Testosteron verhogen: hoe doe je dat?

Superman Superman

Testosteron is de mannelijke tegenhanger van het vrouwelijke oestrogeen. Vrouwen hebben veel oestrogeen en weinig testosteron. Mannen hebben daarentegen juist veel testosteron en weinig oestrogeen. Sommige mannen hebben echter een verlaagde productie van testosteron of een verhouding tussen beide hormonen waarbij oestrogeen veel aanwezig is. Teveel oestrogeen is voor een man meestal niet gewenst. Een gezonde portie testosteron is dat juist wel, maar wat als de aanmaak van hormoon op een laag pitje staat? Testosteron doen of niet doen... Lees hier hoe je het testosteron niveau verhoogt.

Testosteron: mannelijk hormoon

Testosteron is een hormoon dat veel dingen regelt of juist andere processen stimuleert. Je moet dan denken aan de zin in seks bij mannen. Dit wordt ook wel je libido genoemd. Mannen die de hele dag aan seks denken hebben waarschijnlijk een hoog niveau aan testosteron. Ook vrouwen hebben het hormoon testosteron in het bloed, echter zijn deze concentraties veel lager dan bij mannen.

Dikke buik betekent minder testosteron

Mannen met veel buikvet hebben doorgaans een andere testosteron/oestrogeen verhouding dan mannen met een platte buik. Buikvet stimuleert de aanmaak van oestrogeen (het vrouwelijk hormoon). Mannen die meer oestrogeen aanmaken hebben dubbel pech: het hormoon oestrogeen stimuleert ook nog eens de aanmaak van buikvet. Wie overtollig vet heeft doet er verstandig aan om naar de sportschool te gaan en dat vet te verbranden. Welke oefeningen moeten er dan gedaan worden in de sportschool? Is langdurig op een loopband renen verstandig?

Sporten: testosteron verhogen

Wie wil sporten om een mooi lichaam te krijgen doet er goed aan om krachttraining te doen. Natuurlijk is het ook niet verkeerd om cardio oefeningen te doen. Cardio oefeningen bestaan vooral uit oefeningen op de crosstrainer, de loopband of gewoon buiten joggen. Wie dat echter te lang en te vaak doet (langduursport) stimuleert juist de afbraak van spieren. Er wordt namelijk bij het langdurig sporten veel cortisol aangemaakt. Cortisol stimuleert de afbraak van spiercellen. Wie kiest voor krachttraining kan een verhoging van het testosteron niveau verwachten: krachttraining (gewichtheffen, opdrukken, roeien) stimuleert de aanmaak van testosteron.

Wat als je weinig testosteron hebt?

Is een laag testosteron bij mannen eigenlijk nadelig voor de gezondheid? Uit onderzoek blijkt dat een laag testosteron gehalte bij mannen:

  • Risico op hart- en vaatziekten vergroot;
  • Risico op een hoge bloeddruk vergroot;
  • Suikerziekte stimuleert;
  • Erectiestoornissen stimuleert;
  • Je libido verlaagt.

Zelfvertrouwen en testosteron

Mannen en jongens met een hoger gehalte aan testosteron hebben doorgaans ook een hoger zelfvertrouwen. Het is echter niet helemaal duidelijk of een hoger testosteron gehalte nou je zelfvertrouwen verhoogt, of een hoger zelfvertrouwen de aanmaak van testosteron stimuleert. Het kan ook zijn dat de verschillen komen door een andere uiterlijk en leefpatroon. Wat wel duidelijk is, is dat je gemoedstoestand invloed heeft op je testosteronwaarden. Wie zich goed voelt, zelfverzekerd in het leven staat, vrolijk, actief en zin heeft in de dag kan rekenen op een gezonde testosterongehalte. Mannen die neerslachtig de dag in gaan hebben een rem gecreëerd op de testosteronproductie.

Is een hoog testosteron altijd goed?

Is het ook mogelijk om een (te) hoog niveau aan testosteron te ontwikkelen? Verschillende onderzoekers hebben gekeken naar de effecten van een hoog niveau aan testosteron bij mannen. Allereerst werd de libido flink verhoogt. Ten tweede is ook te zien dat mannen met een hoog niveau aan testosteron veel agressiever zijn dan mannen met een lager niveau aan testosteron. Ook vrouwen met meer testosteron zijn doorgaans agressiever. Testosteron lijkt dus je agressiviteit te verhogen. Tevens lijkt een hoger niveau van testosteron gelinkt aan een verhoogd gevoel van dominantie en antisociaal gedrag.

Testosteron en relaties 

In een onderzoek naar de hoogte van het testosterongehalte en het wel of niet hebben van een relatie bleek dat de testosterongehalte van mannen drastisch daalt wanneer de man een relatie aangaat met een vrouw. Wanneer de man trouwt met een vrouw daalt het gehalte aan testosteron wederom. Wie ook nog eens kinderen krijgt ontwikkelt een testosteron inzinking. Deze daling van testosteron zou te maken kunnen hebben met een verminderde algehele agressiviteit die dan niet meer nodig is en misschien alleen nog maar nadelig zou werken voor de man. Een verhoogde testosteron aanmaak kan wel voordelig zijn bij het vinden van een partner.

Hebben homoseksuelen minder testosteron?

In de jaren 1938 - 1939 werden in Amerika nogal omstreden onderzoeken gedaan naar de oorsprong van homoseksualiteit. Men vermoedde dat homoseksualiteit werd veroorzaakt door een te laag niveau aan testosteron in het bloed bij de homoseksuele man. Er werden in die jaren testosteroninjecties toegediend in de hoop dat homoseksualiteit veranderde naar heteroseksualiteit. Het onderzoek kreeg een andere uitkomst dan de wetenschappers dachten. Homomannen kregen door de testosteron injecties meer zin in seks met andere mannen, kregen meer lichaamsbeharing en kregen een meer typisch mannelijke voorkomen. De conclusie werd dat homoseksuelen niet een afwijkend testosteronniveau hadden.

Laatst aangepast op vrijdag, 03 november 2017 09:21

Reageer op: "Testosteron verhogen: hoe doe je dat?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk