Libido verhogen door meer testosteron!

Geen zin... Geen zin...

Ben je vaak moe, slaperig en ben je voor weinig zaken echt te porren? Denk je nooit meer aan seks en word je maar moeilijk opgewonden? Het kan zijn dat je libido dan op een behoorlijk laag pitje is komen te staan. Je libido is de drang naar seks met iemand. Je libido kent een hoge piek in de pubertijd. Dan schreeuwen de hormonen door het lichaam die bepaalde lusten opwekken. Wat moet je doen als je libido en de drang naar seks helemaal verdwenen is. Testosteron kan voor de man een uitkomst bieden!

Je libido is verdwenen?!

Vroeger, ja toen was het allemaal anders. Toen werd je opgewonden van elke stukje bloot dat je op televisie zag. Naarmate mensen ouder worden kan de drang naar intimiteit opeens minder worden. De drang naar seks en de lust die daar bij komt wordt libido genoemd. Een gezonde libido heeft veel voordelen voor het menselijk lichaam. Een slechte libido echter niet en kan zelfs gevaarlijk zijn. Er kan bijvoorbeeld iets mis zijn met het lichaam.

Laag testosteron? Laag libido...

Testosteron is een hormoon

De meeste mensen weten natuurlijk wel dat testosteron een mannelijk geslachtshormoon is. Dit hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren en in de testis en is een voor mannen een belangrijk androgeen. Ook vrouwen maken testosteron aan, echter in veel kleinere hoeveelheden. Naarmate kinderen ouder worden wordt er steeds meer en meer testosteron aangemaakt. Bij jongens is de piek rond de 18 - 22 jarige leeftijd. Die piek kan zorgen dat jongens een extreem hoog libido ontwikkelen. Ook risicovol gedrag hoort bij een testosteronpiek. Denk bijvoorbeeld aan het young male syndrome. Jonge mannen vertonen meer risico waardoor ze sneller een gevaar voor zichzelf en de omgeving vormen. 

 • Wist je dat mannen met meer testosteron agressiever, antisocialer en meer risicovol gedrag vertonen?

Testosteron regelt ook de drang naar seks en intimiteit. Lagere waarden van testosteron zorgt voor een laag libido. 

Hoe herken je een laag libido?

Het is natuurlijk belangrijk om eerst een laag libido te herkennen. Welke symptomen horen bij een lage drang naar seks? Als eerste is het natuurlijk heel vanzelfsprekend dat er bijna niet meer gedacht wordt aan seks. Een seksuele fantasie kan voor mensen al behoorlijk uitdagend zijn. Wanneer ook de fantasieën zijn verdwenen staat je libido op een laag pitje.

 • Je denkt weinig tot nooit aan seks
 • Je bent niet nieuwsgierig naar seks
 • Aanrakingen doen weinig met je
 • Je wordt met grote moeite opgewonden
 • Seksuele opwinding houd je niet lang vol: erectie verdwijnt snel

Een laag libido kan vervelend zijn voor jou en je partner. Gelukkig kun je hier wel iets aan doen. Ga niet gelijk denken dat er iets ernstig met je aan de hand is. In veel gevallen is de oorzaak van een laag libido zo te noemen. Denk bijvoorbeeld aan stress, vermoeidheid of je eetgewoontes. 

Hoe verhoog je het libido?

Als eerste is het belangrijk om te controleren of je testosteron niveau op peil is. Via een simpele bloedtest kan worden gecontroleerd hoe het zit met de waarden van testosteron in het bloed. De dokter kan een doorverwijs regelen naar de bloedpoli. Veel mannen hebben zich al wel eens gemeld bij de dokter met dit kwaaltje. Het is absoluut niet iets om je voor te schamen. Als blijkt dat je testosteron waarden te laag zijn kun je daar aan werken. Je huisarts kan hier meer informatie over geven. 

In veel andere gevallen is er niet iets mis met je bloed en je hormoonhuishouding. Vaak is er sprake van stress en vermoeidheid. Mensen die stress ervaren hebben een extreem laag libido. Stress is het tegenovergestelde van sekslust. Wie ontspannen is, rustig en op zich op zijn of haar gemak voelt heeft doorgaans ook een hogere libido. Als je lekker in je vel zit, heb je ook meer zin in intimiteit. 

 • Controleeer je bloedwaarden en testosteron niveau bij de dokter
 • Als je stress ervaart: werk aan je stress niveau!

Voeding, testosteron en libido

Ook voeding is natuurlijk belangrijk als het gaat om je hormoonwaarden. Voeding kan heel veel uitmaken maar moet niet gezien worden als één of ander wondermiddel. Je libido is de drang naar seks. Bepaalde voedingsmiddelen eten zorgt niet dat je opeens een seksgod gaat worden. Je drang kan er alleen een door verhogen. Die drang heeft alles te maken met testosteron. De volgende voedingsmiddelen kunnen bijdragen een verhoogd niveau van het hormoon testosteron bij mannen.

 • Broccoli, bloemkool
 • Vette vis (denk aan zalm)
 • Noten (amandelen, pijnboompitten)
 • Vlees (kip, kalkoen, rood vlees)

Denk niet dat door het eten van deze voedingsmiddelen je waarden opeens een raketvlucht nemen. Beetje bij beetje zal het wel verhoogd kunnen worden door het eten van de juiste middelen. Testosteron verhogen (en dus je libido) kan ook door meer bewegen. Met name krachtsport is een zeer effectieve manier. 

Krachtsport en je libido een boost geven

Mensen die veel aan krachttraining doen vernemen in de meeste gevallen een extreme verhoging in hun libido. Het is natuurlijk niet voor niets dat in het Olympisch dorp tijdens de Olympische Spelen er extreem veel condooms worden gebruikt. Het Olympisch dorp met alle gespierde atleten kan gezien worden als een ware testosteronbom. Krachtsport kan je testosteronwaarden op zeer korte termijn met ongeveer 30% laten toenemen.

 • Train kort met zware gewichten voor meer testosteron
 • Vermijd langdurig sporten. Langdurig hardlopen op laag niveau kan testosteron doen verminderen

Slaap om je testosteronspiegel weer op peil te krijgen

Slaap is erg belangrijk voor je lichaam. Je lichaam en geest komt tot rust en kan zich herstellen. Mensen met slaapgebrek of slaapdeprivatie merken vaak dat zo de dag erna moe en lusteloos zijn. Cortisol waarden die door de bijnierschier worden aangemaakt zijn veel hoger bij mensen die slecht slapen. Cortisol waarden zorgen er weer voor dat je testosteronspiegel wordt verstoord. Probeer dus op tijd naar bed te gaan. Zoek naar regelmaat en ga in de ochtend ook op tijd weer uit bed.

Zonlicht, testosteron en libido

Heb jij in de zomer ook meer zin in seks? Heb je meer lust, voel je meer energie en heb je overal meer zin in? Dit kan komen door zonlicht. Via zonlicht (UV-stralen) kan je lichaam vitamine D aanmaken. Wanneer de zon is verdwenen en mensen meer naar binnen trekken kan de gehalte van vitamine D aanzienlijk verminderen. Veel mensen in Nederland en Scandinavië hebben een vitamine D tekort. Ook veel ouderen die veel binnen zitten hebben ook snel een tekort aan vitamine D. De vitamine is gelinkt aan het niveau van testosteron. Hoe meer vitamine D, hoe meer testosteron. 

Heb jij last van een laag testosteronniveau? Wat werkt voor jou om je libido en je testosteronniveau te doen verhogen? Laat je reactie achter via het reactieformulier onder dit artikel.

Laatst aangepast op zaterdag, 24 maart 2018 15:47

Reageer op: "Libido verhogen door meer testosteron!"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk