Je bent bijna overspannen, wat doe je?

Hoge werkdruk! Hoge werkdruk!

Wat moet je doen als je bijna overspannen bent? Veel mensen in Nederland hebben wel eens momenten van stress, maar ervaren dit niet als een overspannen situatie. Wanneer je lang en veel stress ervaart, dan kan dit overgaan in overspannenheid. Op den duur kan dit zelf resulteren in een burn-out. Wat moet je doen als je bijna overspannen bent?

Ik ben lange tijd erg gestresst

Het is natuurlijk ontzettend vervelend om lange tijd in een stressvolle situatie te zitten. Veel mensen worden gestresst door het werk dat ze verrichten. Denk bijvoorbeeld aan een drukke baan met veel deadlines. Dit kan iemand veel stress geven. Je kunt hier tijdens de nacht wakker van liggen waardoor je slecht slaapt. Er zijn ook mensen die in een moeilijke situatie zitten op financieel gebied. Denk bijvoorbeeld aan tijden van helemaal geen werk. De vooruitzichten kunnen dan niet bepaald rooskleurig zijn. Stress kan ontstaan wanneer je grip verliest op een bepaalde situatie.

Wanneer word je overspannen?

Stress kan ook ontstaan bij ziekte, pesterijen en huilende kinderen. Veel mensen weten niet goed hoe ze hier mee om moeten gaan. Wat moet je doen als je bijvoorbeeld wordt gepest op het werk? Moet je dit aangeven of moet je het negeren? Vaak wordt stress niet goed herkent. Men voelt zich wat gespannen, maar hoopt dat het vanzelf wel weer voorbij gaat. In veel gevallen gaat stress vanzelf weer weg, echter wordt het alleen maar erger als het ''probleem'' zich blijft aanhouden. Je kunt bij langdurig veel stress in een overspannen situatie terecht komen. Je lichaam is dan meestal geestelijk uitgeput.

Lang overspannen, een burn-out?

Wanneer stress te lang aanhoudt, dan kun je spreken van een overspannen situatie. Het lichaam is erg moe. Je bent zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput. Vaak heb je ook geen zin meer om iets te ondernemen. Je bent erg prikkelbaar, bent vaak verdrietig en kunt moeilijk kritiek incasseren. Je bent als het ware mentaal even uitgeschakeld. Ook kan het voorkomen dat je lichamelijk uitgeput raakt. Je kunt bijvoorbeeld maar moeilijk uit bed komen. Slapen is ook een probleem. Je blijft tijdens de nacht maar denken aan stressvolle momenten. In slaap komen zit er bijna niet meer in of gaat erg moeizaam.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk geen geheim. Het is altijd beter om een langdurig stressvol moment te voorkomen dan te genezen van een overspannen situatie, of erger, een burn-out. Hoe voorkom je een overspannen situatie dan? Hulp zoeken is één ding. Je kunt je het beste wenden tot de huisarts wanneer je je lange tijd erg miserabel voelt. De huisarts kan je adviseren om eens te praten met een psycholoog. Bij een psycholoog kun je je hart luchten. Dit helpt vaak enorm. Daarnaast kan een psycholoog je adviseren om bepaalde acties te ondernemen.

Pietje precies? Grotere kans op een burn-out!

Mensen die op het werk worden gepest kunnen zich wenden tot de vertrouwenspersoon. Hij / zij werkt als een soort psycholoog en kan bepaalde problematiek aan de kaak stellen. Je moet in veel gevallen wel zelf de eerste stap zetten. Mensen die al tegen overspannenheid lopen kunnen dit vaak niet meer. Voor hen is het belangrijk om te vertrouwen op familie en vrienden. Wanneer zij zien dat het niet goed gaat, volg dan ook het advies en praat eens met je huisarts.

De bron van het probleem

Mensen met een burn-out zijn vaakveel te lang door blijven ploeteren. Vaak hebben deze mensen een bepaalde persoonlijkheidstrek. Ze willen het altijd goed doen. Mensen die zich willen bewijzen bij een ander door bijvoorbeeld top werk te leveren kunnen op den duur ook een burn-out krijgen. Het zijn vaak de mensen die ook na werktijd nog door blijven werken. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de jeugd van een persoon. Mensen die bijvoorbeeld in het verleden constant moesten presteren in een hiërarchische omgeving maken meer kans om een burn-out te krijgen. Vaak speelt angst voor kritiek of angst om het '' niet goed genoeg te doen'' een rol.

Laatst aangepast op vrijdag, 16 juni 2017 10:01

Reageer op: "Je bent bijna overspannen, wat doe je?"

1 Reactie

  • Reactielink L Verwijs donderdag, 31 augustus 2017 08:52 Geplaatst door L Verwijs

    Proberen er uit te komen. En voel mij erg vervelend en down. Ben me zelf niet door de vele angst. Wil een goed leven . Knokken helpt niet.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk