Wat moet je niet in een cv zetten?

Verwijderen of niet? Verwijderen of niet?

Een cv is belangrijk om te hebben, zeker als je gaat solliciteren voor een leuke baan. Een cv laat zien welke kwaliteiten je bezit. Wat zet je precies in een cv en wat moet je zeker niet in een cv zetten? Ontdek in dit artikel wat je juist niet in een cv moet zetten en verhoog daarmee de kans op een sollicitatiegesprek.

Wat zet je niet in je cv

Een cv is een document waar men de werkgeschiedenis in heeft weergegeven. Daarnaast vind je in een cv ook gegevens over bijvoorbeeld kwalificaties (diploma's) en persoonsgegevens. Deze gegevens in een cv zijn heel belangrijk. De werkgever krijgt dan een goed beeld van jou als persoon en kan bepalen of je over de kwaliteiten beschikt die nodig zijn voor de werkzaamheden. Het is belangrijk om helder te zijn in je cv. Ga dus nooit vage termen gebruiken.

Wees helder in je cv

Een goede cv heeft altijd een helder structuur. Ga dus gebruik maken van kopjes zodat de lezer direct weet waar het over gaat. Het is daarnaast belangrijk om een goede opbouw te maken van je cv. Je begint dus met je persoonsgegevens. Daarna kun je iets schrijven over je interpersoonlijke kwaliteiten, oftwel je softskills. Ook kun je iets schrijven over je ''zakelijke'' kwaliteiten. Vertel waar je goed in bent en wat je kunt. Probeer de kwaliteiten in overeenstemming te brengen met de toekomstige baan, oftewel, de baan waar jij op gaat solliciteren. In een cv moet je niet vaag zijn. Gebruik geen vage termen die niemand snapt.

Een foto moet passen bij de werksfeer

Gebruik geen vakantiefoto

Het gebruik van een foto is zeker aan te raden. Een foto laat direct zien wie je bent en hoe je eruit ziet. Een foto kan echter ook in je nadeel werken, zeker als de foto niet zakelijk genoeg is. Een vakantiefoto is dus niet handig. Probeer een foto te plaatsen die in overeenstemming is met de werksfeer van je toekomstige werkgever. Als je op een ''zakelijke'' functie solliciteert, gebruik dan een nette foto. Plaats een foto waar je met nette kleding te zien bent. Ga zeker niet een groepsfoto gebruiken. De werkgever moet direct zien wie jij bent en moet niet gaan gokken. Gebruik ook geen oude foto's, of een foto waar je er bijzonder jong uitziet. Ga ook geen foto's gebruiken waar je met een duckface opstaat. Een overdreven ''sexy'' look is ook niet handig. Probeer het netjes en zakelijk te houden. Een foto gebruiken met een glimlach werkt vaak positief.

Alleen relevante informatie!

Gebruik in je cv alleen relevante informatie. Ga dus niet overdrijven met een hoeveelheid irrelevante informatie. Een recruiter of de werkgever zelf zal niet geïnteresseerd zijn in nutteloze informatie. Het kan zelfs in je nadeel werken. Als je solliciteert op een functie bij een bakkerij, dan is het niet nodig om je ''make-up'' kwaliteiten te vermelden. Dit is een extreem voorbeeld, maar het geeft het idee goed weer. Gebruik alleen informatie die nuttig is of je kwaliteiten goed weergeeft.

Nutteloze werkervaring

Het is natuurlijk erg leuk dat je jarenlang in een supermarkt hebt gewerkt als vakkenvuller, maar voegt het iets toe aan je cv? Nutteloze informatie kan in je nadeel werken, zeker als je met nutteloze informatie je eigen positie naar beneden haalt.

Zwemdiploma gehaald?

Vermeld nooit je zwemdiploma of je typediploma. Hier is niemand in geïnteresseerd en het is ook niet grappig om te vermelden. Je werkgever zal dit kinderachtig en onprofessioneel gaan vinden.

BSN nummer

Je BSN nummer zet je natuurlijk niet op je cv. Dit voegt niets toe en bovendien is het privacy gevoelige informatie.

Een leuke hobby

Een cv zegt iets over jou als persoon. Je mag daarom best iets vertellen over je hobby's, echter overdrijf het niet en gebruik zeker geen wollige taal om je hobby's te omschrijven. Ga dus niet iets vermelden over je passie voor cocktails of je liefde voor het lezen van boeken van Carry Slee. Hier heeft niemand iets aan.

Kijk eens naar je e-mailadres

Iedereen weet natuurlijk wel dat je een professioneel e-mailadres moet gebruiken in je cv. Gebruik dus geen kinderachtige adressen die je altijd al in gebruik had. Maak een nieuw e-mailadres als dat nodig is, het kan je helpen om aan de baan te komen.

Laatst aangepast op vrijdag, 09 juni 2017 13:29

Reageer op: "Wat moet je niet in een cv zetten?"

1 Reactie

  • Reactielink Riske Dekker dinsdag, 04 december 2018 10:53 Geplaatst door Riske Dekker

    Is het verstandig om korte werkperiodes te noemen in je cv?

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk