Narcisme: kenmerken van een narcist herkennen
Geen mens is gelijk en geen mens doet en denkt hetzelfde. We weten allemaal wel dat er veel unieke verschillen zijn in persoonlijkheid en het doen en laten van iemand. Op de middelbare school worden de verschillen al duidelijk. Je hebt de stille scholieren die liever in een hoekje veilig bij elkaar kruipen. Je hebt de sportieve en wilde personen, de egotrippers, de rebellen, de experimentele figuren en ga zo maar door. Persoonlijkheid is zeer divers en laat mensen van elkaar onderscheiden maar kan er ook iets mis zijn met je persoonlijkheid? Hoe herken je een defect in je persoonlijkheid en hoe wordt zo'n defect dan genoemd? Een stoornis in je persoonlijkheid (persoonlijkheidsstoornis) kan betekenen dat je narcistische trekken vertoont. Dit wordt in de psychologie narcisme genoemd. Personen met narcistische trekken of complete narcisten kunnen behandeld worden, makkelijk is het behandelen van een narcist echter niet. Lees hier over narcisme.
Een narcist herkennen
Niet alle narcisten doen en denken hetzelfde. Toch zijn er wel een aantal kenmerken te noemen die bijna alle personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis delen. Narcisten voelen zich bijna altijd geweldig en superieur. Regels en wetten van andere mensen gelden niet of komen altijd op de tweede plek. Een narcist kan zich intellectueel verheven voelen boven iedereen. Leren en luisteren gebeurt altijd vanuit een egocentrische kader. Een narcist is vaak aan het woord en geniet van veel aandacht. Rekening houden met andere mensen en rekening houden met andere denkwijzen is voor een narcist moeilijk te begrijpen. Een narcist heeft een zeer slecht ontwikkeld inlevingsvermogen maar weten wel hoe andere mensen gemanipuleerd en beïnvloed moeten worden. Deze beïnvloeding heeft bijna alleen maar als doel om de ego van een narcist te voeden. Narcisten worden vaak egotrippers genoemd.
Iedereen heeft een narcistische kant
Verschillende soorten narcisme
Wie denkt dat er bijna geen narcisten bestaan heeft het mis. De wereld staat bol van narcisten. Ook jij hebt een narcistische kant. Een beetje narcisme is namelijk helemaal niet zo verkeerd. Het kan je zelfvertrouwen geven in bepaalde situaties en het kan ervoor zorgen dat je zelf een boost krijgt in eigenwaarde. Soms is narcisme ook belangrijk om je grenzen te laten zien (mensen afstoten). Narcisme bij mensen zonder persoonlijkheidsstoornis vindt meestal tijdelijk plaats. Deze tijdelijke narcisme kan soms dus voordelig uitpakken. Narcisten vertonen dag in dag uit narcistische trekken.
Narcisme behandelen
Mensen met narcisme kunnen meestal niet behandeld worden. Toch bestaat er wel een mogelijkheid om narcisme te begrijpen en bepaalde gedragingen te veranderen. Het probleem ligt meestal bij de narcist zelf. Een narcist onderstreept bijna nooit dat hij/zij een probleem heeft en vindt dat er niks veranderd hoeft te worden. Een narcist begrijpt niet dat iemand anders vindt dat er iets aan het gedrag moet veranderen.
Kenmerken van een narcist
Wat zijn de kenmerken van een narcist? Let wel dat onderstaande lijst niet op iedereen van toepassing is en in bepaalde gevallen kunnen deze kenmerken van toepassing zijn op iemand die helemaal geen narcist is.
- Een narcist is bijna nooit tevreden
- Een narcist heeft geen interesse in iemands leven tenzij er een egocentrische voordeel in zit
- Een narcist heeft vaak korte relaties
- Een narcist wil vaak gelijk krijgen
- Een narcist is gevoelig voor kritiek
- Een narcist heeft geen duidelijke normen en waarden
- Een narcist heeft geen interesse in normen en waarden
- Een narcist geniet van macht (intellectueel / financieel)
- Een narcist is overheersend
- Een narcist wordt kwaad/vervelend als hij/zij de zin niet krijgt
- Een narcist heeft moeite met het begrijpen van emoties
Relaties met een narcist
Narcisten kunnen in het algemeen zeer slecht langdurige relaties aangaan. Door het gedrag van een narcist wordt de relatie al snel verbroken. Toch kan het ook voorkomen dat de partner van een narcist de gedragingen niet herkent als zijnde narcistische trekken. De partner kan denken dat ''hij/zij nou eenmaal zo is''. Een langdurige relatie met een narcist kan op die manier wel voorkomen. Vaak gaat dit ten nadele van de partner die moet leven met een narcist. Wie vermoedens heeft dat haar/zijn partner een persoonlijkheidsstoornis heeft kan hier allereerst over praten met familie/vrienden/psycholoog en vervolgens de partner inlichten.
Ken jij een narcist?
Het is vervelend en vaak ook erg moeilijk om een narcist in je directe omgeving te hebben. Praten met de narcist lost vaak niet heel veel op. Wel kan het helpen om met een neutraal iemand over het probleem te praten. Denk bijvoorbeeld aan een huisarts, een psycholoog of een andere vertrouwenspersoon.