Bedwants: bloedzuigend bed parasiet

Controleer je bed! Controleer je bed!

Wie in de ochtend vaak wakker wordt met grote, rode vlekken op de huid kan wel last hebben gehad van bedwantsen. Deze wantsen verblijven in en om het bed en kruipen in de nacht naar jou om zich te voeden met bloed. Als jij dus lekker ligt te slapen slaan de wanten hun slag. Meestal verneem je de beten van de wantsen niet want ze zijn zacht en subtiel. Een bedwants bijt meestal niet één keer per nacht. Vaak worden mensen met bedwants beten in de ochtend wakker met verschillende beten die vlakbij elkaar zitten. De beten zit voornamelijk op de benen en het lijf.

Wat is een bedwants?

Bedwantsen (Cimex Lectularius) zijn kleine parasieten die in het bed leven. Deze bedwantsen worden in het Engels bed bugs genoemd. Het insect is ongeveer een halve centimeter groot en maakt een grote opmars in de Nederlandse bedden. Een bedwants komt niet alleen voor in een vieze omgeving. Ook schone huizen kunnen last hebben van bedwantsen. De bedwantsen gaan heel vernuftig te werk. Met zijn platte, brede lichaam kan hij zich makkelijk verstoppen in en rondom het bed. De bedwants kan ook achter het behang zitten of in de spleten van de vloer. Ook de plinten en radiator zijn een mooie schuilplek. Wanneer de bedwants eenmaal op je huid is gekropen gaat hij met zijn steeksnuit je huid doorboren. Eenmaal in de huid zuigt de bedwants bloed en laat hij antistollende stoffen achter. Dit zorgt ervoor dat het wondje niet direct sluit. Ook injecteert het beestje een verdovend middel in je huid zodat de gastheer (dat ben jij dus) niet wakker wordt.

Wondjes door bedwantsen

De beten van een bedwants lijkt enigszins op die van een mug. Je zult kleine rode bultjes treffen. Met name de plekken op de benen zijn favoriet bij de bedwants. Bij rode plekken op de benen is het sowieso verstandig om te denken aan bedwantsen. Muggen prikken eerder op armen en hoofd. Dit zijn de plekken van het lichaam die in de nacht open en bloot liggen. De mug prikt niet zo snel op benen. Bedwantsen daarentegen kruipen gewoon naar je benen. Wanneer een bedwants heeft geprikt ontstaat er dus een rood bultje. Deze bultjes kunnen gaan jeuken. Wanneer je de bultjes gaan openkrabben kunnen de bultjes littekens worden. Tevens kunnen wondjes gaan infecteren door het krabben.

Dragen bedwantsen ziektes over?

Een bedwants draagt geen ziektes over. Een mug (bepaalde soorten muggen) of vlo kan dat wel, maar een bedwants niet. Vroeger kwam de bedwants niet veel voor maar tegenwoordig is dat anders. De hotelkamers in Brussel en Amsterdam hebben al enkele keren de bedwants gesignaleerd. Ook hotelkamers in New York hebben regelmatig last van deze parasiet.

Hoe bestrijd je de bedwants?

Hoe kom je van de bedwants af? Als je eenmaal een bedwants in huis hebt is het moeilijk om deze te bestrijden. Bedwantsen zijn namelijk beestje die zich heel makkelijk kunnen verstoppen. Een vlo of een mug is in principe veel makkelijker te bestrijden. Een dure oplossing is het verhitten van het huis. Dit gebeurt op een manier die lijkt op de bestrijding van bijvoorbeeld de boktor. Het huis wordt verhit tot ongeveer 65 graden Celsius. De eitjes van de bedwants en de levende bedwantsen gaan dan dood. Vroeger werd er nog wel eens gebruik gemaakt van Cyanide. Deze (zeer) giftige stof dood de bedwants maar is ook zeer gevaarlijk voor mensen.

Reageer op: "Bedwants: bloedzuigend bed parasiet"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk