Vermoeide kaken, spanning in het kaakgewricht

Kaakgewricht Kaakgewricht

Vermoeide kaken en een vermoeid kaakgewricht komt vaak voor bij mensen die last hebben van stress. Door stress kan iemand gaan kaakklemmen, met name in de nacht. Hierdoor druk je constant met je tanden en kiezen op elkaar en kun je gaan tandenknarsen. Het drukken van het gebit zorgt ervoor dat het gebit gevoelig wordt en de kaken verlamd en vermoeid aanvoelen. Een vermoeide spanning in het kaakgewricht is vaak het gevolg, net als ochtendhoofdpijn en zeer gevoelige tanden.

Drukken met de kaken

Mensen die de kaken vaak op elkaar drukken doen dit vaak doordat er sprake is van extreme stress. Zo is het mogelijk dat stress ervoor zorgt dat men de kaken op elkaar gaat drukken, vaak gebeurt dit tijdens de nacht als men slaapt. De kaken worden soms erg hard op elkaar gedrukt waardoor de kiezen elkaar raken. Als iemand vervolgens ook nog gaat schuren met de kaken, en dus met het gebit, vindt er tandenknarsen plaats. Dit kan uitelindelijk resulteren in het afslijten van het gebit en zorgt voor een gevoelig gebit, met name bij de kiezen.

Hoofdpijn door drukken met kaken

Tandenklemmen, kaakklemmen of het drukken met de kaken op elkaar kan resulteren in hoofdpijn, met name in de ochtend. Mensen die vaak klemmen met de kaken ervaren daarom vaak hoofdpijn in de ochtend en beginnen de dag veelal met pijnstillers. Het tandenklemmen is vaak onvrijwillig en gebeurt in de nacht. Stress is veelal de boosdoener, zeker bij langdurige stress kan men gaan kaakklemmen.

Hoe herken je kaakklemmen?

Hoe weet je nou of je de kaken tijdens de nacht veel opelkaar klemt? Er zijn een aantal symptomen die kunnen duiden op het kaakklemmen. Allereerst hebben mensen die kaakklemmen vaak vermoeide kaken en is het kaakgewricht gevoelig en met name erg moe. Spierpijn bij de kaak kan voorkomen. Het gewricht is daarnaast ook wat pijnlijk en de huid bij het gewricht kan ook gevoelig zijn. Het drukken van buiten op het kaakgewricht voelt onplezierig. De volgende symptomen bij kaakklemmen worden vaak gezien:

  • De kaken zijn erg moe en uitgeput
  • De tanden zijn afgesleten door tandenknarsen
  • De kiezen zijn versleten
  • De tanden zijn erg gevoelig voor koude / warme dranken
  • Hoofdpijn in de ochtend

Het kan tevens voorkomen dat de spieren rondom de kaken erg vermoeid zijn en de vermoeidheid uitstraalt naar de nek en hals. Tandenknarzen is soms moeilijk te herkennen, echter is het vaak de tandarts die ziet of iemand tandenknarst. Dit is te zien aan afgesleten tanden en kiezen.

Vermoeide kaken en spanning

Soms kan het kaakklemmen doorgaan als men wakker is. Men klemt de kaken dan ook, soms zelf onvrijwillig, op elkaar als men wakker is. Het klemmen van de kaken kan dan een gewenning worden waardoor slijtage van de tanden en slijtage van het kaakgewricht sneller gaat. Bij slijtage van het kaakgewricht kan men op den duur krijgen dat het gewricht niet meer goed functioneert. Dit kan resulteren in pijn bij het eten en zelf bij het praten / spreken. Het is dus belangrijk om het gewricht in goede conditie te houden.

Pak de bron aan: stress

In veel gevallen, maar niet alle is stress de boosdoener. Het is daarom belangrijk om stress aan te pakken waardoor het lichaam zich kan ontspannen en het kaakklemmen niet meer gebeurt. Spanning bij de kaken zal dan niet meer voorkomen, hoofdpijn zal verdwijnen en de tanden slijten niet verder af.

Laatst aangepast op woensdag, 22 november 2017 13:17

Reageer op: "Vermoeide kaken, spanning in het kaakgewricht"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk