Gaat mijn vriend vreemd? Overspel herkennen

Vreemdgaan Vreemdgaan

Hoe leuk en hoe goed een relatie tussen twee verliefde mensen ook kan lijken: de kans dat iemand vreemd gaat zit er altijd in. Overspel is echter niet altijd even makkelijk te herkennen. Wie twijfels heeft over zijn of haar partner kan natuurlijk een confrontatievraag stellen: ga jij vreemd? Vaak geeft dit niet het gewenste resultaat en komen er leugens bij te pas. Hoe herken je een leugen en hoe kom je er snel achter of iemand vreemd gaat? Kloppen je gevoelens en zit er inderdaad echt iets niet goed of is je vriend trouw en is er helemaal geen reden om je zorgen te maken? Lees hier een aantal tips. Valt de relatie nog te redden?

Ik vertrouw mijn vriend niet

Wie een relatie heeft mag zich in de handen wrijven. In Nederland zijn er namelijk steeds meer vrijgezellen en de kans dat je iemand tegenkomt met een relatie wordt ook steeds kleiner. Er zijn mensen die er voor hebben gekozen om vrijgezel te zijn en vinden het vrijgezellenbestaan wel prima. Er zijn echter veel meer mensen die het heel erg moeilijk vinden om überhaupt een potentiële partner te vinden. Een perfecte partner vinden vergt voor veel mensen veel tijd en energie en de kans op het vinden van die ene droomprins (of droomprinses) is niet groot.

Ik kan geen partner vinden

Waarom veel mensen helemaal geen leuke vriend of vriendin kunnen vinden is eigenlijk heel makkelijk. Mensen stellen steeds hogere eisen aan een perfecte potentiële partner. Hij/zij moet aan zoveel mogelijk eisen voldoen en met name minder leuke eigenschappen worden extra aangedikt of vallen extra op. Vroeger was het makkelijker. Als iemand niet perfect was of als iemand niet alles mee had gaf je degene toch nog een kans. Dit deed men omdat de toegankelijkheid beperkt was. In een dorp, of stad waren niet veel andere potentiële partners dus nam men de mindere eigenschappen van een persoon maar voor lief.

Tegenwoordig is het een ander verhaal. Via diverse online internetdatingsites kun je heel makkelijk in contact komen met andere mensen. Wie een persoon ontmoet of keurt kan snel door naar een andere man of vrouw. Daten heeft een nieuwe betekenis gekregen en met name het internetdaten is vooral een vleeskeuring geworden. Een man of vrouw met een lange waslijst aan eisen kan gericht zoeken en kan kandidaten die er niet aan voldoen snel laten gaan: hop naar de volgende! (maar de volgende komt maar niet).

Het is raak: een partner!

Wie eenmaal een paar keer heeft gedate en een warme en romantische klik voelt heeft geluk. Er ontstaat een begin van een mooie en gelukkige romance. Het ene uitje na het andere wordt gepland in de spaarzame vrije uurtjes en langzaam maar zeker wordt hij/zij uitgenodigd bij de vrienden en voorgesteld aan familie. De basis van een relatie wordt aangelegd. Sommige koppeltjes besluiten om snel samen te gaan wonen. Vaak omdat ze het gevoel hebben dat ze geen seconde van de dag zonder elkaar kunnen. Andere stellen besluiten om het rustig aan te gaan doen. Ze zien wel hoe het loopt en lopen niet te hard van stapel.

Relatiedip: 2 maanden

De eerste dip van een relatie ontstaat meestal rond de eerste 2 maanden na het begin van het serieuze daten. De relatiedip ontstaat als men het gevoel krijgt dat de nieuwigheid er een beetje van af is. In het begin van een relatie (het ontmoeten) doet een persoon zich anders voor dat hij/zij in werkelijkheid is. Een persoon kan leuker doen, kan romantischer doen of misschien wel veel interessanter overkomen dat hij/zij in het normale leven is. In de eerste 2 maanden komt langzaam de ware aard van een persoon aan het licht. De ware aard is natuuurlijk nog altijd niet helemaal duidelijk, maar je moet het meer zien als een tipje van de sluier. Wanneer een persoon nogsteeds interessant genoeg is houdt de relatie stand. Als een persoon alleen maar leuk is om naar te kijken stopt de relatie meestal rond deze tijd. De meeste mensen besluiten rond de tweede maand om een relatie voort te zetten of te beëindgen. Meestal gaat dit niet in overleg maar stopt een relatie spontaan of dooft het langzaam en op een natuurlijke manier uit.

