Tintelend, doof en verlammend gevoel in het lichaam

De oorzaak van tintelingen... De oorzaak van tintelingen...

Soms ervaar je wel eens een vreemd gevoel in je armen of handen. Het kan een doof gevoel zijn. Soms voelt je arm een beetje verlammend aan en je hebt weinig kracht. Er kunnen ook tintelingen ontstaan die niet prettig aanvoelen. Wanneer het lichaam doof, lusteloos en verlammend aanvoelt kan er iets niet goed zijn in het lichaam. Soms zijn de klachten tijdelijk, soms blijven de klachten lange tijd aanhouden. Het is tijd om actie te ondernemen als je het niet vertrouwd. Wat kan er met het lichaam loos zijn? Welke oorzaken zijn er te noemen voor de tintelingen en het doof gevoel? Wat moet je doen bij een verlammend gevoel?

Tintelingen in het lichaam

Je lichaam is erg bijzonder en complex. Het is zelfs zo complex dat er snel iets mis kan gaan. Gelukkig is je lichaam vrij robuust tegen foutjes maar wanneer de fouten zich opstapelen merk je de gevolgen snel. Sommige mensen ervaren tintelingen in het lichaam die niet helemaal te plaatsen zijn. De tintelingen kunnen overal in het lichaam gevoeld worden. Soms worden ze bij de handen en armen gevoeld. Soms bij de schouder of op je gezicht. Je huid kan erg gevoelig zijn en soms zelfs een beetje doof aanvoelen. Het doof en verlammend gevoel kan je dagelijkse bezigheden flink in de war schoppen. Wat moet je doen bij tintelingen en kun je er zelf ook iets aan doen?

Naar de dokter bij een doof gevoel

De meeste mensen gaan niet gelijk naar een arts of dokter als ze iets vreemds voelen in het lichaam. Zeker bij vage klachten denkt men al snel dat het vanzelf wel weer over zal gaan. Vaak gaat het vanzelf ook weer over en hoef je helemaal niets te doen. In sommige gevallen verslechteren de klachten. Het vreemde gevoel in je handen of het dove gevoel op je gezicht blijft aanhouden. Het kan ook zijn dat je een raar gevoel ervaart in je voeten en/of benen. Meestal wordt dat op wolken of op watten lopen genoemd. Mensen hebben het gevoel dat ze grip verliezen en aan het zweven zijn. Wanneer dit gevoel langere tijd aanhoudt is het tijd om aan de bel te trekken en een arts in te schakelen.

Beknelde zenuwen mogelijke oorzaak

Verlammingen in het lichaam: wat is er mis met mij?

Wanneer het lichaam een beetje verlammend aanvoelt kan het zijn dat er iets mis is met de zenuwen. Zenuwen zijn de snelwegen van het lichaam. Kleine elektrische stroompjes gaan door de zenuwen naar onder andere spieren. Wanneer de zenuwen bekneld raken kan het zijn dat dit wordt gevoeld als een doof gevoel. Het kan ook zijn dat spieren gaan trekken. Je voelt dat een doof of trekkend gevoel in de spieren. Zenuwen kunnen in principe op bijna alle plekken bekneld raken maar de meest voorkomende plekken zijn rug en schouders. Ook pols en ellebogen zijn plekken waar zenuwen snel kunnen beschadigen en/of bekneld kunnen raken.

Stress kan ook de boosdoener zijn

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar stress kan het lichaam behoorlijk toetakelen. Stress zorgt ervoor dat je immuunstysteem een opdonder krijgt. Je lichaam is verzwakt en minder goed instaat om te vechten tegen schadelijke invloeden. Je lichaam is kwetsbaar. Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer en meer kwetsbaarder wordt. Mensen met lange stress kunnen vaak zenuwtrekkingen krijgen. Met name de ogen zijn vatbaar voor zenuwtrekkingen. Je ervaart dit als kleine spiertrekkingen bij de oogleden. Wanneer stress minder wordt verdwijnen de tintelingen en spiertrekkingen.

Geen stress maar toch een doof gevoel?

Natuurlijk verklaart stress lang niet altijd de klachten. Vaak is er iets anders aan de hand. De verklaring moet vaak gezocht worden bij de zenuwen. Ga daarom naar een arts en laat je onderzoeken. Bepaalde bekende ziekten kunnen bijvoorbeeld een doof en tintelend gevoel veroorzaken in handen en polsen. Wanneer je een plotseling doof gevoel in je torso ervaart moet je sneller zijn. Dit kan namelijk duiden op hartfalen. Ga in dat gevoel onmiddelijk naar de huisarts of bel het alarmnummer. Wanneer je hartpatiënt bent moet je altijd direct extra alert zijn.

Laatst aangepast op zondag, 25 maart 2018 15:39

Reageer op: "Tintelend, doof en verlammend gevoel in het lichaam"

6 reacties

 • Reactielink coessens arlette woensdag, 20 december 2017 08:19 Geplaatst door coessens arlette

  ik heb smorgend raar gevoel in neus lip handen en ook benauwd gevoel wat kan da zijn da ga over maar komt smorgens terug

 • Reactielink Patricia Munafò- Santcroos donderdag, 23 november 2017 21:19 Geplaatst door Patricia Munafò- Santcroos

  pijn in linkerarm en been, doof verlammend gevoel in been, zakt vanuit de nierstreek naar beneden, rare rode vlekken in kringen op been, vooral in de zon rode kringen en een dood gevoel in onderbeen

 • Reactielink a.int veldx donderdag, 03 augustus 2017 08:29 Geplaatst door a.int veldx

  wie kan me helpen de huisarts weet het niet mijn voeten knieen slapen mijn voeten gaan vervellen en heel mijn lichaam is warm.

 • Reactielink Lydia donderdag, 13 juli 2017 16:52 Geplaatst door Lydia

  Heb geregeld tinteling doof en verlammend gevoel in linker arm en been huisarts stuurt mij naar de fysio wat niet helpt terwijl ik ook hart problemen heb moet hij mij toch doorsturen maar jammer genoeg luistert hij niet graag een mening

 • Reactielink Elamrani donderdag, 20 april 2017 17:23 Geplaatst door Elamrani

  Rechterkant van mijn arm tot de voeten is gevoelloos.
  Wat zijn de mogelijke oorzaken.

 • Reactielink Jeanne de Jong donderdag, 27 oktober 2016 17:01 Geplaatst door Jeanne de Jong

  Ik heb al een paar weken een verdoofd gevoel in mijn hele lichaam. Moet ik daar mee naar een neuroloog?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk