Neerslachtig gevoel: jezelf herpakken
Wie niet lekker in zijn of haar vel zit kan een neerslachtig gevoel krijgen. Dit gevoel gaat vaak gepaard met weinig emotie en weinig zin om iets te ondernemen. Een licht depressief gevoel komt vooral tot uiting wanneer iemand veel stress ondervindt. Stress is een normaal menselijk verschijnsel. Dit betekent dat iedereen wel eens stress krijgt, echter krijgt niet iedereen een even hoog niveau aan stress in zijn/haar leven en gaat niet iedereen hetzelfde met de stress om. Sommige mensen zijn zeer robuust tegen de effecten van stress, andere mensen breken veel sneller. Wie een neerslachtig gevoel heeft moet ervoor zorgen dat dit gevoel verdwijnt en moet zichzelf weer herpakken. De vraag is natuurlijk hoe je dat doet.
Jezelf herpakken
Een down gevoel is niet leuk voor jezelf en je omgeving. Het belangrijkste is altijd om de oorzaak van je neerslachtigheid te achterhalen. Mensen kunnen licht depressief raken van hun werk. Wanneer het werk niet leuk is of wanneer het werk zeer eentonig is kan een mens niet meer geprikkeld raken en het gevoel krijgen dat zijn/haar aandeel in het werk totaal overbodig is. Er zijn ook mensen die niet lekker in hun vel zitten doordat ze een ziekte hebben opgelopen of doordat het niet lekker in de thuissituatie gaat. De grootste stressbron is misschien wel afkomstig uit de financiële hoek. Mensen kunnen zeer gestresst raken wanneer de financiële vooruitzichten somber zijn.
Ik zie door de bomen het bos niet mee
Wat als je veel stress ervaart?
Het is natuurlijk makkelijk gezegd om de stressbron op te zoeken en deze weg te werken. Zo makkelijk is het vaak helemaal niet. Vaak vloeit stress uit allerlei verschillende zaken. Dit kunnen financiële zaken zijn en/of relationele. Mensen die neerslachtig zijn zien vaak door de bomen het bos niet meer. Ze zien geen uitweg en denken dat niets meer is op te lossen. Het overzicht kwijtraken hoort bij een hoge neerslachtigheid.
Stress: verwachtingen en verplichtingen
Mensen met stress kampen vaak met een idee dat er veel van hen verwacht wordt. Dit kan zowel financieel als relationeel zijn. Wanneer men het gevoel krijgt dat deze verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden komt stress al snel om de hoek kijken. Ook wanneer de verplichtingen niet tot stand komen (denk aan betaalverplichtingen) krijgt stress al snel de overhand. Mensen herkennen stress vaak niet. Pas achteraf (wanneer het weer beter gaat) kan men helder reflecteren en erkent men de hoeveelheid stress die destijds gevoeld werd.
Mijn stress gaat niet weg: wat nu?
Stress kan vanzelf weer weggaan. Daarmee gaat vaak ook het gevoel van neerslachtigheid. Wanneer stress voor een zeer lange tijd bij een persoon blijft komen er klachten. Deze klachten slaan vaak op de gezondheid. Hartkloppingen en psychische klachten zijn met name aanwezig bij mensen met veel stress. Ook is extreme vermoeidheid niet weg te denken bij een grote dosis stress. Mensen die langer dan een half jaar enorme vermoeidheid ondervinden zonder dat er sprake is van een duidelijk lichamelijke oorzaak krijgen van de dokter vaak te horen dat ze lijden aan een burn-out. Een burn-out betekent eigenlijk dat je lichaam erg lang is blootgesteld aan stress waardoor het niet goed meer kan functioneren. Een burn-out kan bijzonder heftig zijn en mensen kunnen er veel hinder aan ondervinden.
Neerslachtig gevoel: hulp toelaten
Wanneer het niet lekker gaat in het leven proberen de meeste mensen dat eerst zelf op te lossen. De meest gekozen oplossing is: ''het op zijn beloop laten gaan.'' In veel gevallen gaat het inderdaad vanzelf over en herpakt een persoon zich weer. In heel veel andere gevallen is dat niet het geval en heeft iemand professionele hulp nodig. Voor veel mensen is het moeilijk om hulp te vragen. Mensen zien het vragen van hulp als een teken van zwakte. Met name mannen stellen hulpverlening lang uit.
Stress wordt snel vergeten
Tijdens grote neerslachtigheid worden kleuren grauw en lijkt de wereld kleiner te worden. Mensen zien risico's in plaats van kansen en mensen zijn eerder geneigd om zich defensief op te stellen in plaats van een open houding aan te nemen. Toch is het zo dat mensen snel de stress weer zijn vergeten als het weer beter gaat. Het leven kent ups en downs. Daar hoort ook de psychische toestand van de mens bij.
Nieuwe artikelen
Reageer op: "Neerslachtig gevoel: jezelf herpakken"
2 reacties
- Reactielink woensdag, 22 november 2017 17:48 Geplaatst door Diana vd
Hoe kun je je het best een afspraak maken met een psycholoog als je daar graag mee wilt praten?
- Reactielink dinsdag, 30 mei 2017 19:15 Geplaatst door Georg P
Waarom zoekt de man te laat hulp die nodig is , maar pas na 12 jaren ... je voelt je mislukt , ik stel vast dat ze mij langzaam maar zeker volledig weggeschoffeld heeft,
een vorm van spygo terreuer , mijn leven te veel gewerkt om nog enig eer te verkrijgen ,
maar na aantal streken van haar , is de liebe stuk gegaan , en kan je er niet meer voor zijn. na 14 kom je erachter dat zij me echt bestolen en bedrogen al lange tijd heeft van alle gelden en liebe die ik in m,n leven verdient heb , ja ik weet ook mijn fouten die ontstaan na te veel werkuren en eigen weg , als ze nu nog geleeft had , dan zou ik haar echt iets aan willen doen of nog erger. niet alleen geld die je nodig hebt om na je 70jr van te leven . Maar ook de grote leugens van haar , da laatste jaren samen , tewijl ik toch echt van gehouden heb Enige troost is, dat de kindertijd ,mijn beste/gelukkigste tijd was. Gevolg is wel dat ik geen vertrouwen meer heb in vrouwen , terwijl ik eingelijk niet zonder wil/ kan
leven , hierdoor wordt het moeilijk ......