Relatie ontwikkelt zich

Wanneer de eerste twee maanden voorbij zijn kan een stabielere relatie tot stand komen. Men komt meer bij elkaar en men voelt zich meer en meer op gemak bij de andere persoon. Na de eerste paar maanden heeft men ook steeds meer de neiging om persoonlijker te worden en laat men meer de ware ik zien. Bij mensen die het vanaf het begin rustig aan deden duurt het proces allemaal wat langer. De eerste relatiedip kan bij mensen die direct al wat minder contact hadden later pas opkomen of in sommige gevallen zelfs helemaal uitblijven. Mensen met een langeafstandsrelatie hebben vaak een verlate relatiedip.

Relatiedip: 5 maanden

Na 5/6 maanden ontstaat de tweede relatiedip. In deze periode komt men vaak tot de ware conclusie of iemand wel echt geschikt is voor een relatie. In een half jaar tijd is er veel gebeurd en men heeft de persoon al in verschillende contexten gezien. Dit laatste is heel belangrijk. Je moet een partner in zoveel mogelijk verschillende contexten zien gedragen om een goed oordeel te kunnen geven van een persoon. Doet je potentiële lover nog altijd leuk als hij/zij bij je vrienden is en hoe doet de persoon als hij/zij de kroeg in gaat? Hoe gaat de omgang bij je familie en hoe doet hij/zij tegenover zijn of haar eigen vrienden? Hoe doet hij/zij als jullie samen op de bank zitten en hoe doet hij/zij tijdens een stedentrip? In de eerste 6 maanden van het bijelkaar zijn worden deze vragen zo goed mogelijk beantwoord. Als er te veel verschil zit in je verwachting en je daadwerkelijke observatie kan er een dip ontstaan. Als het allemaal naar verwachting is blijft de dip klein of blijft de dip zelfs helemaal uit.

Overspel: wat nu?

Wanneer het allemaal leuk gaat en de relatie voorspoedig lijkt te gaan kan er opeens een naar gevoel komen. Het gevoel dat je lover niet trouw is en stiekem aan het daten is met een ander persoon. Bij langeafstandsrelaties is dit met name een probleem. Men weet vaak niet precies wat de ander allemaal doet in het weekend of doordeweek. Is hij/zij wel eerlijk over wat er allemaal gebeurd is tijdens dat wild nachtje stappen? Kloppen de verhalen wel? Wanneer je vermoed dat iemand niet trouw is en vreemd is gegaan kun je hem/haar confronteren. Confronteren is het meest vooruitstrevend en het meest doeltreffend om een helder antwoord te krijgen. Toch doen de meeste mensen dit niet. Ze doen dit niet omdat ze bang zijn om een flater te slaan of omdat ze er zelf nog niet helemaal overuit zijn of er wel degelijk iets aan de gang is met een ander. Wat als je gevoelens nou helemaal niet juist zijn en je jezelf gewoon gek hebt gemaakt. Wat moet hij/zij wel van je denken dat jij dacht dat hij/zij vreemd is gegaan.

Je partner controleren

Wanneer je vermoedens hebt dat je partner vreemd gaat met iemand anders kun je hem/haar controleren. Je kunt dit doen door verhalen na te checken bij andere mensen (bijvoorbeeld vrienden) of verschillende verhalen met elkaar te vergelijken. Je kunt ook de telefoon controleren op berichten van iemand anders. Let wel op dat je dit zeer discreet moet doen. Belangrijker is advies inwinnen bij vrienden. Ga praten over je vermoedens en ga praten over je gevoel. Waarom denk je dat je partner vreemd is gegaan en welke bewijzen heb je daar tot dusver voor. Vrienden kunnen vaak objectief naar een situatie kijken en kunnen daarom ook vaak beter advies geven.

Overspel herkennen

Een persoon die overspel heeft gepleegd laat dat meestal niet erg duidelijk zien. Hij/zij zal zelf niet over het onderwerp beginnen. Het is natuurlijk altijd erg persoonsgebonden hoe de situatie is als het gaat om het gedrag dat hoort bij overspel. Heeft iemand spijt of juist niet? Vindt iemand het juist erg spannend om een derde er op na te houden of kan iemand niet kiezen tussen twee mensen? Overspel herken je vaak aan de volgende gedragingen:

  • Compensatiegedrag: opeens heel erg aanhankelijk doen
  • Afspraken niet na komen
  • Veel liegen in combinatie met nonchalant gedrag
  • Weinig empathie tonen
  • Weinig interesse tonen
  • Serieuze gesprekken uit de weg gaan (weglopen, kwaad worden)

Overspel begrijpen?

Wanneer je vriend/vriendin vreemd is gegaan is het erg moeilijk om hier op in te spelen. Moet je koel en rationeel reageren of juist erg emotioneel? Vaak is het zo dat wanneer een persoon vreemd is gegaan dat plaatsvond in een bepaalde specifieke situatie. Je moet dan denken aan een situatie waar drank bij te pas kwam. Men was zichzelf niet en kan achteraf veel spijt hebben. Het kan ook zijn dat iemand met opzet vreemd is gegaan en het niet zo belangrijk vindt hoe de ander er over denkt. Het beste advies is om een time-out te nemen wanneer iemand vreemd is gegaan. Zet op een rij wat je wilt en wat je niet wilt. Heb het er over met andere mensen (vrienden, familie) en heb een duidelijk beeld voor je. Hoe zie jij de toekomst voor je met je partner? Blijft het de man/vrouw waar je maanden geleden zo verliefd op werd. Ga ja overspel vergeven of niet?

Reageer op: "Gaat mijn vriend vreemd? Overspel herkennen"

3 reacties

  • Reactielink Pharmacie woensdag, 05 juni 2024 09:46 Geplaatst door Pharmacie

    Het is belangrijk op te merken dat geen van deze tekenen op zichzelf een bewijs van overspel vormt, en dat er altijd sprake kan zijn van andere redenen voor het vertoonde gedrag. Als je vermoedt dat er overspel in het spel is, is open communicatie met je partner cruciaal om de situatie te begrijpen en eventuele problemen aan te pakken. Overweeg ook om professionele hulp te zoeken, zoals relatietherapie, om te helpen bij het herstellen van vertrouwen en het oplossen van eventuele problemen in de relatie. Op https://pharmaciedemedicaments.com/ vind je nog meer tips.

  • Reactielink Claudia donderdag, 05 augustus 2021 18:54 Geplaatst door Claudia

    Onderzoek wijst uit; vreemdgaan doen we met onze collega’s. Althans, dit komt het vaakst voor. Het is natuurlijk ook niet heel erg vreemd, aangezien we een groot gedeelte van iedere werkdag met onze collega’s doorbrengen. Er is nog meer informatie op https://apotheekzonderrecept.co/ die in statistieken is verwerkt. Zo blijkt 10 procent van alle kinderen buitenechtelijk verwerkt te zijn. Er zijn verschillende grootschalige DNA-onderzoeken geweest die aantonen dat er in Nederland 1.600.000 mensen zijn die tijdens een affaire verwekt zijn. Deze cijfers zijn behoorlijk hoog.

  • Reactielink Jeanette woensdag, 12 februari 2020 16:58 Geplaatst door Jeanette

    Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de mannen tussen 20 en 45 jaar en 27 procent van de vrouwen wel eens is vreemdgegaan. Maar hoe kun jij overspel herkennen bij je partner? Hieronder de 5 bekendste tekenen van vreemdgaan. Mij is het overkomen. Daarom heb ik mij volledig op mijn website https://onlineapotheek.co gestort. De mobiele telefoon maken vreemdgaan en overspel weliswaar makkelijker, maar ook traceerbaar. Wil je partner zijn of haar affaire verborgen houden dan is geheimzinnigheid onvermijdelijk. Kenmerken van overspel zijn het snel wissen van sms’jes en het niet opnemen van de telefoon nadat het nummer is gelezen. Ga op onderzoek uit!

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk