is een CRP waarde te hoog en wanneer wordt een CRP waarde aangevraagd?

Wat is de afkorting CRP bij bloedonderzoek?

De afkorting CRP staat voor C-reactief proteïne een zogenaamd acutefase-eiwit. Het eiwit wordt aangemaakt door de lever, enkele uren nadat er een ontsteking in het lichaam is ontstaan. Aanwezigheid van het eiwit in het bloed geeft dus aan dat er ergens in het lichaam een ontsteking zit. Wordt de ontsteking kleiner dan wordt ook de CRP concentratie in het bloed lager.

Voor een CRP bepaling is bloed nodig

Wat is nodig voor een CRP bepaling?

Voor de CRP bepaling is bloed nodig. Dit wordt door de huisarts, medisch specialist of zorgverlener afgenomen en naar het laboratorium gestuurd. In theorie is maar een klein beetje bloed nodig, maar omdat er vaak meerdere bepalingen tegelijk worden aangevraagd, worden vaak meerdere buisjes bloed afgenomen. Hoelang het duurt voordat de uitslag bij de huisarts binnen is, is moeilijk te zeggen. Dit is van allerlei factoren afhankelijk zoals:

  • Werkwijze huisarts
  • Aangevraagde onderzoeken (Sommige bepalingen kosten simpelweg meer tijd.)
  • Snelheid en techniek in het laboratorium

Meestal kun je na 3 dagen contact opnemen met de huisarts voor de uitslag, maar zit er spoed achter dan kunnen uitslagen al binnen een half uur bekend zijn, allemaal afhankelijk van de situatie.

Waarom wordt een CRP bepaling uitgevoerd?

De CRP waarde is een belangrijke indicator voor de aanwezigheid van een ontsteking of infectie ergens in het lichaam. Een ontsteking of infectie hoeft niet altijd aan de buitenkant van het lichaam zichtbaar te zijn. Zit de ontsteking of infectie in het lichaam, dan kan een verhoogde CRP waarde dit aantonen. Een CRP waarde is dus niet een indicator voor een specifiek ziektebeeld zoals veel mensen denken, maar slechts een indicator voor de aanwezigheid van een ontsteking of infectie. De CRP waarde is bijvoorbeeld verhoogd bij:

  • Artritis (gewrichtsontsteking)
  • Na een operatie (Een ontsteking of infectie aantonen na een operatie door middel van de CRP waarde heeft dus niet veel zin.)

Door een CRP waarde meerder keren achter elkaar te bepalen kan worden gekeken of een therapie/behandeling aanslaat. De CRP waarde daalt namelijk zeer snel als de ontsteking of infectie afneemt. Na ongeveer 12 uur is vaak, bij het aanslaan van de behandeling, de helft van het CRP alweer uit het bloed verdwenen.

Wanneer is een CRP waarde te hoog?

De normale CRP waarde ligt rond of is gelijk aan 10mg/l, maar bij bijvoorbeeld oudere mensen en zwangere vrouwen ligt deze normaal waarde soms iets hoger. Een CRP waarde kan onder anderen het volgende aanduiden:

  • Tussen de 10 - 40 mg/l (Mogelijk lichte infectie of ontsteking.)
  • Tussen normaal en 100 mg/L (Er is mogelijk sprake van een virale infectie, tuberculose of een chronische ontsteking.)
  • Meer dan 100 mg/l (Er is mogelijk sprake van een bacteriële infectie, ontsteking van de alvleesklier, blinde darm ontsteking, een trauma, kanker of reuma.)

Verschil CRP bepaling en bezinking BSE

Soms wordt in plaats van een CRP waarde de bezinking BSE aangevraagd, een alternatieve methode om de ernst van een ontsteking of infectie in het lichaam aan te tonen. Deze methode duurt echter langer, waardoor er vaak wordt gekozen voor een CRP bepaling in plaats van een bezinking BSE. Een ander voordeel van een CRP bepaling ten opzichte van een BSE is dat de CRP waarde veel sneller stijgt en daalt ten gevolge van infectie of ontsteking. Zo begint een CRP ongeveer 8 uur na het begin van de ontsteking te stijgen en een BSE pas na 24 uur na het begin van de ontsteking.

Mijn CRP waarde is te hoog: wat nu?

Is je CRP waarde te hoog, dan zal de arts de oorzaak proberen te achterhalen en een behandelplan opstellen. Het zelf interpreteren van de labuitslagen heeft niet veel zin er moet worden gekeken naar het totaalbeeld, de specialisatie van een arts.

Laatst aangepast op zaterdag, 14 januari 2017 11:53

Reageer op: "Wat is de betekenis van CRP waarde bepaling in bloed?"

6 reacties

  • Reactielink Marlies van Venrooij vrijdag, 09 december 2022 04:40 Geplaatst door Marlies van Venrooij

    Bij o.a. een langdurig aanhoudende CRP waarden , mag er /kan er zonder risico etc. een operatie uitgevoerd worden?
    Met dank!

  • Reactielink Ger Vernooij donderdag, 27 mei 2021 13:25 Geplaatst door Ger Vernooij

    Is een onstekingswaarde van 73 hoog of redelijk ?

  • Reactielink Sylvia Rijn woensdag, 22 augustus 2018 13:45 Geplaatst door Sylvia Rijn

    Mijn crp waarde is 5. Klachten zijn reeds 2 mnd erg hoesten. Net 1 wkn geleden een antibiotica kuur gehad. Kan deze lage waarde iets met die vervelende hoest te maken hebben?

  • Reactielink Ernst Antonides donderdag, 29 maart 2018 13:46 Geplaatst door Ernst Antonides

    Na mijn eerste heupprothese, stak er na 3 maanden en bacterie de kop op. Nu heb ik sinds 7 weken heb ik weer een nieuwe heup en antibiotica, maar mijn bloedwaarde is weer aan het stijgen! Wat is normaal de bloedwaarde voor een man van 70 jaar en wanneer wordt het verontrustend?

  • Reactielink Hanna van Splunter woensdag, 29 november 2017 15:36 Geplaatst door Hanna van Splunter

    Kan stress een hoge crp waarde veroorzaken? Twee metingen resp. 157 en daarna 195.

  • Reactielink Hetru Gwendoline zondag, 27 augustus 2017 05:05 Geplaatst door Hetru Gwendoline

    Hallo bij mij is het al 3j nu ondertussen dat ik met e te hoge crp zit, 1st jaar is het begonnen met 17 of 18 het 2de j rond 25, 28...en nu blijkt 3de j dat ik al a 36 kom... terwijl ik medicatie neem en geen betering zie integendeel iedere jaar wordt hoger en erger? ook zijn de problemen begonnen wanneer ik enkele zware tegengeslagen heb gekend in die 3j...waar er veel gebeurd is op korte tijd...ben toch ongerust...kan teveel stress daar ook iets mee temaken hebbn?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk