Beroep als Budgetcoach: hoe word je dat

Budgetcoach Budgetcoach

In tijden van crisis en weinig geld is het onvermijdelijk dat er ook meer burgers in de financiële problemen raken. Wie in de financiële problemen komt en veel schulden heeft weet vaak niet hoe de problemen opgelost moeten worden. Deze problemen zijn vaak zeer complex en het overzicht is vaak kwijt. Wanneer iemand in de financiële knoop zit kan de hulp ingeschakeld worden van een budgetcoach. Een budgetcoach regelt alle geld- en bankzaken van een persoon die in de schuldsanering terecht is gekomen. Dit betekent dat de budgetcoach rekeningen overmaakt, let op de uitgaven en een persoon advies geeft over het rond kunnen komen met weinig geld. Hoe word je eigenlijk budgetcoach en kan iedereen dat zomaar worden?

Wat doet een budgetcoach?

Een budgetcoach doet natuurlijk meer dan rekeningen overmaken en het geven van advies. Een budgetcoach kijkt vooral naar het individu. Hoe komt het dat een persoon in de financiële problemen is geraakt. Wat voor problemen zijn er ontstaan en hoe komt een persoon zo snel mogelijk weer uit de financiële nood. Dit soort vragen staan centraal bij een budgetcoach. Bij gezinnen (en alleenstaanden) is het belangrijk om de huishoudbegroting op orde te krijgen. Dit betekent dat er meer geld binnen moet komen dan er uitgaat. Wie meer uitgeeft dan aan salaris ontvangt zal in de schulden komen. De budgetcoach kijkt naar de knelpunten en onderzoekt of er ergens minder geld uitgegeven kan worden en/of ergens bespaart kan worden.

Een budgetcoach moet overzicht hebben

Wat moet een budgetcoach kunnen?

Als budgetcoach moet je over een aantal belangrijke kwaliteiten beschikken. Ten eerste is het belangrijk dat een budgetcoach psychologische inzichten heeft. Dit betekent dat een budgetcoach tactisch en empathisch te werk kan gaan. Hij/zij weet hoe een persoon in financiële problemen benaderd moet worden en weet hoe financieel advies gebracht moet worden. Dit moet altijd tactisch en zorgvuldig gebeuren. Wat moet een budgetcoach nog meer kunnen? Een Budgetcoach moet:

  • consequent kunnen werken.
  • zelfstandig kunnen werken.
  • leergierig zijn.
  • meestal beschikken over een HBO denkniveau.
  • creatief en flexibel kunnen zijn.
  • perfect Nederlands kunnen schrijven (plan van aanpak).
  • goed kunnen luisteren naar mensen.
  • het overzicht goed kunnen houden.

Opleiding tot budgetcoach

Een budgetcoach word je door een cursus te volgen. Een cursus tot budgetcoach (of schuldhulpverlener) kun je bij verschillende instanties volgen. Natuurlijk kun je ook als zelfstandige schuldhulpverlener aan de slag. Een zelfstandige hulpverlener verdient doorgaans meer, echter heb je wel meer papieren rompslomp en zijn er meer risico's. Bij de volgende instanties werken veel budgetcoaches:

  • De gemeente
  • Kredietbank
  • Woningcoöperatie

Salaris van een budgetcoach

Wat is eigenlijk het salaris van een budgetcoach? Een budgetcoach kan werkzaam zijn voor verschillende bedrijven en instanties. Soms wordt iemand geen budgetcoach genoemd, maar een budgetconsulent. In principe doet een coach en consulent hetzelfde. Bij een consulent ligt de nadruk meer op het informeren van geldzaken. Een coach richt zich meer op het veranderen van gedrag. Bij een werkweek van 40 uur en met ongeveer drie jaar werkervaring verdient een budgetcoach ongeveer €3.400 bruto per maand. De hoogte van het salaris kan behoorlijk verschillen per instantie en per specifieke functieomschrijving.

Laatst aangepast op woensdag, 09 november 2016 12:43

Reageer op: "Beroep als Budgetcoach: hoe word je dat"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk