Draaierig en licht gevoel in het hoofd: wat zijn de oorzaken?

Duf en licht in het hoofd... Duf en licht in het hoofd...

Veel mensen hebben een licht gevoel in het hoofd. Een draaierig gevoel kan de focus wegnemen en het denken beperken. De concentratie kan een stuk minder worden waardoor mensen ook worden beperkt in de dagelijkse werkzaamheden en concentratieproblemen krijgen. Een licht gevoel in het hoofd kan verschillende oorzaken hebben. Veel oorzaken zijn niet makkelijk te vinden en soms zijn er zelfs meerdere oorzaken te noemen. Een duizelig gevoel kan ook het zicht verslechteren en men kan zich erg suf voelen. Is er iets mis met het bloed of is er meer aan de hand? Hoe zit het met de psychologische conditie? Stress kan er ook voor zorgen dat mensen draaierig en suf worden. Lees hier waar jouw draaierig gevoel vandaan komt.

Hoofdpijn en een licht gevoel in je hoofd

Veel mensen met een licht gevoel klagen vaak over het hebben van constante hoofdpijn. Een zeurende pijn die veel energie kost. Het gevoel kan op elk moment van de dag ontstaan maar is meestal erg sterk in de ochtend. Mensen met een constant zweverig en draaierig gevoel kunnen vaak overdag niet goed functioneren. Het werk wordt beperkt en mensen komen vaak niet veel meer buiten de deur. Het daglicht kan te fel zijn en wordt meestal erg slecht verdragen. Een licht gevoel maakt mensen prikkelbaar, vermoeid en eenzaam. Welke oorzaken zijn er te noemen bij een licht gevoel?

Ziekte van Ménière

Wanneer er iets mis is met het gehoor kan er sprake zijn van de ziekte van ménière. Dit is een ziekte waarbij de gehoorgang niet helemaal meer goed functioneert. In je gehoororgaan zit namelijk ook het evenwichtsorgaan. Als er iets mis is met het evenwichtsorgaan kunnen mensen duizelig en verward worden. Een kenmerk van de ziekte van ménière is het krijgen van plotselingen hoofdpijn aanvallen. Deze vaak heftige aanvallen kan ervoor zorgen dat mensen niet meer kunnen staan en lopen.

Benigne Paroxysmal Positional Vertigo

Mensen met BPPV ervaren een plotselingen draaiduizeligheid. Opeens wordt alles draaierig en duizelig. De oorzaak van BPPV ligt weer in het gehoor. Er is nu sprake van een losgebroken oorsteentje die alles overhoop gooit. Mensen met BPPV zijn vaak zeer beperkt in het dagelijks leven en hebben vaak extreme hoofdpijn en misselijkheid. Met name het plotselinge karakter van BPPV maakt het ernstig. Een verandering van de hoofdstand kan de hoofdpijn snel doen verslechteren.

Clusterhoofdpijn is zeer intens

Clusterhoofdpijn

Ook hoofdpijn kan zorgen voor duizeligheid en draaierigheid. Een bekend maar beruchte vorm van hoofdpijn heet clusterhoofdpijn (neuralgie van Horton). De hoofdpijn wordt ook wel wekker hoofdpijn genoemd. Clusterhoofdpijn kan zo ineens ontstaan. Mensen voelen de extreme hoofdpijn vaak niet aankomen en kunnen ineens extreme hoofdpijn ervaren. Mensen worden in de nacht zelfs wakker met hoofdpijn die zich rond de ogen en voorhoofd concentreert. Clusterhoofdpijn kan ervoor zorgen dat overdag het leven bemoeilijkt wordt. Mensen zijn vaak extreem suf en krijgen een doof gevoel. Gewone pijnstillers helpen niet bij clusterhoofdpijn.

Stress

Een constante gevoel van stress kan ook zorgen voor veel duizeligheid en een moe gevoel. Stress komt in Nederland en België heel veel voor en kent extreem veel triggers. Er moet bijvoorbeeld gedacht worden aan: 

 • Stress door werkzaamheden
 • Stress door familieproblemen
 • Burnout verschijnselen
 • Geldzaken (financiële problemen)
 • Lichamelijke stress
 • Onrustigheid door medicatie

Bij extreme stress kan het lichaam in een herstelmodus terecht komen. Het lichaam eist dat een persoon rustig aan gaat doen. Als hier geen gehoor aan wordt gegeven kan het lichaam zichzelf tijdelijk uitschakelen. Veel mensen hebben moeite met het omgaan van stress.

Suikerziekte

Een minder bekende oorzaak van extreme vermoeidheid en duizeligheid is suikerziekte. De constante veranderingen van bloedwaarden (denk aan een instabiele bloedsuikerspiegel) kunnen het lichaam aantasten. Met name het energieniveau van mensen met suikerziekte kan erg schommelen. Mensen die niet weten dat ze suikerziekte hebben ervaren de eerste klachten vaak doordat ze zich erg moe voelen. Er is heerst een algeheel slap gevoel

Angst en duizeligheid

Angsten of fobieën kunnen er ook voor zorgen dat iemand zich moe, suf en draaierig in het hoofd voelt. Er kan ook sprake zijn van een zweverig gevoel. Angsten ontrekken enorm veel mentale energie uit het lichaam. Het lichaam is de hele tijd in staat van paraatheid. Mensen met angsten zijn erg oplettend en gevoelig. Er zijn veel verschillende soorten angsten te noemen:

 • Sociale angst
 • Spinnenangst
 • Pleinangst
 • Angst om het huis te verlaten
 • Smetvrees

Angsten (fobie) maakt een persoon onzeker en vermoeid. De klachten nemen af wanneer de angsten verminderen. Een fobie kan het best worden behandeld met psychologische hulp.

Slecht ritme en een te druk leven

Het lichaam van veel mensen in Nederland en in België kunnen vaak de werkdruk niet aan. Er wordt veel van ons verwacht. Op tijd het bed uit, voor de kinderen zorgen en weer honderd procent beschikbaar zijn op het werk. Veel stress en een hoge werkdruk kan het lichaam aantasten. Een verkeerde ritme kan het lichaam op den duur ook uitputten waardoor misselijkheid, zwakheid, vermoeidheid en duizeligheid optreedt.

Zeer slechte nachtrust

Een van de grootste boosdoeners als het gaat om duizeligheid is een slechte nachtrust. Wanneer er onvoldoende slaap is geweest kan er overdag niet optimaal gepresteerd worden. Het begint al in de ochtend. Opstaan gaat moeilijk en er worden veel fouten gemaakt. Het lichaam is niet volledig hersteld waardoor het lichaam in de verdediging gaat. Het lichaam wil meer rusten. Alleen bij een kwalitatief goede nachtrust is er voldoende energie voor de volgende dag.

Reageer op: "Draaierig en licht gevoel in het hoofd: wat zijn de oorzaken?"

2 reacties

 • Reactielink Robert nicaise zaterdag, 01 september 2018 11:38 Geplaatst door Robert nicaise

  Draaierig gevoel in de voormiddag en daarna in mindere mate

 • Reactielink Maria Habraken zondag, 10 september 2017 10:21 Geplaatst door Maria Habraken

  Niet echt duizelig maar wel iets dat lijkt of in een flauwte krijg ,wel steeds van korte duur ik word er wel angstig door ,,,ben 84 jaar ,gebruik geen medicijnen slaap wel slecht ,

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk